Center mot våldsbejakande extremism

Skolattack.se - ny webbsida lanserad mot skolattacker

Dela

Under måndagen 11 december lanserades den nya webbsidan Skolattack.se. Samverkande myndigheter bakom sidan är: Center mot våldsbejakande extremism (CVE), Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Polismyndigheten, Socialstyrelsen, Skolverket samt organisationen Sveriges Kommuner Regioner (SKR).

Skolattack.se vänder sig till alla skolformer, oavsett huvudman. Webbsidan samlar information och stöd från flera aktörer som på olika sätt arbetar förebyggande mot skolattacker. Sidan innehåller svar på konkreta frågeställningar som berör skolattacker och samlar kontaktuppgifter till bland annat myndigheter.

- Att samla information om insatser mot skolattacker på en webbplats underlättar det viktiga förebyggande arbetet. För att utvecklingen ska kunna vändas behöver myndigheter och andra aktörer arbeta tillsammans utifrån kunskap om problematiken och hur den bäst kan hanteras, säger Jonas Trolle, chef för Center mot våldsbejakande extremism (CVE).

Flera fall av grövre våld har inträffat i grund- och gymnasieskolor under de senaste åren, i vissa fall med dödlig utgång. Polisen ser ett ökat inflöde av information om personer som uttrycker en vilja och avsikt att utföra en skolattack. Det finns flera olika definitioner av fenomenet men gemensamt är att det är ett våldsdåd som avsiktligt utförs i skolmiljö, med inslag av planering och val av skolan som brottsplats. Motiv, inspiration och bakgrundsorsaker varierar mellan gärningspersoner. Sannolikheten att en enskild skola ska drabbas är liten, men det kan få allvarliga konsekvenser om något sker.

Skolattack.se lanserades i samband med ett webbinarium under måndagen om förebyggande av skolattacker, anordnat av CVE. Webbinariet går att se i efterhand via cve.se eller länk nedan. 

För mer information:

Jenny Sonesson, pressansvarig CVE, jenny.sonesson@cve.se 073-41 24 207

Nyckelord

Bilder

Länkar

Center mot våldsbejakande extremism (CVE) ska stärka och utveckla det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism. Verksamheten syftar ytterst till att förebygga ideologiskt motiverad brottslighet och terrorism. Centret är placerat inom Brottsförebyggande rådet (Brå).

Följ Center mot våldsbejakande extremism

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Center mot våldsbejakande extremism

Strömsunds kommun utsedd till Årets förebyggare av extremism26.5.2023 14:47:04 CEST | Pressmeddelande

Center mot våldsbejakande extremism (CVE) har utsett Strömsunds kommun i Jämtlands län till Årets förebyggare av våldsbejakande extremism. Priset delades ut på fredagsmorgonen i Stockholm under den nationella konferensen Samling mot våldsbejakande extremism. Priset instiftades förra året av CVE för att uppmärksamma det viktiga brottsförebyggande arbete som utförs i svenska kommuner, från norr till söder.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye