Bråk om husdjur vid separation ökar
Husdjur blir en allt viktigare del av familjen, och när en relation tar slut uppstår det ofta starka känslor kring var hunden eller katten ska bo. Nära 100 000 svenskar har hamnat i konflikt om sina husdjur vid en separation och många har dålig koll på vad som faktiskt gäller juridiskt – det visar en ny undersökning från Familjens Jurist.
När två personer väljer att separera är det många praktiska saker som behöver hanteras, vilket också tenderar att leda till konflikt. En ny Novus-undersökning från Familjens Jurist visar att var femte person (18 procent) har hamnat i konflikt med en person de separerat från efter själva separationen, och jurister märker av att det blir vanligare med konflikter om husdjur. Hela sju procent, vilket motsvarar ungefär 100 000 svenskar, har hamnat i konflikt om sina husdjur.
– I takt med att allt fler skaffar husdjur blir det också fler konflikter om dem när man inte längre ska leva tillsammans. Många tror att man har rätt till gemensam vårdnad, precis som för barn, vilket kan vara en anledning till att konflikterna ökar. Det kan låta konstigt, men husdjur ses faktiskt som en ägodel i lagens ögon, även om vi ser dem som en del av familjen, säger Susanne Edlund, jurist på Familjens Jurist.
Undersökningen visar också att mer än var tredje person (35 procent) tror att man kan ha delad vårdnad om ett husdjur, vilket inte stämmer. Husdjur ingår i en bodelning vilket innebär att om man äger husdjuret tillsammans, eller om det skaffats gemensamt, behöver man komma överens om vem som ska vara ägare efter separationen. Vanligtvis köper den ena parten ut den andra, men man kan också komma överens om ett gemensamt upplägg om båda parterna vill ta hand om husdjuret tillsammans – men det är inget som regleras enligt lag.
– Precis som med många andra frågor, som boende och eventuell vårdnad av barn, är det bäst om man pratar med varandra om vad som händer med husdjuret innan man separerar. Kommer man överens om att man vill ha ett varannan vecka-upplägg med hunden eller katten när det tar slut är det absolut fullt möjligt, men då behöver det beslutet vara ömsesidigt eftersom man inte har stöd i lagen för det, säger Susanne.
Juristens tips för att undvika konflikt om husdjuret vid en separation
Bestäm vem som är ägaren innan ni skaffar ert husdjur
Det bästa är att ha en dialog med sin partner redan innan man köper en hund, katt eller kanin om hur man ska göra med ägandeskapet. Står ni båda som ägare eller köper husdjuret gemensamt kan ni behöva komma överens om hur ni ska dela upp ägandet vid en separation. Är en person mer drivande kan det vara bra om den både köper och står som ensam ägare till husdjuret. Detta för att se till att ägaren får fullt ägande vid en eventuell bodelning. Är man gift kommer man dock, enligt huvudregel, behöva ersätta den andra parten för hundens motsvarande värde.
Sätt husdjurets välmående före er konflikt
Det är lätt att bli oense vid en separation, det är mycket känslor, och ofta mycket logistik som ska redas ut. Även om det är jobbigt bör ni tänka på husdjurets bästa. Det kan vara att man delar på ägandet och har ett gemensamt upplägg, beslutar att den ena som har tid för husdjuret tar över ägandet, eller inser att det bästa alternativet är att låta husdjuret få en ny ägare.
Skriv ett äktenskapsförord
Om man är gift och känner sig osäker är det bäst att skaffa ett äktenskapsförord. Då får man möjlighet att reglera ägandet av husdjuret, och kan göra det till enskild egendom. Det innebär att man inte räknar in husdjurets värde vid en bodelning, och säkerställer att husdjuret endast tillhör ägaren vid skilsmässa. Om man inte är gift går det att istället skriva ett samägandeavtal om man vill att husdjuret ska få ”delad vårdnad” vid en separation.
Om undersökningen
Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Familjens Jurist. Syftet är att undersöka den svenska allmänhetens inställning till olika juridiska frågor. Undersökningen är genomförd via webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade och representativa Sverigepanel. Totalt gjordes 1037 intervjuer mellan 25 - 30 augusti 2023.
Nyckelord
Kontakter
Philip AtkinsonPresskontakt
Tel:076 492 46 46philip.atkinson@gknordic.comFamiljens Jurist är Sveriges största juristbyrå, med 400 medarbetare på 240 kontor med inriktning på juridisk rådgivning till privatpersoner. Verksamheten omfattar alla delar av familjerätten men även områden som migrationsrätt, målsägandebiträde, etc. Familjens Jurist omsätter drygt 400 miljoner kronor per år och är ett helägt dotterbolag till Fonus ekonomisk förening.
Följ Familjens Jurist
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Familjens Jurist
Var femte företagare oroas över hur kommande livsförändringar påverkar företaget5.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Har du sett till att aktieägaravtalet täcker vad som händer om en delägare avlider, eller antar du att företaget kommer fortsätta som vanligt? Har du skrivit äktenskapsförord för att företaget inte ska bli en del av bodelningen om du separerar? Det finns många livsförändringar att ha i åtanke som företagare, och det kan snabbt uppstå problem och konflikter, varnar företagsjuristen Peder Lundgren.
Varannan svensk tror de kommer skilja sig minst en gång1.10.2024 09:30:00 CEST | Pressmeddelande
Drömmen om ett "happily ever after" verkar blekna i Sverige – nära varannan person tror att de kommer skilja sig minst en gång under sin livstid. Men trots detta känner sig många juridiskt oförberedda på en eventuell skilsmässa, det visar en ny Sifo-undersökning från Familjens Jurist.
Familjens Jurist sänker priserna för att göra juridiken mer demokratisk och tillgänglig för fler10.9.2024 11:52:20 CEST | Pressmeddelande
I en tid där digitaliseringen fortsatt förändrar hur vi tar del av tjänster, tar Familjens Jurist ett viktigt steg för att demokratisera juridiken genom att göra den tillgänglig. Genom att sänka priserna på digitala avtal kan nu alla hantera sina juridiska behov, oavsett livssituation.
Vanliga fallgropar vid företagsstarten - juristen förklarar4.9.2024 07:34:00 CEST | Pressmeddelande
När sommaren är över och en något förbättrad nationalekonomi är i sikte, bestämmer sig många för att förverkliga drömmen om att starta ett eget företag. Men vägen till företagsdrömmen är sällan enkel, och kantas ofta av juridiska fallgropar. Peder Lundgren, expert inom företagsjuridik, ger sina bästa råd för att navigera rätt.
Juridiska utmaningar för många regnbågsfamiljer26.8.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Många drömmer om att en dag starta familj, antingen med en partner eller som ensam förälder. Men vägen till föräldraskap kan vara komplicerad och ha begränsningar – inte minst för regnbågsfamiljer. Här gäller det för de blivande föräldrarna att ha koll på regelverket för att undvika potentiella tvister i framtiden, det menar juristen Caroline Sörgjerd som är specialiserad på HBTQI-relaterad juridik.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum