Utan bistånd ökar risken för radikalisering
Den humanitära krisen, hopplösheten och bristen på rättssäkerhet och respekt för mänskliga rättigheter i Palestina ökar risken för radikalisering. Organisationer som med stöd av svenska biståndspengar arbetar för demokrati, mänskliga rättigheter och jämställdhet är viktiga för att ge hopp om en annan framtid och verktyg för människor att arbeta för en förändring.
Imorgon 1 december lämnar Sida sin översyn av utvecklingsbiståndet till Palestina, till regeringen. Tillsammmans med sex andra svenska biståndsorganisationer, vill Diakonia komplettera Sidas rapport med en skuggrapport.
Den 10 oktober i år pausade regeringen biståndet till Palestina. Syftet var att göra en översyn av biståndet till Palestina för att ” säkerställa att inga svenska medel går till aktörer som inte förbehållslöst fördömer Hamas, utför våld, hotar eller uppmuntrar till våld mot staten Israel eller dess befolkning, som driver en antisemitisk agenda och personer som har samröre med sådana aktörer.” Regeringen ville också se över kontrollerna för att se till att skattemedel inte går till fel aktörer.
Biståndet får aldrig orsaka skada. Att offentligt ta avstånd från Hamas skulle kunna utsätta våra samarbetsorganisationer och deras familjer för stora risker och innebära ett brott mot den så kallade Do No Harm-principen, som gällt för svenskt bistånd i många år och som ingår i OECD:s rekommendationer.
– Om regeringen väljer att dra in biståndet till Palestina, skulle det innebära att verka i Hamas och andra milisgruppers intresse, säger Mattias Brunander, generalsekreterare på Diakonia.
Tillsammans har vi sju biståndsorganisationer samlat en rad exempel på vad biståndet åstadkommer i Palestina och varför ett fortsatt stöd är avgörande för att motverka konservativa och antidemokratiska krafter. Utvecklingsbiståndet syftar också till att förebygga att kriser och akuta nödbehov uppstår. Utan ett utvecklingsbistånd till Palestina kommer det att behövas långt mer humanitär hjälp för att rädda liv och lindra människors akuta nöd och behov. Det minskar både effektiviteten, långsiktigheten och värdigheten i det svenska biståndet.
Övriga medverkande organisationer är Act Svenska kyrkan, Centerpartiets internationella stiftelse, Ekumeniska följeslagarprogrammet i Palestina och Israel, Kvinna till Kvinna, Olof Palmes internationella center och WeEffect.
Do No Harm-principen innebär i korthet att biståndsorganisationer ska förebygga och mildra negativa konsekvenser som kan uppstå på grund av humanitära insatser eller utvecklingsarbete.
Nyckelord
Kontakter
Annette WallqvistPressekreterare
Tel:08-453 69 33annette.wallqvist@diakonia.seMattias BrunanderGeneralsekreterare
Tel:08-453 69 33mattias.brunander@diakonia.seDokument
Diakonia är en biståndsorganisation som bärs av kristna värderingar och arbetar tillsammans med lokala samarbetsorganisationer för en varaktig förändring för de mest utsatta människorna i världen.
Följ Diakonia
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Diakonia
Nödläge i Libanon – Diakonia finns på plats9.10.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Situationen i Libanon är akut. Över en miljon människor har tvingats lämna sina hem efter Israels attacker. Diakonia arbetar på plats i landet och har startat en särskild insamling för att kunna bistå framför allt kvinnor och barn med skydd, mat och psykosocialt stöd.
Diakonias medarbetare Magnus Walan tilldelas Zaida Catalán-priset 20248.10.2024 18:00:00 CEST | Pressmeddelande
Diakonias mångårige medarbetare Magnus Walan tilldelas 2024 års pris i Zaida Cataláns ära för sitt långa arbete för mänskliga rättigheter.
Inbjudan till pressfrukost: Hur drabbas demokrati och pressfrihet av ett nedmonterat bistånd?3.10.2024 06:35:00 CEST | Pressmeddelande
Välkommen till ett seminarium som utgår från rapporten “Demokrati, media och bistånd”, som tagits fram i samarbete mellan biståndsorganisationen Diakonia, Reportrar utan gränser, Medieinstitutet Fojo och Svenska PEN-klubben.
Migrationsverket blir en av de största mottagarna av svenskt bistånd19.9.2024 16:19:34 CEST | Pressmeddelande
Nu står det klart att biståndet minskas ytterligare de kommande åren. Det innebär att biståndsnivån riskerar att hamna under både FN:s och EU:s lägstanivåer. Samtidigt ska pengarna i högre grad användas till migration och återvandring istället för att gå till människor som lever i fattigdom och förtryck. I regeringens budget ser Diakonia ett Sverige som alltmer sluter sig från omvärlden.
Biståndets enprocentsnivå kan återställas redan 202728.6.2024 07:03:00 CEST | Pressmeddelande
Det finns en bred enighet bland riksdagspartierna att återställa biståndsnivån till 1 procent av BNI. Det visar Diakonias partienkät 2024. Socialdemokraterna har i enkäten inte angett ett årtal men ger nu positiva besked i Almedalen inför valet 2026.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum