Djurens Rätt

Djurens Rätt om nya EU-förslaget som kan minska hundsmuggling

Dela

Under torsdagen den 7 november kom även ett lagstiftningsförslag från EU-kommissionen som syftar till att stoppa hundsmuggling och öka välfärden för hundar och katter i ekonomisk verksamhet. Djurens Rätt är försiktigt positiva till förslaget, men menar att det kan blir svårt att kontrollera den eskalerande online-handeln av djur.

Foto: Shutterstock/Jaromir Chalabala

I presentationen av lagstiftningsförslagen pekade ansvarig EU-kommissionär Stella Kyriakides ut att det framför allt är valpfabrikerna som behöver förbjudas. Hon sa exempelvis: ”Hur kan vi prata om familjedjur […] men ändå köpa dem från fabriker?”   

Djurens Rätt är försiktigt positiva till att valpfabrikerna kan stoppas med lagstiftningsförslaget, men det kommer finnas fortsatta problem med online-handeln för en tid framöver. Oavsett är det välkommet att hundar och katter för första gången får skydd i hela EU.   

– Det är välkomnande att hundar och katter får allt fler rättigheter i EU. Men samtidigt kommer det finnas problem med hur det här lagstiftningsförslaget ska kontrolleras i online-handeln, och vi hoppas att det kan åtgärdas när förslaget går vidare till Ministerrådet och Europaparlamentet, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.   

Förslaget innehåller bland annat obligatoriska nationella databaser för identifiering och registrering av hundar och katter innan de säljs vidare. Sådana register finns redan i Sverige, men för alla hundar och katter, så det är mycket välkommet att liknande reglering nu når hela EU. De fem domänerna nämns i lagstiftningsförslaget, vilket inte skett för några andra djurslag i EU. Det innebär att katter och hundar får rätt att må bra, inte bara frihet från att må dåligt. Förslaget ska också syfta till att alla som föder upp hundar och katter i ekonomisk verksamhet måste ha tillstånd och utbildning för det. Onödiga operationer på djurens utseende och inavel ska dessutom förbjudas.   

Djurens Rätt inväntar fortsatt tidslinjen för övriga lagstiftningsförslag så att samtliga djurslag ska få skydd i EU, och att fler djurfabriker än valpfabriker monteras ned.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Djurens Rätt arbetar globalt för att göra skillnad för de djur som är flest och har det sämst. Det har vi gjort sedan 1882. Med målinriktade kampanjer, företagssamarbeten och politiskt påverkansarbete är vi en av världens ledande djurrätts- och djurskyddsorganisationer, med omkring 50 000 medlemmar i Sverige.

Följ Djurens Rätt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt

Djurens Rätts riksordförande besöker Göteborg, Halmstad och Trollhättan9.4.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Djurens Rätts riksordförande, Camilla Bergvall, turnerar just nu runtom i Sverige med föreläsningsturnén "En framtid utan djurfabriker". Under april månad når turnén Göteborg, Halmstad och Trollhättan. Föreläsningen tar upp de svenska djurfabrikernas historia och uppkomst, samt deras nutida och framtida konsekvenser. Även förslag på lösningar presenteras för att skapa en hållbar värld för djur, människor och klimatet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye