Sveriges Museer släpper 12-stegsprogram för klimatet

Dela

I samband med FN:s 28:e klimatkonferens släpper nu riksförbundet Sveriges Museer rekommendationer för klimatmässigt hållbart arbete på museerna. Rekommendationerna i tolv steg summerar ett arbete som redan pågår på många museer runt om i landet.

Gunnar Ardelius generalsekreterare på Sveriges Museer
Gunnar Ardelius generalsekreterare på Sveriges Museer stödjer museernas gröna omställning Inga restriktioner Ola Kjelbye

– Grön omställning pågår redan på många svenska museer, i 12-stegsprogrammet summerar vi det arbetet men pekar också framåt. Viljan är stark på museerna att göra sin bit för planeten Jorden, säger Gunnar Ardelius, generalsekreterare för Sveriges Museer

Sveriges Museers tolvstegsprogram med rekommendationer för hållbart museiarbetetar tar sikte på styrningen, på själva museiverksamheten och dess speciella möjlligheter att förmedla kunskap samt på hur man kan samverka med andra. Just nu pågår FN:s 28:e årliga klimatkonferens I Dubai (Cop 28) som har målet att bedöma de framsteg som gjorts för att minska utsläppen av växtgaser. Sveriges museers rekommendationer för hållbart museiarbete tar avstamp i en gemensam hållbarhetsresolution som antogs vid en internationell museikonferens i Kyoto 2019. I resolutionen erkänns klimatförändringarna som orsakade av den mänskliga faktorn och man tar fasta på den gemensamma överenskommelse som världens länder gjort genom Agenda 2030 och de globala hållbarhetsmålen. Museerna stadsfästs här som en viktig resurs i arbetet för att stärka samhällen globalt i arbetet med att föreställa sig och skapa en hållbar framtid. 

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Följ Sveriges Museer

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Museer

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye