Region Kronoberg

Muralmålning restaureras på Centrallasarettet Växjö

Dela

I veckan är konservatorer på plats för att restaurera den muralmålning som finns i huvudentrén på Centrallasarettet Växjö.

En byggnadsställning framför en väggmålning.
Göran Gidestams tvådelade verk ”Paradiset” och ”Penrose Gitter”. Foto: Frida Lundén Mörck

Muralmålningen gjordes av Göran Gidestam 1989 och är al secco, det vill säga målning på kalkputs. Till dem hör ett marmorgolv lagt i samma mönster som muralmålningarna, ett så kallat penrosemönster. Det tvådelade verket har titlarna ”Paradiset” och ”Penrose Gitter”.

Göran Gidestam är en väletablerad konstnär som bland annat gjort en målning i liknande stil i riksdagshuset i Stockholm.

Konsthandläggarna i Region Kronoberg har tagit fram en förvaltningsstrategi för den byggnadsanknutna konsten i regionens lokaler. Den är ännu inte antagen men i samband med att CLV:s entré får en uppfräschning så passar vi ändå på att restaurera Görans verk samt rengöra Kenneth Johanssons stenskulpturer som också finns i entrén.

– Målet är att under 2024 ha en fastställd strategi och implementerad arbetsrutin för löpande underhåll av den byggnadsanknutna konsten. Det finns cirka 190 byggnadsanknutna verk i våra lokaler, säger Frida Lundén Mörck, konsthandläggare i Region Kronoberg.

För kontaktuppgifter till konstnären Göran Gidestam eller till konservatorerna från Studio Västsvensk Konservering, kontakta Frida Lundén Mörck.

Kontakter

Bilder

En hand som målar på en vägg.
Restaurering av Göran Gidestams tvådelade verk ”Paradiset” och ”Penrose Gitter”. .
Ladda ned bild
En byggnadsställning framför en väggmålning.
Göran Gidestams tvådelade verk ”Paradiset” och ”Penrose Gitter”.
Ladda ned bild

Följ Region Kronoberg

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Kronoberg

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye