WSP

Så robusta är kommunerna i Norrbotten – Piteå och Luleå i topp

Dela

Nu släpper strategi- och teknikkonsultföretaget WSP sin årliga rapport "Regionernas Kamp", som visar hur väl rustade Sveriges kommuner är inför framtiden. I Norrbottens län toppas listan av Piteå och Luleå, men det är Jokkmokk som klättrar flest placeringar jämfört med förra årets ranking. Nytt för i år är att rapporten även tar ett större grepp på trygghet och kommunernas brottsförebyggande arbete.

Foto: WSP

Ett osäkert omvärldsläge, grov kriminalitet och en annalkande lågkonjunktur. När WSP för tionde året i rad släpper rapporten ”Regionernas Kamp” står kommunernas resiliens och förmåga att stå emot kriser i fokus. I rapporten bedöms robustheten hos Sveriges kommuner utifrån parametrar som arbetsmarknad, tillväxt, klimatarbete och utbildningsnivå. I årets upplaga har även lokal brottslighet adderats som ny parameter – ett ämne som aktualiseras av samhällsutvecklingen och när den nya lagen om kommunernas brottsförebyggande arbete infördes tidigare i år.

– Kommuners robusthet är avgörande för deras förmåga att stå emot kriser och hantera förändringar i omvärlden. Vi ser att trygghet är en betydande faktor för hur vi mäter robustheten. Kriminaliteten är ett akut samhällsproblem men också något som riskerar att påverka kommuners långsiktiga utveckling eftersom den kan förändra faktorer som inflyttning och företagsetableringar, säger Mattias Frithiof, sektionschef samhällsutveckling på WSP, och en av författarna till rapporten.

Rankingen i rapporten presenteras utifrån Sveriges Kommuner och Regioners kommunindelning, som gör det möjligt att jämföra liknande kommuner med varandra. Av kommunerna i Norrbotten är det Luleå och Piteå som får högst robusthetspoäng. De placerar sig båda på en 58:e plats i den nationella rankingen, vilket ger en delad vinst som Norrbottens mest robusta kommuner.

– Resultatet betyder kort och gott att både Piteå och Luleå är relativt stabila och framtidssäkra kommuner, som har goda förutsättningar att stå emot kris och hantera förändringar i omvärlden. Båda kommunerna har till exempel många förvärvsarbetande och har lyckats väl med att få in utlandsfödda på arbetsmarknaden, men hade kunnat göra än bättre ifrån sig i sitt klimatarbete, och att få fler att flytta till eller bo kvar i kommunen, säger Mattias Frithiof.

Några insikter från Norrbottens län

  • Norrbottens läns mest robusta kommuner 2023 är Piteå och Luleå, som hamnar på en delad 58:e plats i riksrankingen.
  • Minst robusta kommun är Haparanda på plats 277 – bland de sämsta i Sverige.
  • Jokkmokk är den kommun som har klättrat mest i länet – hela 43 placeringar jämfört med förra året.

De mest robusta kommunerna i Norrbottens län 2023

Kommun

Placering

Robusthetspoäng
(av totalt 140 möjliga)

Riksplacering

Förändring från förra året (riksplacering)

Piteå

1

99

58

+20

Luleå

1

99

58

+5

Kiruna

3

86

105

+30

Gällivare

4

79

127

-3

Boden

5

78

132

-23

Kalix

6

76

143

+24

Arvidsjaur

7

68

170

+32

Jokkmokk

7

68

170

+43

Arjeplog

7

68

170

-17

Pajala

10

62

202

+34

Älvsbyn

11

53

241

+14

Överkalix

11

53

241

+10

Övertorneå

13

49

254

-25

Haparanda

14

39

277

-29

Kontakter

Bilder

Mattias Frithiof, sektionschef på WSP och en av medförfattarna till Regionernas Kamp 2023.
Mattias Frithiof, sektionschef på WSP och en av medförfattarna till Regionernas Kamp 2023.
Foto: Oskar Hjelm
Ladda ned bild

Dokument

Om WSP

Vi ligger bakom allt du tar för givet. Och framtiden du hoppas på.

Vi vet hur samhällen är uppbyggda och utvecklas. Om hur vi lever, arbetar, bygger, reser och kommunicerar, och om hur vi kan göra det bättre. Som strategiska rådgivare och teknikkonsulter har vi kunskapen att förstå och kraften att kunna förändra.

Med över 65 000 medarbetare i 40 länder använder vi vår globala expertis för att hitta de smartaste lokala lösningarna.

Följ WSP

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från WSP

Individuella klimatmål för alla på WSP27.3.2025 09:52:21 CET | Pressmeddelande

WSP har sedan tidigare ett mål om att minska klimatpåverkan från sina råd och lösningar med 50 % till 2030, jämfört med 2020. Förra året tog WSP ytterligare ett steg och skrev, tillsammans med sina kunder och andra i branschen, under “Fossilfri Färdplan för Bygg- och Anläggningssektorn”. Nu lanserar WSP en uppdaterad klimatstrategi där målet bryts ner till alla medarbetare genom personliga utvecklingsmål kopplade till att minska klimatpåverkan i kundprojekt.

WSP möter globala utmaningar med att satsa på tillväxt och växa med fler medarbetare27.2.2025 07:15:00 CET | Pressmeddelande

Energiomställningen, klimatförändringar och geopolitiska utmaningar är några av de mest framträdande trenderna på marknaden, enligt den globala teknikkonsultjätten WSP. Behovet av energiomställning, att stärka vårt samhälle i händelse av kris och att fortsätta arbetet mot netto-noll-utsläpp är inte bara avgörande för marknadens utveckling, utan också för hur WSP arbetar strategiskt på den svenska marknaden, säger Anna-Lena Öberg-Högsta, vd för WSP i Sverige.

Ny rapport rankar Sveriges mest robusta kommuner5.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Nu släpper strategi- och teknikkonsultföretaget WSP rapporten "Kommunernas Kamp" som rankar Sveriges 290 kommuner utifrån deras motståndskraft och förmåga att möta framtiden. I år tar Täby över topplaceringen och rankas som Sveriges mest robusta kommun, följt av Lerum och Nacka. Årets rapport tar också ett större grepp kring krisen i befolkningsfrågan och det låga barnafödandet – ett växande problem som många av landets kommuner brottas med.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye