Stockholms stad

Unga entreprenörer fixar julmarknad i Kungsträdgården

Dela

Förra årets julmarknad i Kungsträdgården blev en succé. Därför blir det julmarknad i Kungsan även i år då gymnasielever från hela Stockholm för traditionen vidare.

Människor går runt bland marknadsstånd på julmarknaden i Kungsträdgården
Unga Stockholmares ljusa idéer lyser upp Kungsträdgården den 2 december. Foto: Gustav Eriksson

På julmarknaden kan besökare botanisera bland fyndiga klappar som i många fall är smarta ur hållbarhetssynpunkt och har tillverkats av ungdomarna själva. Eleverna säljer sina produkter via sina UF-företag.

De flesta av Stockholms gymnasieskolor har varit engagerade i Ung Företagsamhets verksamhet under många år. Konceptet innebär att elever får lära sig att starta upp, driva och avveckla ett företag under sitt sista gymnasieår.

Återvunna vinylskivor får snurra vidare

På julmarknaden kommer över 250 UF-företag att visa upp vad de har att erbjuda.

SecondSpin UF hoppas få snurr på affärerna på julmarknaden. Eleverna från Östra Reals gymnasium erbjuder handgjorda skålar som är tillverkade av återvunna vinylskivor.

Elever från Polhems anpassade gymnasieskola säljer klädhängare och skärbrädor i massivt trä via sitt UF-företag Flätan UF. Produkterna är tillverkade av i eleverna själva i skolans eget snickeri.

Snickrat har även elever som går hantverksprogrammet på S:t Eriks gymnasium. De designar och tillverkar laptop-stativ i sitt företag Heads Up UF.

Elever från Bromma gymnasium har tagit fram en vegansk och ekologisk rengöringstablett för tvättmaskiner. FreshCycle UF heter deras tvättäkta företag.

Bakom BOKI UF står elever från Blackebergs gymnasium. De har skrivit och illustrerat en barnbok om allemansrätt.

Julmarknad i Kungsträdgården 2023

Datum: Lördag 2 december

Tid: Öppet mellan 11.00 och 16.00

Plats: Kungsträdgården, Stockholm

Information och kontakt:

Carl Kronberg, samordnare för entreprenöriellt lärande, Utbildningsförvaltningen
E-post: carl.kronberg@edu.stockholm.se
Telefon: 076 123 36 46

Kontakter

UtbildningsförvaltningenPresskontakter: Matilda Asp och Monica Eriksson

Ring 08 - 508 333 00 eller maila: info.utbildning@edu.stockholm.se

Anna Malm, tf samordnare på kommunikationsenheten, telefon 08-508 337 62 och anna.malm@edu.stockholm.se

Petra Nergårdh, tf kommunikationschef, 08-508 337 67 och petra.nergardh@edu.stockholm.se


Förvaltningen ansvarar för och driver kommunal förskoleklass, grundskola, anpassad grundskola, skolbarnsomsorg, gymnasieskola och anpassad gymnasieskola. Förvaltningen svarar för övergripande uppföljning av alla skolformer oavsett anordnare.

En bra skola för alla Vi på utbildningsförvaltningen arbetar utifrån visionen om en bra utbildning för alla barn i Stockholm, oavsett bakgrund. Stockholms stads skolor är öppna för alla. Elevernas förutsättningar, deras motivation, lärandet och vart de är på väg är vårt fokus. Stadens skolor är väl ansedda och det är alltid nära till en skola med hög kvalitet. Från förskola till gymnasium har elever och föräldrar ett stort inflytande och möjlighet att välja mellan ett brett utbud av olika pedagogiska inriktningar.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye