Patienter med andningsproblem får bättre uppföljning

Dela

Nu kommer patienter som har sjukdomen sublottisk stenos, SGS, få rätt diagnos tidigare och en bättre uppföljning. Patientgruppen har en förträngning i luftstrupen som påverkar andningen. ”Vi har tagit fram ett förslag på ett unikt patientcentrerat uppföljningsprotokoll”, säger forskaren Eleftherios Ntouniadakis på Universitetssjukhuset Örebro.

Patient blåser i mätinstrument. Foto: Elin Abelson/Region Örebro län.
Patient blåser i mätinstrument. Foto: Elin Abelson/Region Örebro län.

Många som får andningsproblematik blir inte rätt diagnostiserade i början och det kan ta åratal innan det upptäcks att det handlar om SGS. Symptomen är diffusa och kan misstas för KOL eller astma. Forskningsgruppen vid Universitetssjukhuset Örebro har kommit fram till ett lungfunktionsmått som väcker misstanke om sjukdomen tidigt och underlättar diagnostik redan inom primärvården.

– Patienten får en inflammation och förträngning i luftstrupen. Det kan ge andningssvårigheter vid ansträngning, väsande andning, röstproblem och hosta. Vår forskning har kunnat bidra med ett spirometrimått som väcker misstanke om övre luftvägshinder. När patienten sedan remitteras till oss kan vi titta med en kamera och sätta rätt diagnos, säger Eleftherios Ntouniadakis, överläkare inom Verksamhetsområde huvud- hals- och plastikkirurgi vid Universitetssjukhuset Örebro och tidigare doktorand vid Örebro universitet.

Ballongsprängning av förträngningen är bättre än laser

För att behandla sjukdomen finns det flera olika operationer att använda sig av men ingen forskning kring vilken metod som är bäst. I forskningen valde han att titta på de två vanligaste behandlingsmetoderna.

– Vi hittade att effekten hos patienter som behandlas med ballongsprängning av förträngningen håller längre jämfört med dem som behandlas med CO2-laser. Resultaten visade även att patienter med övervikt eller de som insjuknar i ung ålder löper större risk att få återfall, berättar han.

Förträngningen i halsen kommer oftast tillbaka efter några år. Det har inte funnits ett enhälligt uppföljningsprotokoll som har kunnat upptäcka återfall i ett tidigt stadium.

– Våra patienter får blåsa i en mätare som de själva kan köpa på Apoteket. Efter att de har fått sin operation ska de blåsa i mätaren för att se vilket som är deras bästa värde. Luftvägen är då öppen, förklarar han.

Patienten ska sedan blåsa med jämna mellanrum, gärna ett par gånger i veckan. Visar det sig att mätresultatet börjar minska innebär det att man är på gång att få ett återfall.

– Tanken är att patienten ska uppsöka vården när mätaren visar ett sämre värde. Tack vare de här nya rutinerna så kommer patienterna till oss tidigare och vi har chans att hjälpa till i ett tidigare stadie. Det är glädjande att det nu diskuteras om mätinstrumentet ska användas nationellt, avslutar Eleftherios Ntouniadakis.

Faktaruta

Subglottiska stenoser, SGS – en ovanlig sjukdom som leder till en förträngning i nedre luftvägarna, de så kallade trakea ned, vilket påverkar stämbanden. Det blir en inflammation i struphuvudet. Man kan även drabbas om man har en skada i slemhinnan i övre luftröret. Det kan uppkomma i samband med långvarig intubation eller inflammatoriska sjukdomar, exempelvis reumatism och blodkärlsinflammation.

Det är vanligast att kvinnor drabbas och en orsak kan vara en obalans av kvinnliga könshormoner. Män som får det har oftast en skada i luftrörets slemhinna.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Patient som blåser i mätinstrument. Foto: Elin Abelson/Region Örebro län.
Patient som blåser i mätinstrument. Foto: Elin Abelson/Region Örebro län.
Ladda ned bild
Forskaren Eleftherios Ntouniadakis. Foto: Håkan Risberg/Region Örebro län.
Forskaren Eleftherios Ntouniadakis. Foto: Håkan Risberg/Region Örebro län.
Ladda ned bild
Forskaren Eleftherios Ntouniadakis. Foto: Elin Abelson/Region Örebro län.
Forskaren Eleftherios Ntouniadakis. Foto: Elin Abelson/Region Örebro län.
Ladda ned bild

Länkar

Det personliga universitetssjukhuset

Som universitetssjukhus vill vi erbjuda våra patienter en modern och tillgänglig sjukvård på bästa möjliga vetenskapliga grund. Du som bor i Örebro län kan vara trygg i att ha tillgång till specialistsjukvård i din närhet. Flera specialiteter är uppmärksammade utanför landets gränser och forskning bedrivs inom många områden. USÖ har ca 550 vårdplatser och är ett av landets sju universitetssjukhus. Det är också en av länets största arbetsplatser med mer än 3 500 anställda.

Tillsammans med Örebro universitet utvecklar vi medicinsk forskning och utbildning. Samarbetet har bland annat lett till att en komplett läkarutbildning erbjuds i Örebro från och med 2011. Den nya läkarutbildningen medverkar till att lösa den nationella bristen på läkare och bidrar till att förbättra tillgängligheten i vården. För USÖ innebär läkarutbildningen stora möjligheter för fortsatt utveckling som universitetssjukhus, inte bara beträffande undervisning, utan också vad gäller forskning och högspecialiserad vård.

Följ Universitetssjukhuset Örebro

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Universitetssjukhuset Örebro

Från lokala studier till global påverkan - Örebroforskares resa inom prostatacancer28.11.2024 09:05:00 CET | Pressmeddelande

För 47 år sedan inleddes en banbrytande studie om prostatacancer vid Universitetssjukhuset Örebro, som lade grunden för flera betydelsefulla forskningsprojekt. "Vi ville verkligen undersöka nyttan av att operera bort prostatakörteln vid tidig prostatacancer," säger forskaren Sven-Olof Andersson. Tillsammans med professor Jan-Erik Johansson påbörjade han en forskningsresa som kom att påverka behandlingen av sjukdomen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye