Kemikalieinspektionen

Glyfosat får förnyat godkännande i tio år

Dela

EU-kommissionen har förnyat godkännandet av glyfosat i tio år. Beslutet, som kommer efter en omfattande vetenskaplig utvärdering av miljö- och hälsorisker, innebär att lantbrukare kan fortsätta använda växtskyddsmedel med glyfosat.

Glyfosat är världens mest använda verksamma ämne i växtskyddsmedel. År 2022 var den totala försäljningen i Sverige 853 ton. Det innebär en ökning från 807 ton år 2021. Det används bland annat mot ogräs inom lantbruket och användningen är omgiven av villkor. I Sverige får till exempel inte växtskyddsmedel med glyfosat användas inom lantbruket före skörd av spannmål och inte heller i hemträdgårdar eller kolonilotter.

Kemikalieinspektionen, som arbetar för att skydda människor och miljö mot farliga kemikalier, har varit delaktig i en omfattande vetenskaplig utvärdering av glyfosats miljöeffekter och vilken påverkan det kan ha på människor och djurs hälsa. Utvärderingen har gjorts enligt gällande EU-lagstiftning.  

— Vanligtvis är det ett medlemsland som gör utvärderingen för ett verksamt ämne i växtskyddsmedel, men för glyfosat var underlaget så omfattande att fyra myndigheter från Frankrike, Nederländerna, Ungern och Sverige gemensamt tog sig an uppgiften, säger Katarina Lundberg, toxikolog och chef på enheten Ämnesutvärdering på Kemikalieinspektionen.

Utvärderingen granskades under ledning av EU:s livsmedelsmyndighet Efsa, i en process där alla intressenter - miljöorganisationer, industrin, allmänheten och oberoende experter - kunde lämna kommentarer på utvärderingen. Därefter bjöds EU:s medlemsländer in till expertdiskussioner. Efsas slutsats, som EU-kommissionens beslut grundas på, identifierade inga kritiska problemområden.

EU-kommissionen har i samband med sitt nya godkännande infört ett antal nya villkor som medlemsstaterna särskilt ska beakta, bland annat ett förbud mot att använda växtskyddsmedel med glyfosat för nedvissning av grödor.

Efter att ett verksamt ämne blivit godkänt på EU-nivå så måste varje växtskyddsmedel som innehåller ämnet utvärderas och godkännas i enskilda medlemsstater innan det får användas. I Sverige är det Kemikalieinspektionen som fattar beslut om vilka växtskyddsmedel som får användas och under vilka förutsättningar.

Ansökningar om produktgodkännande för växtskyddsmedel med glyfosat ska inkomma till Kemikalieinspektionen senast den 15 mars 2024.
 
Bakgrund  
EU-kommissionens beslut fattades efter att kommissionen inte lyckats uppnå en kvalificerad majoritet av medlemsländerna för sitt förslag i omprövningskommittén den 16 november 2023. Därmed var EU-kommissionen tvungna att själva fatta beslut om godkännande före den 15 december 2023 då det nuvarande godkännandet för glyfosat löper ut.

Länkar

Frågor och svar från EU-kommissionen

EU-kommissionens beslut

Läs mer om glyfosat på Kemikalieinspektionens webbplats

Kontakter

Om oss

Kemikalieinspektionen är en statlig myndighet som arbetar med att minska risken för att människor och miljö skadas av kemikalier.

Följ Kemikalieinspektionen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kemikalieinspektionen

Otillåtet råttgift och insektsmedel såldes på svenska sajter11.3.2024 10:39:19 CET | Pressmeddelande

Kemikalieinspektionen har hittat 55 otillåtna produkter på svenska e-handelssidor. Det handlar till exempel om produkter som råttgift och insektsmedel. Myndigheten kontrollerade även annonserna för produkterna. 74 procent saknade den obligatoriska frasen om att använda produkterna med försiktighet. 16 procent av annonserna innehöll vilseledande information i form av uttryck som ”miljövänligt” och ”ogiftigt”.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye