Rödgröna styret i Stockholms stad

Stockholm utökar Fristadsprogrammet på Kulturhuset Stadsteatern

Dela

Under nästa år utökar Stockholms stad Fristadsprogrammet på Kulturhuset Stadsteatern med en plats, vilket innebär att man gör plats för totalt tre fristadskonstnärer inom verksamheten. I och med det blir Stockholm den enda staden i Sverige med plats för så många som tre kulturutövare i sitt Fristadsprogram.

Helen Öberg (MP), Torun Boucher (V) och Malin Dahlberg, Kulturhuset Stadsteatern AB.
Helen Öberg (MP), Torun Boucher (V) och Malin Dahlberg, Kulturhuset Stadsteatern AB.

Fristadsprogrammet innebär att kulturutövare som riskerar att bli förföljda, hotade eller fängslade i sina hemländer kan få en fristad i ett annat land för att kunna utöva sin konst. Stockholms stad har varit en fristad sedan 1998 och sedan 2012 är det Kulturhuset Stadsteatern som ansvarar för programmet.

- Jag är väldigt stolt över att vi nu utökar Fristadsprogrammet med plats för en till kulturutövare. Vi lever i en tid där det fria ordet och den fria konsten är under ständigt hot från reaktionära krafter, och därför är det viktigare än någonsin att vi i Stockholm står upp för yttrandefriheten, demokratin och mänskliga rättigheter. I vår stad ska konsten vara fri, och det kommer vi inte tumma på, säger Torun Boucher (V), äldre- och kulturborgarråd i Stockholms stad.
 
- I en tid där vi ser hot mot demokratin och besparingar på kulturen runt om i landet känns det bra att vi i Stockholm fortsätter att ta ansvar för den fria konsten även ur ett internationellt perspektiv. Vi stärker nu vår position som en viktig fristad för kulturutövare som förföljs och tystas i sina hemländer och Kulturhuset Stadsteatern är ett givet nav för denna viktiga verksamhet, säger Helen Öberg (MP), ordförande för Kulturhuset Stadsteatern AB.

- Att vi nu har tre fasta Fristadsplatser för kulturutövare under hot, när olika vindar i världen hotar såväl den fria kulturen som det fria ordet, visar att Stockholms stad menar allvar med att konsten är en viktig enande kraft i ett fritt demokratiskt samhälle. De konstnärer som kommer till oss med erfarenheter från andra delar av världen hjälper oss att förstå vad det innebär att vara människa i världen idag, säger Malin Dahlberg, VD på Kulturhuset Stadsteatern AB.

Fakta: Stockholms stad ingår i det internationella fristadsnätverket ICORN – International Cities of Refuge. Idag finns det över 70 fristäder världen över, 24 kommuner och regioner i Sverige. Representanter från städerna träffas varje år i en av medlemsstäderna och samarbetar kring yttrandefrihetsprojekt nationellt och internationellt.

Nyckelord

Kontakter

Rödgröna styret

Det rödgröna styret i Stockholms stad består av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Vi arbetar tillsammans för ett öppet, jämlikt och klimatsmart Stockholm.

Följ Rödgröna styret i Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Rödgröna styret i Stockholms stad

Juridisk prövning av miljardinvestering utan demokratiska beslut25.3.2024 16:14:51 CET | Pressmeddelande

Sedan den rödgröna majoriteten tillträdde har vi granskat flera av stadens stora investeringsprojekt och då i flera fall uppdagat bristande budgetbeslut, vilket bidragit till kraftiga fördyringar. Bland annat underskattades kostnaderna för Stockholm vatten och avfalls (SVOA) projekt SFA. Efter en genomlysning av SVOA:s projekt har nu ett miljardprojekt som helt saknar nödvändiga politiska beslut upptäckts. Dessa oegentligheter har lett till att den nuvarande ledningen för Stockholm stadshus AB har initierat en oberoende juridisk granskning.

Stockholms stöd till ukrainare står starkt22.2.2024 14:10:47 CET | Pressmeddelande

I veckan har det gått två år sedan Rysslands fullskaliga och folkrättsvidriga invasion av Ukraina. Sedan krigets utbrott har närmare sex miljoner ukrainare tvingats på flykt. Tusentals av dem har kommit till Stockholm. Här har stadens samtliga verksamheter kraftsamlat och öppnat sina dörrar för gruppen – för inkludering, trygghet och för möjligheten att här påbörja ett nytt liv. Även i sommar ges möjlighet för barn och ungdomar från det krigshärjade Kiev att vistas på sommarläger i Stockholms skärgård.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye