SBMI - Sveriges Bergmaterialindustri

Nytt samarbete mellan Bergsskolan och Örebro universitet

Dela

Från och med hösten 2024 kommer studenter på yrkeshögskolan Bergsskolan att kunna gå vidare och fortsätta studera kurser på avancerad nivå vid Örebro universitet.

Bergsskolan i Filipstad
Bergsskolan i Filipstad

Idag har en samsyn uppnåtts som möjliggör för studerande på yrkeshögskolan Bergsskolan i Filipstad att fortsätta vid Örebro universitet.

Detta innebär att studenter som, efter att de läst tredje året på ingenjörsprogrammet Bergsskoleingenjör Berg- och anläggningsteknik, vid avklarade studier och examen kan fortsätta på Örebro universitet och studera korta kurser på avancerad nivå inom AI och cybersäkerhet (s.k. SMARTER-kurser). Det enda som krävs är att studenterna kompletterar utbildningen med två externa programmeringskurser.

Den programmering studenterna kommer att läsa är grundläggande programmering och objektorienterad programmering. Vid Örebro universitet ges dessa i kursen Programmeringsteknik, 15 hp, som går på halvfart under sista delen av höstterminen respektive första delen av vårterminen. Studenterna som är intresserade av att läsa vidare på Örebro universitet kommer att läsa dessa två kurser under det sista året på Bergsskolan. Det innebär att studenterna är behöriga att, efter tre år på Bergsskolan, söka till kurser inom SMARTER-projektet på avancerad nivå vid Örebro universitet.

  • Det här är mycket positivt för Bergsskolan och ytterligare ett starkt kvitto på att våra utbildningar håller hög kvalitet och är attraktiva både för näringslivet och akademin.

Det är också mycket glädjande att vi fortsätter arbetet att möjliggöra vidare studier från yrkeshögskola till universitet. Tidigare har Bergsskolan gjort klart med ett masterspår till KTH för ingenjörerna på metallutbildningen och ett masterspår till LTU för ingenjörerna på bergutbildningen, säger Jan Håkanson, rektor på Bergsskolan.

Myndigheten för yrkeshögskolan har, tillsammans med Sveriges Universitets- och högskoleförbund (SUHF), arbetat i flera år för att öka rörligheten mellan yrkeshögskolan och högskolan. Nu finns två utbildningar i Sverige inom yrkeshögskolan som har möjlighet till masterspår efter 3 år. Båda finns på Bergsskolan i Filipstad i Värmland.

Alltsedan Bergsskolan bildades år 1830 har samarbete mellan olika lärosäten förekommit på många sätt.

I samarbete mellan akademi och industri har Örebro universitet etablerat det nationella utbildningsinitiativet SMARTER, med mål att säkerställa tillförsel av kunskap inom AI och autonoma system. SMARTER leds av universitetets starka forskningsmiljö Centrum för tillämpade autonoma sensorsystem (AASS) och sker i samverkan med Högskolan i Skövde och Jönköping University. Kurserna, som är på avancerad nivå, riktar sig till yrkesverksamma och är kostnadsfria. Kurserna syftar till att lösa verkliga problem och hitta nya tillämpningar inom många applikationsområden, inklusive gruv- och bergindustrin,hjälp av artificiell intelligens, AI-teknik.

Lotta Sartz är projektledare vid Örebro universitet och har deltagit i arbetet med att möjliggöra en övergång mellan Bergsskolan och Örebro universitet.

”Den forskning som sker på Örebro universitet är relevant för gruvindustrin inom många olika områden, inte minst forskning inom AI och hur AI-drivna system kan optimera verksamheten, förbättra säkerheten och öka hållbarheten”, säger Lotta Sartz.

Efter studier på Bergskolans tekniker- eller ingenjörsprogram kan man bland annat få jobb i gruv- eller bergmaterialindustrin.

Gruvindustrin:

Sverige står för 93% av all järnmalm som produceras inom EU, och en av de främsta producenterna även av övriga basmetaller. 2020 blev det mest produktiva året någonsin för den svenska gruvbranschen med cirka 87,9 miljoner ton producerad malm. En ökning med 2 procent från det tidigare rekordåret 2019. Gruvindustrin behöver rekrytera fler medarbetare med hög kompetens för att möta den ökade efterfrågan på metaller och sällsynta jordartsmetaller.

Bergmaterialindustrin:

Bergmaterial är en oundgänglig lokal svensk råvara för samhällsbyggande. Bergmaterial är nödvändigt för en fungerande infrastruktur i form av vägar, järnvägar, hamnar och flygplatser och därmed för näringslivets utveckling och sysselsättning. Varje år produceras och levereras cirka 100 miljoner ton bergmaterial, vilket gör det till en av landets största industriprodukter. Sveriges bergmaterialindustrier, SBMI, är branschorganisationen för producenter och leverantörer av bergmaterial samt branschens underleverantörer.

-                       Det är mycket glädjande nyheter för branschen att det blir möjligt att läsa vidare på kurser på avancerad nivå vid Örebro universitet efter studier vid Bergsskolan, säger SBMIs vd Mårten Sohlman. Dels bidrar det till att göra Bergskolans ingenjörsutbildningar mer attraktiva för framtida studenter, och dels är det en fantastisk möjlighet för de som studerar på Bergsskolan idag, och funderar på att läsa vidare. Denna nya rörlighet mellan yrkeshögskolan och högskolan är något vi efterfrågat från industrin, och betyder mycket för branschens kompetensförsörjning.

För behörighet till de 13 SMARTER-kurserna krävs att följande tre kriterier är uppfyllda. 

  • Att intyg finns för examen från Bergsskoleingjör Berg- och anläggningsteknik vid Bergsskolan i Filipstad.
  • Att intyg finns att Programmeringsteknik, 15 hp, vid Örebro universitet eller motsvarande är avklarad.
  • Att intyg finns på avklarad kurs i Engelska B eller Engelska 6 eller godkänt TOEFL-test.

Det är också rekommenderat att kurs i Linjär algebra är avklarad.

Frågor besvaras av Jan Håkanson, rektor Bergsskolan, tfn 0709-350 171

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Följ SBMI - Sveriges Bergmaterialindustri

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från SBMI - Sveriges Bergmaterialindustri

Lansering av bergmaterialindustrins uppgraderade färdplan för fossilfri konkurrenskraft30.8.2024 07:37:00 CEST | Pressinbjudan

SBMI och bergmaterialindustrin har valt en aktiv och konstruktiv roll i samhällets klimatomställning genom att ta fram en färdplan för hur branschen ska bli fossilfri. Den första versionen av färdplanen lanserades 2019 inom ramen för Fossilfritt Sverige. Sedan 2019 har mycket hänt. Med denna uppgraderade färdplan för fossilfri konkurrenskraft tydliggörs bergmaterialindustrins prioriterade åtgärder och vad som krävs av riksdag, regering och andra aktörer i värdekedjan för att uppnå målet om halverade utsläpp till 2030 och en fossilfri bergmaterialförsörjning till 2045. Välkommen att delta vid lanseringen av färdplanen, där vi diskuterar hur vi kan bygga en fossilfri infrastruktur och ett fossilfritt samhälle. Evenemanget äger rum den 11 september 2024.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye