Stockholms stad

Dracula i drag på bibliotekets streamingtjänst

Dela

Glitter, dans och berättarglädje – det möter tittarna i den nya interaktiva nytolkningen av Dracula som släpps 6 december på Biblioteket Play.

Dragshowartisten och skådespelaren Inga Tvivel (Jan Ericson) i ny föreställning på bibliotekets streamingtjänst. Foto: SSB
Dragshowartisten och skådespelaren Inga Tvivel (Jan Ericson) i ny föreställning på bibliotekets streamingtjänst. Foto: SSB

Programmet har tagits fram av teatersällskapet Bland drakar och dragqueens och vänder sig till unga vuxna med intellektuell funktionsnedsättning. Föreställning är regisserad och dramatiserad av Petter Wallenberg, med dragshowartisten och skådespelaren Inga Tvivel (Jan Ericson) i alla roller.

– I en tid när vi behöver stärka läsandet och motverka utanförskap är föreställningen Dracula ett sätt att förmedla berättelser som underhåller men som även kan stärka rätten till det egna sättet att få uttrycka sig, säger Daniel Forsman, stadsbibliotekarie i Stockholms stad.

Stockholms stadsbibliotek har samarbetat med Bland drakar och dragqueens sedan 2017. Då hade teatersällskapet premiär och var först i Sverige med idén med sagostunder för barn framförda av dragshowartister. Sedan dess har de turnerat landet runt, med över 150 föreställningar om året som setts av tiotusentals besökare. De har även utvecklat populära, sensoriska föreställningar för målgruppen personer med intellektuell funktionsnedsättning, som Dracula, som turnerar i hela Sverige.

Personer med funktionsnedsättning är en av bibliotekens prioriterade målgrupper. Föreställningen Dracula har tagits fram tillsammans med unga vuxna med intellektuell funktionsnedsättning. Produktionen är ett verktyg för att erbjuda målgruppen litteratur och underhållning utifrån deras behov och förutsättningar. Med programmet följer även ett metodmaterial som innehåller information om hur bibliotekspersonal kan arbeta med föreställningen. 

Biblioteket Play är en streamingtjänst från Stockholms stadsbibliotek med program om litteratur och kultur. Tjänsten kan nås av alla, det krävs inget lånekort, ingen inloggning eller registrering. Biblioteket Play

Bland drakar och dragqueens är Nordens största dragshow-teatersällskap som skriver böcker och framför sagostunder, teater och musikaler för barn, unga, vuxna. 

Stockholms stadsbibliotek (SSB) består av 40 bibliotek och har ca 11 miljoner besök årligen. SSB erbjuder ca 9000 publika program och aktiviteter varje år. Nästan varannan stockholmare har ett bibliotekskort. Biblioteket går alltid att nå på biblioteket.stockholm.se.

Nyckelord

Kontakter

KulturförvaltningenCarolina Ekéus, presschef

I kulturförvaltningen ingår Kulturskolan, Liljevalchs konsthall, Stockholm konst, Stockholms stadsbibliotek, Stadsmuseet med Medeltidsmuseet och Stockholmia förlag.

Tel:076-123 18 80carolina.ekeus@stockholm.se

KULTURFÖRVALTNINGEN I Kulturförvaltningen ingår Kulturskolan, Liljevalchs konsthall, Stockholm konst, Stockholms stadsbibliotek, Stadsmuseet med Medeltidsmuseet och Stockholmia förlag samt Evenemangsavdelningen.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye