Hyresgästföreningen Region Norrland

Ny rapport: Andelen unga vuxna som bor hemma har fördubblats

Dela

Andelen unga vuxna som bor hemma hos sina föräldrar har nästan fördubblats på fem år. Mer än hälften har fått ekonomisk hjälp det senaste året. Hyresgästföreningens återkommande rapport Unga Vuxnas boende visar på en mycket pressad situation för landets unga.

Gunnar Bergman, ordförande Hyresgästföreningen Norrland
Gunnar Bergman, ordförande Hyresgästföreningen Norrland Foto: Hyresgästföreningen

- Det är inte lätt att vara ung vuxen på bostadsmarknaden idag. Inte nog med att det är svårt att hitta någonstans att bo, på vägen kan du också bli utsatt för trakasserier, ockerhyror eller oseriösa hyresvärdar och bli ofrivilligt hemmaboende. Den skeva bostadsmarknaden påverkar unga vuxnas livsval och framtidstro och det är dags att politiken tar sitt ansvar, säger Hyresgästföreningen Norrlands regionordförande Gunnar Bergman.

Sedan 1997 har Hyresgästföreningen vartannat år släppt en rapport om unga vuxnas boende.  Rapporten visar på en mycket pressad situation:

  • 26 procent av unga vuxna bor hemma hos föräldrar, cirka 250 000 personer.
  • 77 procent är ofrivilligt hemmaboende och vill bo på annat sätt, cirka 192 300 personer.
  • 29 procent oroar sig för att inte hitta något boende i framtiden.
  • 35 procent tvekar inför att bilda familj på grund av läget på bostadsmarknaden.


Hyresgästföreningen anser att politikerna måste agera och kräver tre åtgärder:

1. Bostadsförmedling efter behov, inte bara kötid. Kommunala bostadsförmedlingar förmedlar merparten av de lediga lägenheterna efter antal år i kön, vilket missgynnar unga. Hyresgästföreningen anser därför att lagen måste ändras och tillåta att en större del fördelas efter behov, där exempelvis de utan bostad prioriteras.

2. Stärk bostadsbidraget. Nu krävs en rejäl förstärkning av bostadsbidraget, som halkat efter i trettio år, för att på riktigt stödja landets unga vuxna.

3. Förmånliga bygglån. Medan förändringar i bostadskön och stärkt bostadsbidrag skulle ge effekt för landets unga nu direkt så är det inte lösningen på landets problem med bostadsbrist. Fler bostäder måste byggas till rimliga priser. Regeringen kan inte längre vänta och se, nu krävs kraftfulla satsningar. Byggandet måste stöttas genom förmånliga bygglån och ett tillfälligt investeringsstöd, annars kommer bostadsbristen att förvärras.

För mer information: 
Gunnar Bergman, ordförande Hyresgästföreningen Norrland, 070-623 90 17
Anders Rubensson, pressansvarig, 010-459 18 00

Kontakter

Hyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för dagens och morgondagens hyresgäster. Vi är partipolitiskt obundna och har över en halv miljon hushåll som medlemmar. Det gör oss till en av Sveriges största folkrörelser och den främsta företrädaren för hyresgästerna. Vårt uppdrag är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap.

Följ Hyresgästföreningen Region Norrland

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Region Norrland

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye