Agitator Whisky

Destillerichefens bästa tips – Agitator smaksätter julen

Dela

Vad ger man dem som redan har allt? På Agitator är årets julklapp ett nytt perspektiv. Destillerichefen Oskar Bruno guidar rätt i smakerna med sina egna julrecept: Ris à la Malt(a), En God Yule eller Råg och kola. Dessutom har han hjälpt tomten med några riktigt bra rim.

Agitator Single Malt kan drickas som den är eller i en julig efterrätt.
Agitator Single Malt kan drickas som den är eller i en julig efterrätt. Agitator. Agitator.

Den svenska whiskymakarens manifest är att tänka om och utmana konventionerna om hur whisky ska tillverkas utan att ge avkall på kvaliteten. Agitators flaggskeppsprodukt, Single Malt-whiskyn, är därför en perfekt julklapp till både den inbitne whiskyälskaren såväl som den som vill prova något nytt. För den som vill få in andra smaker, finns flera whiskies i sortimentet.

Förutom att de är perfekta att blanda i drinkar och dricka som de är, kan Agitators produkter även användas till andra läckerheter på julbordet. 

För att utmana sig själv, och konventionerna ytterligare, bestämde sig destillerichefen Oskar Bruno för att bege sig till köket.

– Att tänka om är vårt sätt att vara, och vi funderade på hur vi skulle kunna utmana oss själva ytterligare. Resultatet blev tre recept som jag personligen är väldigt nöjd med och som passar på alla julbord: Ris á la malt(a) på vår Single Malt, En god Yule på vår Blended Whisky och kola på vår Blind Seal rågwhisky, säger han.

Godsakerna avnjuts bäst med whiskyn i receptet, men för den som letar efter ett alkoholfritt alternativ passar julmust bra till vinterns godsaker.

Destillerichefen, Oskar Brunos, bästa julrecept

Ris à la Malt(a)

En julklassiker som Tomtenissarna tycker behöver piffas upp lite till denna kalla vinter. Varför inte med Agitators Single Malt och förvandla julens favoritdessert till en Ris à la Malt(a)?

För att göra rätten barnvänlig rekommenderas att bränna av alkoholen från whiskyn i en kastrull. Skall inga barn serveras är detta moment inte nödvändigt men kan då ge en överraskande spritig ton till desserten.

Proportionerna beror på om det bränns av eller ej, hur länge det får brinna, hur sockerlagen görs, varför det rekommenderas att blanda till önskad smak hellre än att ge exakta mått, nedan följer ändå ett ungefärligt mått. Du behöver:

Kokt gröt till 4 personer

1 dl vispgrädde

1 msk vaniljsocker

1 dl socker

1 dl vatten

2 apelsiner

12 cl Agitator Single Malt 

  1. Koka grötris enligt ditt favoritrecept. Koka samtidigt upp sockerlagen (50-50 socker + vatten) och låt svalna med julkryddor.

  2. Vispa grädde med extra vaniljsocker.

  3. Skala och filéa apelsinerna över en skål för att spara saften. Pressa resterna från apelsinen för att fånga upp så mycket saft som möjligt.

  4. Häll Agitator Single Malt i en kastrull och tänd på. Var beredd med ett lock för att släcka elden. Låt brinna i 15 sekunder.

  5. Blanda ihop alla ingredienser till egen önskad smak. Dekorera med de filéade apelsinklyftorna och njut.

Drink ”En God Yule”

En av Agitators många julvärmare är en cocktail med twist! Här en svensk variant på "Moscow Mule Yule" som blivit en favorit uppe vid nordpolen. Du behöver:

4 cl Agitator Blended Whisky

2 cl Sockerlag-infusion

3 cl Ginger Beer

3 cl Julmust

  1. Börja med att göra en sockerlagsinfusion en dag innan. Koka upp sockerlag som skall räcka hela julen. 50% vatten och 50% socker. 

  2. En kanelstång och apelsinskal från en hel apelsin (renskuret från det vita beska) får ligga och dra i lagen som skall sjuda en kvart och sedan svalna i kylskåp över natten.

  3. Blanda ingredienserna i glas över en stor stor isbit, garnera med apelsinskal.

”Råg och kola”

Inget julgodis utan kola. Den här varianten piffas upp med några stänk av Agitators Blind Seal Straight Rye. Och sen några stänk till. Och några till. Eftersom alltihop kokas till 110 grader bränns alkoholen bort och kolan blir alkoholfri men med smak av den klassiska rågwhiskyn. Du behöver:

2 dl vispgrädde

2 dl ljus sirap

2 dl socker

1 dl Blind Seal Straight Rye Whisky

1 dl hackade hasselnötter

1 msk flingsalt

  1. Strö ut nötter och salt på en plåt med bakplåtspapper.

  2. Blanda resten i en gjutjärnskastrull.

  3. Koka upp till 110 grader.

  4. Häll smeten över plåten.

  5. Ställ svalt.

  6. Skär i bitar (slipp trassliga knäckformar!).

  7. Förvara i kylen.

Agitators bästa rim

Har du för många klappar och för lite tid till att rimma? Här kommer några av Oskar Brunos bästa rimförslag.

Agitator Single Malt (Art. No. 54089, 499 SEK)

Nu är det jul igen,

och samma utmaning har jag än.

För vad ger man någon som har allt?

Jag hittade svaret i en flaska malt.

Agitator Blended Whisky (Art. No: 405, 299 SEK)

Ärad vare Gud i höjden,

denna har jag inte gjort i slöjden.

Hoppas att du ska tycka detta är gott,

är det till och med det bästa du fått?

Agitator Argumet: Kastanj (Art. No: 41458, 599 SEK)

Tänk om är ett ledmotiv,

för smak och miljö, denna klapp tar stora kliv.

Naturlig klapp från eget land, 

noga utvalt av expertens hand. 

Mycket bättre än handsprit, 

förmodligen en ny favorit. 

Blind Seal Straight Rye Whisky (Art. No: 55831, 369 SEK)

I vinterns famn, en svensk gåva gömd, 

ett elixir av glädje, ännu inte tömd. 

I glasen dansar stjärnors sken,

en hemlighet som smälter s(j)älen ren. 

Nyckelord

Bilder

Agitator Single Malt kan drickas som den är eller i en julig efterrätt.
Agitator Single Malt kan drickas som den är eller i en julig efterrätt.
Agitator. Agitator.
Ladda ned bild
Agitators Blended Whisky.
Agitators Blended Whisky.
Agitator. Agitator.
Ladda ned bild
Agitator Argument: Kastanj.
Agitator Argument: Kastanj.
Agitator. Agitator.
Ladda ned bild
Destillerichefen Oskar Bruno ger sina bästa jultips.
Destillerichefen Oskar Bruno ger sina bästa jultips.
Agitator. Agitator.
Ladda ned bild

Följ Agitator Whisky

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Agitator Whisky

Agitator satsar internationellt och byter utseende - export en tredjedel av försäljningen19.4.2024 07:31:00 CEST | Pressmeddelande

Det framåtlutade svenska whiskydestilleriet från Arboga byter under våren namn och design på sina storsäljare. Uppdateringarna ska passa den växande internationella publiken och ge en mer exklusiv känsla även på hemmaplan. “Vi har gått från att vara ett lokalt whiskymärke till att bli ett exportföretag. Redan förra året omsatte exporten sju miljoner”, säger Oskar Kalmaru, vd på Agitator.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye