Pressinbjudan att delta i svensk-chilenskt seminarium om skydd av mänskliga rättigheter
Stockholm, den 12 december 2023
Tisdagen den 12 december arrangerar Stiftelsen Harald Edelstam seminariet ”Mänskliga rättigheter: Erfarenhet av skydd” på Universidad de Chile, i Santiago de Chile med anledning av 75-årsjubileet av den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna (UNDHR) och avslutningen av minnesåret av statskuppen i Chile för 50 år sedan. I seminariet medverkar tidigare statsminister Stefan Löfven, Caroline Edelstam, ordförande i Stiftelsen Harald Edelstam samt dr. Carlos Castresana-Fernandez, åklagare i Spaniens högsta domstol och författare av åtalet mot Pinochet.
Den 12 december kl. 13:00 (svensk tid) O.S.A. via WhatsApp: +46 706 98 72 23
Det går också bra att följa seminariet live via ZOOM på denna länk: http://tinyurl.com/4jjnfd72
Medverkande
- Stefan Löfven, Sveriges tidigare statsminister, styrelseledamot i Edelstam Foundation, talar om solidaritet och den internationella gemenskapens ansvar att skydda.
- Dr. Carlos Castresana-Fernandez, åklagare i Spaniens högsta domstol och författare av åtalet mot Pinochet och drivande i processen att få Pinochet dömd talar om Pinochetfallet och upprättandet av jurisdiktionsprejudikatet.
- Caroline Edelstam, ordförande i Stiftelsen Harald Edelstam, som verkar till minne av den svenske diplomaten, ambassadör Harald Edelstam, som räddade mer än 1000 personer under och efter statskuppen 1973 i Chile genom att använda sin diplomatiska immunitet för att rädda förföljda chilenare.
För det fullständiga programmet, vänligen se bifogad inbjudan.
Bakgrunden till seminariet
Målsättningen med seminariet är att hylla styrkan i internationellt samarbete för att skipa rättvisa för offren för kuppen i Chile 1973 och på andra håll – när principen om universell jurisdiktion användes för första gången – för att åtala en statschef, general Pinochet.
Genom att uppmärksamma denna viktiga händelse – första gången den internationella strafflagstiftningen prövades fullt ut och implementerades efter rättegångarna i Nürnberg 1945 – vill arrangörerna lyfta fram vikten av det internationella samfundets styrka och solidaritet i att samarbeta för ett bättre skydd av mänskligheten och hur viktig milstolpen av 75-årsdagen av den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna är.
President- och ministerbesök
Under sitt besök kommer delegationen att tas emot av Chiles president, Gabriel Boric, vice utrikesministern, Gloria de la Fuente samt av ministern för kultur, konst och kulturarv i Chile, Carolina Arredondo.
Om Pinochets åtal
General Augusto Pinochet åtalades i Spanien i juli 1996 för kränkningar av de mänskliga rättigheterna i Chile mellan 1973 och 1989. Han greps i London den 16 oktober 1998 och hölls i husarrest i ett och ett halvt år. House of Lords beslutade i november 1999 att upphäva hans immunitet som statschef, med motiveringen att internationell rätt inte erkände någon immunitet för anklagelser om internationella brott såsom tortyr. Han nekades immunitet igen i mars 2000, och därefter beviljade High Court of London hans utlämning till Spanien. Den brittiska regeringen beslutade därefter att frige honom av hälsoskäl. Med tillstånd att återvända till Chile, fråntog Högsta domstolen Pinochet hans immunitet och han åtalades av domaren Juan Guzmán Tapia och anklagades för flertalet brott.
General Pinochet dog den 10 december 2006 utan att ha blivit prövad och dömd. Hans arrestering var dock första gången flera domare i olika länder (Spanien, Belgien, Frankrike och Schweiz) tillämpade principen om universell jurisdiktion på en utländsk statschef, och förklarade sig vara behöriga att döma internationella brott som begåtts i ett annat land av en tidigare statschef, trots att det finns lokala amnestilagar, vilket förstärker skyddet av mänskliga rättigheter överallt. Det är ett prejudikat värt att uppmärksamma, när länder uppfyller sin plikt och tar sitt ansvar att skydda. Internationell rätt måste avskräcka regimer från att begå oerhörda brott mot sin egen befolkning.
Om Harald Edelstam
Den svenska diplomaten Harald Edelstam (1913-1989) är internationellt känd för att ha räddat livet på ett stort antal människor efter Augusto Pinochets militärkupp i Chile 1973. Edelstam är även känd för att under andra världskriget ha räddat livet på ett hundratal norska motståndsmän och judar i det naziockuperade Norge. Många andra människor i andra länder där han var verksam har också honom att tacka för sina liv. Harald Edelstam utmärkte sig under sin diplomatiska karriär för sin kompetens, sitt engagemang i kampen för de mänskliga rättigheterna samt för sitt mod och civilkurage för att rädda människor från brutala diktaturer.
Kontakter
Linda Lingstedt
För pressinformation, intervjuer med de medverkande, etc
Bilder
Om Edelstam Foundation
Stiftelsen Harald Edelstam (Edelstam Foundation) administrerar Edelstampriset som delas ut för exceptionella insatser och stort civilkurage till försvaret av de mänskliga rättigheterna. Vidare uppmuntrar stiftelsen till civilkurage i ambassadör Harald Edelstams anda och arbetar med opinionsbildning och påverkansarbete, utbildning och information, forskning och observation inom försvaret av mänskliga rättigheter. Stiftelsen står för en humanistisk livssyn, som grundar sig på de värderingar och principer som i huvudsak kommer till uttryck i FN:s för förklaring om de mänskliga rättigheterna av år 1948 med efterföljande konventioner och internationellt accepterad folkrätt. Stiftelsen är en politiskt och religiöst obunden organisation.
Följ The Edelstam Foundation
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från The Edelstam Foundation
Dawit Isaak tilldelades Edelstampriset under en ceremoni i Stockholm19.11.2024 21:51:50 CET | Pressmeddelande
Edelstampriset 2024 delades ut ikväll under en högtidlig och rörande ceremoni på Riddarhuset i Stockholm. Pristagaren, Dawit Isaak, en svensk-eritreansk journalist och världens mest långvariga godtyckligt frihetsberövade journalist, uppmärksammades för sitt exceptionella mod i att stå upp för yttrandefriheten och mänskliga rättigheter.
LE JOURNALISTE DÉTENU ARBITRAIREMENT LE PLUS LONGTEMPS AU MONDE REÇOIT LE PRIX EDELSTAM11.11.2024 11:02:00 CET | Press Release
Le Prix Edelstam 2024 est décerné à M. Dawit Isaak pour ses contributions exceptionnelles et son courage remarquable à défendre la liberté d'expression, ses convictions et les droits de l'homme. Le prix sera remis lors d'une cérémonie à la Maison de la Noblesse à Stockholm, en Suède, le 19 novembre 2024. Étant donné que Dawit Isaak est un prisonnier d'opinion et le journaliste détenu le plus longtemps au monde, il ne pourra pas être présent. Sa fille, Betlehem Isaak, recevra le prix en son nom.
VÄRLDENS LÄNGST GODTYCKLIGT FRIHETSBERÖVADE JOURNALIST FÅR EDELSTAMPRISET11.11.2024 11:02:00 CET | Pressmeddelande
Edelstampriset 2024 tilldelas Dawit Isaak för hans enastående insatser och exceptionella mod i att stå upp för yttrandefriheten, sin övertygelse och försvaret av de mänskliga rättigheterna. Priset kommer att delas ut vid en ceremoni på Riddarhuset i Stockholm den 19 november 2024. Eftersom Dawit Isaak är samvetsfånge, och den journalist i världen som hållits fängslad längst, kan han inte närvara. Hans dotter, Betlehem Isaak, kommer att ta emot priset på hans vägnar.
Stiftelsen Harald Edelstam öppnar nomineringen för Edelstampriset 20245.2.2024 14:46:41 CET | Pressmeddelande
Stiftelsen öppnar idag nominering till Edelstampriset 2024. Nomineringen är öppen, således kan vem som helst nominera kandidater. Edelstampriset delas ut vartannat år för exceptionella insatser och stort civilkurage till försvaret av de mänskliga rättigheterna. Prisutdelningen går av stapeln den 19 november på Riddarhuset i Stockholm.
Stiftelsen Harald Edelstam träffar Chiles President19.12.2023 11:22:28 CET | Pressmeddelande
En delegation från Stiftelsen Harald Edelstam (Edelstam Foundation), bestående av Caroline Edelstam, ordförande, och Stefan Löfven, styrelsemedlem och tidigare statsminister i Sverige besökte under förra veckan Santiago de Chile och träffade då Chiles president, Gabriel Boric. Besöket skedde med anledning av den 10 december 2023, som markerar 75-årsjubileet av den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna (UDHR) och avslutar minnesåret av statskuppen i Chile för 50 år sedan.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum