Diskrimineringsombudsmannen

Kvinna utsatt för sexuella trakasserier av chef efter sommarfest

Dela

En kvinna i Västra Sverige blev utsatt för sexuella trakasserier av sin chef i anslutning till en sommarfest tidigare i år. Den bedömningen gör Diskrimineringsombudsmannen (DO) som nu begär att företaget betalar diskrimineringsersättning till kvinnan.

Sommarfesten anordnades av det företag som var kvinnans arbetsgivare och där mannen som utförde handlingarna var kvinnans chef och företagets ägare.

De sexuella trakasserierna har bestått i beröring av kvinnan, kommentarer samt meddelanden av sexuell natur.

DO:s utredning visar att det måste ha varit uppenbart för chefen att hans agerande var oönskat. Utredningen är omfattande och uppgifterna stöds bland annat av vittnesmål, ljudfiler och skärmdumpar på sms-konversationer.

DO konstaterar att företaget, genom chefens agerande, har utsatt kvinnan för diskriminering i form av sexuella trakasserier enligt diskrimineringslagen. DO begär att företaget betalar 100 000 kr i diskrimineringsersättning till kvinnan.

Företaget har nu fram till den 22 december på sig att ta ställning till DO:s begäran. Om bolaget motsätter sig begäran kommer DO att lämna in en stämningsansökan till Arbetsdomstolen.

DO 2023/6795

Nyckelord

Kontakter

DO arbetar för ett samhälle fritt från diskriminering.
Läs mer om vår verksamhet på www.do.se.

Följ Diskrimineringsombudsmannen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Diskrimineringsombudsmannen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye