minPension

Bättre tjänstepension lyfter pensionsnivån

Dela

Pensionen stiger i förhållande till lönen. Kompensationsgraden, skillnaden mellan pension och lön, har ökat något jämfört med tidigare år, visar minPensions kompensationsgradsrapport. Skillnaden beror på ökade inbetalningar till tjänstepensionerna.

Total kompensationsgrad, olika åldersgrupper och avtalsområden
Total kompensationsgrad i olika åldersgrupper för: privatanställda arbetare (Avtalspension SAF-LO), privatanställda tjänstemän (ITP), kommun- och regionanställda (AKAP-KR/KAP-KL) samt statligt anställda (PA16). Uppdelat på inkomstpension, premiepension och tjänstepension. minPension

För sjunde gången har minPension gått igenom användarnas prognoser för att jämföra skillnaden mellan de förväntade slutlönerna med de första pensionsuttagen, det som brukar kallas kompensationsgrad. I år har kompensationsgraden höjts jämfört med förra årets mätning. Skillnaden är cirka två procentenheter.
Det som lyfter kompensationsgraden i årets rapport är framför allt tjänstepensionen. Den har i genomsnitt stigit med drygt 1,8 procentenheter jämfört med 2022 års rapport. Den sammanlagda inkomst- och premiepensionen har stigit med drygt 0,3 procentenheter.

-    Tjänstepensionerna har förändrats rätt mycket de senaste åren, inte minst i offentlig sektor. Det påverkar pensionsprognosen positivt, äger Kristina Kamp, pensionsexpert på minPension.

Ändrade tjänstepensioner 

Det har skett förändringar i flera stora avtal de senaste åren. Inbetalningstiden har förlängts och den inbetalade premien har höjts. Jämför vi de olika tjänstepensionsavtalen är det framför allt offentlig sektor som har fått en högre andel tjänstepension. Här har premieinbetalningen ökat på senare år vilket ger störst effekt på de yngre generationerna som får fler år med högre intjänande än äldre årskullar. För kommun- och regionanställda födda på 80- och 90-talet har tjänstepensionens andel av den totala pensionen ökat med 3–4 procentenheter år 2023 jämfört med år 2022.

-    Det här påverkar inte minst kvinnors pensioner till det bättre. Men många kvinnor arbetar i låglöneyrken och då riskerar ändå pensionen att bli låg, säger Kristina  Kamp.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Total kompensationsgrad, olika åldersgrupper och avtalsområden
Total kompensationsgrad i olika åldersgrupper för: privatanställda arbetare (Avtalspension SAF-LO), privatanställda tjänstemän (ITP), kommun- och regionanställda (AKAP-KR/KAP-KL) samt statligt anställda (PA16). Uppdelat på inkomstpension, premiepension och tjänstepension.
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om minPension

På minPension kan pensionssparare få hjälp att se den egna pensionen och förstå vad som påverkar den. Under det senaste året har minPension vidareutvecklats för att också möta den blivande pensionärens behov i planeringen inför pensionsuttagen. Tjänsten är ett oberoende samarbete mellan staten och pensionsbolagen. Tillsammans driver, utvecklar och finansierar parterna den.

Pressrum

Pressrum: http://via.tt.se/pressrum/minpension/
Kontorsväxel: 08-522 785 40
Postadress: Min Pension i Sverige AB, Box 24043, 104 50 STOCKHOLM Besöksadress: Karlavägen 108, plan 6 i Stockholm

minPensions logotype

Följ minPension

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från minPension

30 år efter klubbslaget som förändrade pensionerna - så har det påverkat olika åldersgrupper5.6.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

I juni 1994 sa Sveriges riksdag ja till förändrade pensioner. Nu, 30 år senare, ser vi effekterna av klubbslaget i riksdagen. Olika åldersgrupper har påverkats på olika sätt. Det är inte bara den lagstadgade pensionen som har förändrats. Minst lika stora förändringar har skett i tjänstepensionerna, där arbetsmarknadens parter förhandlar fram avtalen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye