Konsumenternas

Konsumenternas tipsar: Rätt försäkrad på utlandsresan i jul

Dela

Se till att vara rätt försäkrad på resan. Res aldrig oförsäkrad. Det kan bli mycket dyrt om olyckan är framme. Men det finns ingen anledning att vara överförsäkrad. Reseskyddet i hemförsäkringen räcker ofta långt. 

Reseskyddet i hemförsäkringen ger ett bra skydd för den som reser utomlands på semester.

Det finns ett reseskydd i alla hemförsäkringar. Försäkringen täcker framför allt kostnader för vård utomlands och hemtransport med ambulansflyg men även ersättning vid stöld och skador på bagage. I hemförsäkringen ingår dessutom ett rättsskydd och ett ansvarsskydd.

- Hemförsäkringens reseskydd ger ett bra skydd för dig som ska på en semesterresa. Kontrollera före din resa att du omfattas av en hemförsäkring. Det är extra viktigt om du reser långt bort och utanför EU då du själv kan få betala för både vårdkostnader och hemtransport om du är oförsäkrad. Det kan bli väldigt dyrt, säger Anna-Karin Baltzari Danfors.

Reseskyddet i hemförsäkringen gäller däremot inte för en pågående sjukdom eller skada. Om du nyligen har varit sjuk eller har en kronisk sjukdom bör du kontakta ditt försäkringsbolag före resan. Du kan behöva en medicinsk förhandsbedömning för att veta hur ditt reseskydd gäller.

Avbeställningsskydd

I mer omfattande hemförsäkringar ingår ofta ett avbeställningsskydd. Det gäller om du blir akut sjuk eller råkar ut för en olycka och inte kan genomföra resan. Det kan också ingå ett avbeställningsskydd om du betalar din resa med ett bankkort.

Ha koll på försäkringarna

Förutom reseskyddet i hemförsäkringen har många också en olycksfallsförsäkring. Den ger ersättning om du till exempel skulle få bestående men av en skada.

- Ta reda på vilka försäkringar du har före resan och om det ingår ett avbeställningsskydd. Kontrollera också att alla resenärer verkligen är försäkrade. Vissa försäkringsbolag kräver att alla personer i hushållet är namngiva i försäkringsbrevet för att omfattas av hemförsäkringen, avslutar Gabriella Hallberg, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Att tänka på

  • Ta reda på vilka försäkringar du har och att alla resenärer är försäkrade.
  • Kontakta ditt försäkringsbolag om du har varit sjuk före resan.
  • Ladda ned ditt resebevis/försäkringsbevis från försäkringsbolaget före resan. Ta med ditt EU-kort om du reser inom EU/EES, Schweiz eller Storbritannien.  
  • Skaffa ett läkarintyg om du blir sjuk eller råkar ut för en olycka.
  • Om du blir akut sjuk eller skadad, kontakta ditt försäkringsbolag eller den larmcentral som bolaget samarbetar med.

Läs mer om reseskyddet i hemförsäkringar och andra reseförsäkringar på konsumenternas .se

Nyckelord

Kontakter

Om Konsumenternas Försäkringsbyrå

Konsumenternas Försäkringsbyrå ger oberoende och kostnadsfri vägledning inom försäkring och pension. Vi har hjälpt konsumenter sedan 1979. Vi är en stiftelse som har Konsumentverket, Finansinspektionen och Svensk Försäkring i vår styrelse. Välkommen till konsumenternas.se

Följ Konsumenternas

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Konsumenternas

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye