Länstrafiken Kronoberg

Tidtabellskifte och nya regionbussar

Dela

Den 10 december byter Länstrafiken Kronoberg tidtabell för stads- och regionbusstrafiken samt för tågtrafiken i länet, samtidigt byts alla regionbussar ut och trafikföretaget Connect Bus AB tar över all busstrafik i linjetrafik.

Regionbuss med ny design
Regionbuss med ny design Länstrafiken Kronoberg/Mats Samuelsson

Den 10 december byter Länstrafiken Kronoberg tidtabell för stads- och regionbusstrafiken samt för tågtrafiken i länet, samtidigt byts alla regionbussar ut och trafikföretaget Connect Bus AB tar över all busstrafik i linjetrafik. Länstrafiken uppmanar sina resenärer att söka sin resa i reseappen Länstrafiken Kronoberg eller i reseplaneraren på lanstrafikenkron.se.

Förbättrade pendlingsmöjligheter med tåg

Från den 11 december lanserar Länstrafiken Kronoberg en ny Krösatågslinje mellan Växjö och Kalmar för att förbättra pendlingsmöjligheterna. Nyheten kommer att underlätta för dem som bland annat reser mellan Växjö, Hovmantorp, Lessebo och Kalmar, med anpassade avgångar för arbetspendling måndag-fredag på morgonen och eftermiddagen.

- Avgångarna är ett bra komplement till dagens tågtrafik som är inne i Växjö och Kalmar ca kl 7 och ca kl 8. De nya Krösatågsavgångarna möjliggör att man är inne i Växjö och Kalmar ungefär halv 8 på morgonen, säger Rolf Andersson, tågansvarig på Länstrafiken Kronoberg.

Stadstrafik lanseras i Alvesta

Den 10 december lanserar Länstrafiken Kronoberg stadstrafik i Alvesta. Linjen kommer heta Linje 1 och går mellan Östra och Västra Alvesta via Alvesta station. Linjen går alla dagar i veckan och har upp till 21 avgångar per dag. Alvesta stadstrafik kommer vara avgiftsfri då Alvesta kommun finansierar initiativet.

Nya regionbussar och nytt trafikavtal med Connect Bus

Den 10 december går även Länstrafiken Kronoberg över i ett nytt trafikavtal för den allmänna linjetrafiken. Det är trafikföretaget Connect Bus kommer köra all region- och busstrafik under kommande tolv år. Samtidigt byts alla regionbussar ut. Även stadsbussarna kommer bytas ut, något som kommer ske under våren 2024.

- Vi ser fram emot att påbörja ett nytt samarbete tillsammans med Connect Bus och hoppas och tror att förändringarna vi gör i buss- och tågtrafiken tillsammans med nya, fräscha, bekväma fordon ska locka fler Kronobergare att resa hållbart tillsammans med oss, säger Carina Bengtsson (C), trafiknämndens ordförande.

Förändrad försäljning ombord på stadsbuss

Från och med den 10 december kan resenärer inte längre köpa periodbiljett eller ladda kundkassa ombord på stadsbussarna i Växjö och Älmhult. Förändringen görs för att underlätta för föraren samt för att förkorta restiden. Resenärer kommer fortsatt kunna köpa enkelbiljett ombord och betala med betalkort eller kundkassa.

Trafiknyheter i urval

  • Linje 3 (Samarkand – Universitetet) får senare avgångar kvällstid för att möjliggöra arbetspendling för dem som arbetar på Samarkandområdet.
  • Avgångarna för linje 218 (Lessebo-Växjö) anpassas för att förenkla arbetspendling till Växjö lasarett.
  • Linje 219 (Skruv-Lessebo) får enhetlig körväg, slutstation vid Lessebo station.
  • Linje 220 (Kosta-Lessebo) får nytt linjenamn och ny slutstation Lessebo station.
  • På linjerna 240 och 840 (Växjö – Ronneby) tar Länstrafiken Kronoberg tar över all trafik, tidigare har Blekingetrafiken trafikerat vissa avgångar.
  • Kortare restid för Öresundståg till Älmhult eller Hässleholm via Alvesta. Ändring beror på att tidigare uppehåll i Alvesta flyttas till Hässleholm.

Länstrafiken Kronoberg bjuder in till invigning

Den 9 december bjuder länstrafiken in till invigning av den nya trafiken. Det bjuds på fika, det kommer finnas tävlingar samt aktiviteter för barn och både politiker och tjänstemän är på plats och kan svara på frågor. De nya regionbussarna kommer också finnas på plats för nyfikna.

Välkommen att fika, tävla, prata med politiker och tjänstemän och spana in de nya bussarna.

  • Växjö station kl 10-14 (invigning kl 11.30)
  • Alvesta station kl 10-14 (invigning kl 13.00), premiärtur med linje 1 kl 13.30.

Både media och allmänheten är hjärtligt välkomna!

Kontakter

Bilder

Länstrafiken Kronoberg är en del av Region Kronoberg och har i uppgift upphandla, samordna, planera, utveckla och marknadsföra kollektivtrafiken i länet. Vi ansvarar även för samordning av andra trafikuppdrag efter särskild överenskommelse med respektive kommun eller Region Kronoberg.

Följ Länstrafiken Kronoberg

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Länstrafiken Kronoberg

Länstrafiken Kronoberg lämnar stabsläget12.1.2024 11:10:18 CET | Pressmeddelande

Den 10 december övertog trafikföretaget Connect Bus uppdraget att utföra linjetrafiken i Kronoberg. Starten av det 12-åriga avtalet har kantats av uppstartsproblem som drabbat resenärerna. Åtgärderna som Länstrafiken Kronoberg tillsammans med Connect Bus vidtagit för att komma tillrätta med problemen som uppstod i samband med uppstarten av det nya trafikavtalet ger nu effekt och ytterligare åtgärder och förbättringsaktiviteter är planerade att genomföras framöver vilket innebär att länstrafiken nu lämnar stabsläget.

42 företag konkurrerade om upphandling av Serviceresor och skolskjuts i Kronobergs län från 202519.6.2023 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Region Kronoberg fattade idag tilldelningsbeslutet som gäller upphandlingen av Serviceresor och skolskjuts i Länstrafiken Kronobergs regi från 1 juli 2025. Det blir fem trafikföretag som får dela på uppdraget som omfattar 249 fordon och är uppdelat i 31 olika trafikområden. Avtalet är sex år och det totala kontraktsvärdet beräknas till ca 1,2 miljarder kronor.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye