RödGrön Ledning i Västra Götaland

Västra Götalandsregionen satsar på elektrifiering av fartygstrafiken

Dela

Infrastruktur-och kollektivtrafiknämnden beslutade under torsdagen att avsätta ca 45 miljoner kronor till elektrifiering av Västtrafiks fartygstrafik. "Varje beslut som för oss närmare ett fossilfritt samhälle är viktigt", kommenterar nämndens ordförande Louise Jeppsson (V).

Infrastruktur- och kollektivtrafiknämnden i Västra Götalandsregionen beslutade under torsdagens sammanträde om medel för att dra fram elektricitet för elektrifiering av fartygstrafiken. Det är i dagsläget bara ca 1-2% av Västtrafiks resor som sker med färjor, men de står för en stor del av koldioxidutsläppen då trafiken i övrigt körs i det närmaste fossilfritt. Medlen från nämnden kan skynda på möjligheten att i framtiden driva färjorna på el.

”Det känns angeläget att från nämndens sida kunna vara med och stötta Västtrafik i den fortsatta elektrifieringsresan ”, säger Louise Jeppsson (V) ordförande i Infrastruktur- och kollektivtrafiknämnden. ”Det är en satsning på kollektivtrafiken som samtidigt ska bidra till att sänka våra koldioxidutsläpp, varje beslut som för oss närmare ett fossilfritt samhälle är viktigt.”

Västtrafik har ansökt om stöd just för att möjliggöra elektrifiering av färjetrafiken och vid torsdagens sammanträde beslutade alltså Infrastruktur- och kollektivtrafiknämnden att ge totalt drygt 45 miljoner kronor i projektstöd till Västtrafik för laddinfrastruktur på Tjörn och Öckerö, samt i Göteborg och Strömstad.

I stort är Västtrafik ett föredöme för omställning till fossilfri kollektivtrafik. Nu tar vi ytterligare ett kliv genom satsningar på elektrifiering av båttrafiken”, säger Bijan Zainali (S) ordförande i Västtrafik AB. ”Den kommande upphandlingen kommer att gälla för femton år och vi vill nu ta steget ut och fortsätta bidra till att minska vår klimat- och miljöpåverkan.”

Kontakter

Följ RödGrön Ledning i Västra Götaland

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från RödGrön Ledning i Västra Götaland

Två miljarder till sjukvården9.4.2024 15:27:23 CEST | Pressmeddelande

Rödgrön ledning skjuter till en miljard extra till hälso- och sjukvården i Västra Götaland. Detta beslutades på regionfullmäktige under tisdagen. Miljarden kompletterar de 990 miljoner kronor som regeringen aviserat att Västra Götaland får för 2024. - Vi leder den här regionen och tar ansvar för hälso- och sjukvården för våra invånare. Därför ser vi nu till att hälso- och sjukvården får totalt två miljarder för att avlasta sjukhusen och täcka delar av de oundvikliga underskott de står inför. Det är den klokaste vägen framåt nu, säger regionstyrelsens ordförande Helén Eliasson (S).

Rödgrön ledning säkrar två miljarder till sjukvården28.3.2024 10:38:31 CET | Pressmeddelande

Regionstyrelsen i Västra Götaland beslutar att stärka hälso- och sjukvården med en miljard kronor för 2024. Detta utöver de 990 miljoner som regeringen aviserat kommer i vår. – Regeringens besked innebar endast en fjärdedel av det behov som regionerna hade behövt för att upprätthålla vården och inte tvingas göra akuta nedskärningar. Därför säkrar vi nu medel för att stärka de ekonomiska förutsättningarna inom hälso- och sjukvården, säger Helén Eliasson (S), regionstyrelsens ordförande.

Rödgrön ledning vill säkra närsjukhusen i Fyrbodal27.3.2024 16:07:30 CET | Pressmeddelande

Fyrbodals närsjukvård fortsätter att bedrivas på specialistnivå i Fyrbodal. Det beslutade Strategiska hälso- och sjukvårdsnämnden på onsdagen. Närsjukhusen ska fortsätta drivas i huvudsak med samma innehåll och omfattning som idag. - Närsjukhusen fyller en viktig funktion för invånarna och bidrar till nära vård. Samtidigt ser närsjukhusens uppdrag olika ut i Västra Götalandsregionen och vi ser att vården ska fortsätta bedrivas på närsjukhusen i Fyrbodal, säger nämndens ordförande Janette Olsson (S).

Västra Götalandsregionen tar krafttag mot välfärdskriminalitet26.3.2024 10:00:00 CET | Pressmeddelande

På onsdagen beslutar Operativa hälso- och sjukvårdsnämnden om ett kraftfullt sanktions- och vitespaket inom vårdvalen i syfte att bekämpa välfärdskriminalitet. - Fusk och oegentligheter inom vårdvalssystemen ska vara förenat med höga kostnader och stora risker för de som försöker lura vårt system. Genom att stärka möjligheterna att utkräva ekonomiska sanktioner ökar riskerna och kan förhoppningsvis få en avskräckande effekt, säger My Alnebratt (S), nämndens ordförande.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye