Västerbotten har lägst antal arbetssökande per ledigt jobb i landet
I Västerbotten uppgick matchningsgapet till 1,4 arbetssökande per ledigt jobb under det tredje kvartalet 2023, vilket är lägst i landet. Det visar en kartläggning av Manpower, baserad på statistik från Statistiska Centralbyrån (SCB). För att lindra effekterna av lågkonjunkturen krävs nu ett ökat fokus på professionell matchning.
– Arbetsmarknaden står troligen inför utmaningar under 2024, sannolikt med både ökad arbetslöshet och ökad långtidsarbetslöshet som följd. Därför är det viktigare än någonsin att ge stöd till arbetssökande som behöver det och matcha till vartenda jobb i Västerbotten, säger Lena Molin, operativ chef för Manpower Matchning.
Antalet arbetssökande i hela Sverige uppgick till 417 500 personer under det tredje kvartalet 2023, medan antalet lediga jobb var 115 851 – det visar statistik från SCB. Det betyder att det fanns 3,6 gånger så många arbetssökande som jobbtillfällen. Det är en ökning jämfört med föregående kvartal, då matchningsgapet på riksnivå var 2,8. Framför allt beror det ökande matchningsgapet på att antalet lediga jobb i landet minskat med 32 procent jämfört med föregående kvartal.
I Västerbotten var 8 600 personer arbetssökande under tredje kvartalet medan antalet jobb var 6 029, vilket ger ett matchningsgap på 1,4 i länet – lägst i landet. Det är en minskning jämfört med föregående kvartal, då matchningsgapet i länet var 1,5. Sett till hela landet så är läget svårast i Skåne – där gick det 7,2 gånger så många arbetssökande på varje jobbtillfälle under det tredje kvartalet.
– Matchningsgapet kan minskas om fler arbetssökande förmedlar sin kompetens på rätt sätt, och om arbetsgivarna letar på rätt ställe. För att lindra effekterna av lågkonjunkturen krävs nu effektiv matchning med hög kvalitet. Om fler människor får gott stöd till utbildning och jobb kan det bidra till att minska både kompetensbristen och arbetslösheten, vilket gör skillnad för såväl samhället som för individen, säger Lena Molin.
Om Matchningsgapet:
Matchningsgapet är en kartläggning från Manpower, som syftar till att uppmärksamma gapet mellan arbetssökande och företagen som lider av kompetensbrist. Enligt ManpowerGroups undersökning Talent Shortage 2023 så uppger tre av fyra svenska arbetsgivare, 77 procent, att de har svårt att hitta rätt kompetens.
För mer information, kontakta gärna:
Hélène Belin, kommunikationschef ManpowerGroup Sverige, telefon 070-377 45 43
helene.belin@manpowergroup.se
Om statistiken
Statistiken är hämtad från Statistiska Centralbyråns (SCB) data Aggregerad matchning (M1) Lediga jobb och arbetslösa efter region som redovisas kvartalsvis. Statistiken bygger på SCB:s Konjunkturstatistik över vakanser (KV) respektive Arbetskraftsundersökningarna (AKU). För mer information om respektive undersökning, se www.scb.se/kv och www.scb.se/aku. Med definitionen arbetslösa avses personer som var utan arbete under referensveckan men som sökt arbete under de senaste fyra veckorna och kunde arbeta referensveckan eller börja inom 14 dagar från referensveckans slut. Med definitionen lediga jobb avses pågående rekryteringar på företaget/arbetsstället vid referenstidpunkten.
Om undersökningen Talent Shortage
ManpowerGroups kompetensbristundersökning Talent Shortage baseras på intervjuer med mer än 40 000 arbetsgivare i 40 länder. I Sverige har 766 intervjuer genomförts.
Nyckelord
Kontakter
Hélène BelinKommunikationschef ManpowerGroup
Tel:0703 77 45 43helene.belin@manpowergroup.seBilder
Manpower är världsledande inom bemanning och rekrytering och erbjuder flexibla lösningar och snabb tillgång till kompetens. Med en av Sveriges största kandidatbaser och vår stora kunskap om olika verksamheters behov matchar vi rätt person på rätt plats. Vi har över 65 års erfarenhet, finns på ett 50-tal orter i Sverige och i mer än 80 länder världen över. Manpower är en del av ManpowerGroup som varje år sätter 15 000 personer i jobb i Sverige. www.manpower.se
Följ ManpowerGroup
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från ManpowerGroup
Experis vinner ramavtal med Försvarsmakten om IT-konsulttjänster23.1.2025 10:55:45 CET | Pressmeddelande
Försvarsmakten tecknar avtal om IT- konsulttjänster med Experis, en del av ManpowerGroup, samt med ytterligare tre leverantörer. Avtalet gäller under tre år, med möjlig förlängning i upp till ytterligare fyra år. Avtalsvärdet beräknas uppgå till uppskattningsvis 1 540 miljoner kr under avtalsperioden.
ManpowerGroup levererar rekryteringstjänster till Svenska kraftnät de kommande åren18.12.2024 08:51:50 CET | Pressmeddelande
Svenska kraftnät tecknar ramavtal om rekrytering med Experis, en del av ManpowerGroup. Avtalet löper under två år med möjlighet till förlängning upp till totalt fem år.
Per Johansson ny vd för ManpowerGroup i Sverige13.12.2024 08:34:31 CET | Pressmeddelande
ManpowerGroup utser Per Johansson, nu Managing Director för Manpower & Jefferson Wells, att leda ManpowerGroup i Sverige från 1 januari. Nuvarande vd Mikael Jansson väljer att lämna efter 26 år i bolaget.
Arbetsmarknaden återhämtar sig under första kvartalet – i vissa delar av landet10.12.2024 08:09:40 CET | Pressmeddelande
Svenska arbetsgivare rapporterar en stabil sysselsättningsprognos på +17 procent inför första kvartalet 2025, vilket är den mest optimistiska prognosen på ett år. Däremot är de regionala skillnaderna stora – medan framtidstron är stark i Götaland står arbetsmarknaden helt still i Mellansverige. Det visar ManpowerGroups Arbetsmarknadsbarometer.
Var tredje svensk funderar på att byta jobb4.12.2024 08:37:57 CET | Pressmeddelande
Var tredje svensk, 34 procent, uppger att de överväger att byta jobb inom den närmaste framtiden. Framför allt är det unga och distansarbetare som är intresserade av att söka nytt arbete. Det visar ManpowerGroups nya globala undersökning Talent Barometer.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum