Gymnastik- och idrottshögskolan

Så kan samverkan och återgång i arbete främjas vid stressrelaterad psykisk ohälsa

Dela

Forskare på Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH) ska undersöka effekterna av samverkansinriktad digital rehabilitering på individ- och organisationsnivå för personer med stressrelaterad psykisk ohälsa. Målet är att minska psykisk ohälsa och främja hållbar återgång i arbete. Projektet har fått 4,3 miljoner kronor från Forte.

Bilden visar en kvinna som sitter på en stol
Bilden visar en kvinna som sitter på en stol

Stressrelaterad psykisk ohälsa står för en stor del av alla sjukskrivningar i Sverige. Tillgången till effektiva rehabiliteringsåtgärder är begränsad och leder inte i tillräcklig utsträckning till hållbar återgång i arbetet.

Forskare på GIH vill nu utvärdera effekterna av en digital KBT-inriktad samverkansinsats på individ- och organisationsnivå för rehabilitering av personer som är sjukskrivna för stressrelaterad psykisk ohälsa. Målet är att minska psykisk ohälsa och främja återgång i arbete.

Studien fokuserar på att tydligare involvera arbetsmiljön i stressrehabilitering.
- Ofta riktas insatser främst till individen. Genom att även ge skräddarsytt stöd till förändringar i arbetsmiljön som kan ha bidragit till den stressrelaterade ohälsan underlättas återgång i arbetet för den sjukskrivne individen, menar Victoria Blom, docent i psykologi och ansvarig för studien.

Rehabiliteringsprogrammet som ska utvärderas är KBT-baserat och digitalt med psykologstöd. Det är även tydligt anpassat till individens unika problematik av psykisk ohälsa samt upplevelse av stressfaktorer i arbetslivet och privatlivet.
- Att programmet är digitalt ökar tillgängligheten, men det är också viktigt att ha tillgång till psykologstöd under stressrehabiliteringen, betonar Victoria Blom.

Utvärderingen sker genom en randomiserad kontrollerad studie med 180 deltagare som slumpas till två grupper. Den ena gruppen genomför under sex månader ett anpassat rehabiliteringsprogram med moduler för samverkan och återgång i arbete. Den andra är en kontrollgrupp som genomgår ett program utan dessa moduler. De primära effekterna som kommer att mätas är stressrelaterad psykisk ohälsa och återgång i arbete efter sex och tolv månader.

Samverkan mellan Försäkringskassan, arbetsgivare och sjukskrivande läkare kommer att utvärderas genom intervjuer med representanter från de olika aktörerna. Intervjustudien syftar till att undersöka eventuella brister i samverkan och vad som kan göras bättre.
- Om vi kan förenkla och effektivisera samarbetet mellan de olika aktörerna blir sjukskrivningsprocessen smidigare. Det gynnar både individen och samhället, säger Victoria Blom. Vi hoppas att denna studie kommer att bidra till utvecklingen av en rehabiliteringsprocess som främjar hållbar återgång i arbetet för individer som är sjukskrivna för stressrelaterad psykisk ohälsa.

Forskningsprojektet har fått anslag på 4,3 miljoner kronor som en del i Fortes satsningar på området psykisk ohälsa i arbetslivet tillsammans med Försäkringskassan.

Medverkande i studien är forskare från GIH och Linköpings universitet, i samarbete med Försäkringskassan. Projektet ingår i E-PABS excellenscenter för fysisk aktivitet, hjärnhälsa och hållbarhet på GIH. Läs mer om E-PABS på www.gih.se/hjarnhalsa.

Läs mer om satsningen på Fortes webbplats

Nyckelord

Kontakter

Victoria Blom, docent i psykologi, leg. psykolog och ansvarig för projektet, GIH, tel: 08-120 538 42, e-post: victoria.blom@gih.se
Robert Persson Asplund, doktor i psykologi, leg. psykolog, Linköpings universitet, tel: 070-787 02 31, e-post: robert.persson.asplund@liu.se
Elisabeth Möller, projektkoordinator och kommunikatör E-PABS GIH, tel: 08-120 538 96, e-post: elisabeth.moller@gih.se

Bilder

Bilden visar en kvinna som sitter på en stol
Bilden visar en kvinna som sitter på en stol
Ladda ned bild

Om oss

Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, är Sveriges främsta kunskapscentrum för idrott, prestationsutveckling, fysisk aktivitet och hälsa. GIH ligger centralt i Stockholm i nära anslutning till Stockholms Stadion och ett stort idrotts-och friluftsområde.

På GIH utbildas lärare i idrott och hälsa, tränare, hälsopedagoger, sport managers, idrottsvetare och forskare. GIH bedriver forskning inom idrottsvetenskap med fokus på ”människan i rörelse” samt är ett så kallat Riksidrottsuniversitet med goda möjligheter att kombinera studier med elitidrott.

Forskningen håller hög kvalitet, är samhällsrelevant och bedrivs ofta i nära samarbete med andra lärosäten och intressenter i samhället, på både nationell och internationell nivå. GIH har idag 160 medarbetare och cirka 1 400 studenter.

Följ Gymnastik- och idrottshögskolan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Gymnastik- och idrottshögskolan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye