Einar Mattsson

Ljusinstallation på Gotlandsgatan: ”Vi ville få till känslan att kunna vandra rakt in i väggen och vidare i gläntan”

Dela

Beställningen till ljuskonsulten från Einar Mattssons Utemiljö-avdelning var att få den hållbara innergården, som kallas Skogsgläntan, att också kännas som en skogsglänta. Den stora tomma husväggen i plåt skulle användas effektfullt och också lyfta fram planteringarna, men utan att störa hyresgästerna. En utmaning alltså.

Bild på det ljus-konstverk som föreställer en skogsglänta på en av Einar Mattssons innergårdar
Ljusinstallation på Gotlandsgatan

Flera parametrar fanns att uppfylla. Upplevelsen av ljusinstallationen skulle gärna vara tredimensionell och att betraktaren ska uppleva att den vill vandra in i skogsgläntan. Motiven skulle ses från lägenheterna utan störande spill-ljus, ha hög driftsäkerhet och kännas organiskt i sitt språk, för att ge samklang med omgivningen på innergården.

Malin, du som lett arbetet med den hållbara innergården Skogsgläntan, är du nöjd med slutresultatet?
– Ja, jättenöjd! Det blev ett fantastiskt bra resultat av allt det fina samarbetet som skedde under framtagandet av gården. Vi lyckades få med de flesta delar som vi önskat, som inslag av vilda växter för våra pollinerare och nu senast ljusväggen. Det känns härligt att ge våra hyresgäster känslan av lite natur mitt i stan, berättar Malin Persson, projektledare, Utemiljö-avdelningen hos Einar Mattsson

I det här projektet arbetade Einar Mattsson med ljusdesigner Helena Åkerberg, som fick uppdraget att få en stor husvägg i plåt att med en ljusprojicering föra tankarna till en skogsglänta.

– Einar Mattsson hade en väldigt tydlig och bra bild vad vi skulle åstadkomma, vilket i sig var spännande. Det var svårt att hitta rätt lösning som klarade alla kraven. Bland annat att alla lägenheter ska kunna se det från olika håll. Med rätt placerade och noggrant valda armaturer kunde vi lösa alla utmaningar till slut. Avbländandet, den tredimensionella effekten, djupet i gläntan, visa de fina planteringarna under väggen och även att ha lagom och bra funktionsljus. Bilderna var svåra att välja för att få rätt effekt. Men resultatet blev verkligen toppen, berättar Helena Åkerberg.

Positiva hyresgäster
Under invigningen kom bara positiva kommentarer om ljus-konstverket. Utöver väggen så belyses även en del av backen vid cykelställen där ett gult löv syns. Einar Mattssons hyresgäster på Gotlandsgatan kan särskilt i detta mörker skatta sig lyckliga över innergårdens nya konst.

Kontakter

Bilder

Vackert löv på asfalten skapat med ljus-projicering
Löv i backen vid cykelställen
Ladda ned bild

Om Einar Mattsson AB
Einar Mattsson AB är moderbolag i en familjeägd bolagsgrupp som varit verksam på Storstockholms fastighets- och byggmarknad sedan 1935. Idag är Einar Mattsson-sfären Stockholms största privata ägare av hyresbostadsfastigheter. Med genomförandekraft i alla konjunkturer är koncernen bland de mest aktiva projektutvecklarna av nya bostäder i regionen. Koncernens förvaltningsbolag förvaltar drygt 14 000 bostäder åt en bred kundkrets av etablerade fastighetsägare. Bolagsgruppen omfattar även en verksamhet som arbetar med investeringar utanför kärninnehaven. Läs mer om oss på einarmattsson.se och Facebook .

Följ Einar Mattsson

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Einar Mattsson

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye