Glyfosat får förnyat godkännande i tio år
EU-kommissionen har förnyat godkännandet av glyfosat i tio år. Beslutet, som kommer efter en omfattande vetenskaplig utvärdering av miljö- och hälsorisker, innebär att lantbrukare kan fortsätta använda växtskyddsmedel med glyfosat.
Glyfosat är världens mest använda verksamma ämne i växtskyddsmedel. År 2022 var den totala försäljningen i Sverige 853 ton. Det innebär en ökning från 807 ton år 2021. Det används bland annat mot ogräs inom lantbruket och användningen är omgiven av villkor. I Sverige får till exempel inte växtskyddsmedel med glyfosat användas inom lantbruket före skörd av spannmål och inte heller i hemträdgårdar eller kolonilotter.
Kemikalieinspektionen, som arbetar för att skydda människor och miljö mot farliga kemikalier, har varit delaktig i en omfattande vetenskaplig utvärdering av glyfosats miljöeffekter och vilken påverkan det kan ha på människor och djurs hälsa. Utvärderingen har gjorts enligt gällande EU-lagstiftning.
— Vanligtvis är det ett medlemsland som gör utvärderingen för ett verksamt ämne i växtskyddsmedel, men för glyfosat var underlaget så omfattande att fyra myndigheter från Frankrike, Nederländerna, Ungern och Sverige gemensamt tog sig an uppgiften, säger Katarina Lundberg, toxikolog och chef på enheten Ämnesutvärdering på Kemikalieinspektionen.
Utvärderingen granskades under ledning av EU:s livsmedelsmyndighet Efsa, i en process där alla intressenter - miljöorganisationer, industrin, allmänheten och oberoende experter - kunde lämna kommentarer på utvärderingen. Därefter bjöds EU:s medlemsländer in till expertdiskussioner. Efsas slutsats, som EU-kommissionens beslut grundas på, identifierade inga kritiska problemområden.
EU-kommissionen har i samband med sitt nya godkännande infört ett antal nya villkor som medlemsstaterna särskilt ska beakta, bland annat ett förbud mot att använda växtskyddsmedel med glyfosat för nedvissning av grödor.
Efter att ett verksamt ämne blivit godkänt på EU-nivå så måste varje växtskyddsmedel som innehåller ämnet utvärderas och godkännas i enskilda medlemsstater innan det får användas. I Sverige är det Kemikalieinspektionen som fattar beslut om vilka växtskyddsmedel som får användas och under vilka förutsättningar.
Ansökningar om produktgodkännande för växtskyddsmedel med glyfosat ska inkomma till Kemikalieinspektionen senast den 15 mars 2024.
Bakgrund
EU-kommissionens beslut fattades efter att kommissionen inte lyckats uppnå en kvalificerad majoritet av medlemsländerna för sitt förslag i omprövningskommittén den 16 november 2023. Därmed var EU-kommissionen tvungna att själva fatta beslut om godkännande före den 15 december 2023 då det nuvarande godkännandet för glyfosat löper ut.
Länkar
Kontakter
David IsakssonPressansvarigKemikalieinspektionen
Tel:08-519 41 200press@kemi.seOm oss
Kemikalieinspektionen är en statlig myndighet som arbetar med att minska risken för att människor och miljö skadas av kemikalier.
Följ Kemikalieinspektionen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Kemikalieinspektionen
Barnleksak får säljförbud4.11.2024 09:04:57 CET | Pressmeddelande
Leksaken Miniverse - Make it mini innehåller ämnen som kan innebära en risk för hälsan. Kemikalieinspektionen har därför beslutat att produkten måste sluta säljas och återkallas från butiker.
Miljöfarliga ämnen hittades i kosmetika1.11.2024 09:00:43 CET | Pressmeddelande
När Kemikalieinspektionen granskade kosmetika hittade man miljöfarliga ämnen i 26 procent av produkterna. 15 företag har åtalsanmälts.
Kemikalieinspektion stöttar Ukraina att bli EU-medlem30.9.2024 09:33:50 CEST | Pressmeddelande
För att Ukraina ska kunna bli medlem i EU behöver landets lagstiftning anpassas till unionens regelverk. Kemikalieinspektionen bidrar nu med stöd för att föra Ukrainas kemikalielagar närmare EU:s krav.
Tusentals farliga produkter stoppades vid gränsen20.9.2024 09:28:43 CEST | Pressmeddelande
I ett samarbete med Tullverket granskade Kemikalieinspektionen produkter som skulle importeras till Sverige. Tack vare kontrollerna stoppades elektronik, smycken och bekämpningsmedel med otillåtna kemikalier från att säljas och användas i Sverige.
Företag vill lära sig om att ersätta PFAS2.9.2024 11:00:00 CEST | Pressmeddelande
Företag från Sverige och övriga Norden samlas idag för en kunskapsdag om att ersätta PFAS. Konferensen ordnas på regeringens uppdrag av Kemikalieinspektionen och är den största på miljöområdet under det svenska ordförandeskapet i Nordiska ministerrådet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum