Stiftelsen Harald Edelstam öppnar nomineringen för Edelstampriset 2024
Stiftelsen öppnar idag nominering till Edelstampriset 2024. Nomineringen är öppen, således kan vem som helst nominera kandidater. Edelstampriset delas ut vartannat år för exceptionella insatser och stort civilkurage till försvaret av de mänskliga rättigheterna. Prisutdelningen går av stapeln den 19 november på Riddarhuset i Stockholm.
NOMINERA EN KANDIDAT: https://www.edelstam.org/the-edelstam-prize/nominate-a-candidate/
- I situationer där omfattande kränkningar av de mänskliga rättigheterna sker är det inte bara villigheten att riskera sin personliga säkerhet för att försvara andras rättigheter, som att rädda liv, utan också det viktigaste; att bevara det väsentliga värdet av mänsklig värdighet för oss alla, säger Lise Bergh, ordförande i Edelstamprisets nomineringskommitté.
Från och med den 5 februari till den 30 juni 2024 är det möjligt att nominera till kandidater till Edelstampriset 2024. Nomineringskommittén spelar en viktig roll i att identifiera potentiella kandidater genom sina nätverk runtom i världen. Vidare är det en öppen nominering, det vill säga, att vem som helst kan nominera en kandidat. Nomineringskommittén presenterar sedan 5-15 kandidater för Edelstamprisets jury som i sin tur gör ett urval och väljer pristagare.
- Vi vill premiera de som har modet att stå upp för sina övertygelser, modet att agera för att försvara andras rättigheter och säkerhet även när det innebär en personlig risk. Det gäller även när de personerna konfronteras med mäktiga motståndare och den kraften är inte lätt ansamlad. Vardagshjältarna är människorättsförsvararna, aktivisterna och visselblåsarna runtom i världen; de som riskerar sin framtid och kanske sina familjers säkerhet i kampen att försvara andras rättigheter, säger Caroline Edelstam, ordförande i Edelstamprisets jury.
Edelstampriset
Edelstampriset (The Edelstam Prize) är ett Sverigebaserat, internationellt monetärt pris som delas ut av Stiftelsen Harald Edelstam. Edelstampriset delas ut för exceptionella insatser och stort civilkurage till försvaret av de mänskliga rättigheterna.
Edelstampriset är uppkallat efter den svenske diplomaten och ambassadören Harald Edelstam. Han utmärkte sig som diplomat genom sin kompetens, sitt mod och sitt civilkurage in kampen och försvaret av de mänskliga rättigheterna. Edelstam var en tidig förespråkare och symbol för vad som idag kallas "R2P - Responsibility to Protect", en diplomati engagerad i försvaret av de mänskliga rättigheterna och hans minnesvärda handlingar bidrog till att rädda mer än tusen liv. Harald Edelstam är mest känd för att ha räddat livet på ett stort antal människor under och efter Augusto Pinochets militärkupp i Chile 1973. Edelstam är även känd för att under andra världskrigets senare del ha räddat livet på ett hundratal norska motståndsmän och judar i det naziockuperade Norge.
Pristagare till Edelstampriset kan vara enskilda personer eller personer som representerar en regering eller en nationell eller internationell organisation, som i handling har agerat i Harald Edelstams anda i ett land/länder där brott mot mänskliga rättigheter har begåtts, enligt internationell lag, av en regim eller annan stark maktutövare. De ska ha visat stor förmåga att snabbt analysera en komplex situation och hitta vägar, även på ett okonventionellt och kreativt sätt, för att i praktisk handling försvara mänskliga rättigheter och ska i en sådan svår eller tumultartad situation ha handlat på ett sätt som haft avgörande betydelse för många utsatta människor eller direkt räddat människors liv. Civilkuraget är en central parameter i urvalet av en vinnande kandidat.
Nomineringskommittén
Ordförande i nomineringskommittén är Lise Bergh, tidigare generalsekreterare för Amnesty Sverige och tidigare ordförande i Rädda Barnen Sverige. Övriga medlemmar i kommittén är Thomas Hammarberg, tidigare Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter, professor Vitit Muntarbhorn, FN:s förre specialrapportör för människorättsfrågor i Nordkorea, Tucapel Jiménez, tidigare parlamentariker i Chile och medlem i Chiles kommission för mänskliga rättigheter. Andra medlemmar är Lee Cheuk-yan, generalsekreterare för Hong Kong Confederation of Trade Unions och ordförande i Hong Kong Alliance in Support of Patriotic Democratic Movements i Kina där han nu är fängslad för att ha deltagit i en fredlig march 2019, ambassadör Bruno Stagno Ugarte, vice direktör för Human Rights Watch och Costa Ricas tidigare utrikesminister och ambassadör till FN, Parul Sharma, rektor för Academy for Human Rights in Business at CSR Sweden och som är människorättsadvokat med lång erfarenhet av att arbeta med CSR i högriskländer. Ambassadör Emilio Barbarani, diplomat, författare och människorättsförsvarare, och Stuart Russel, människorättsadvokat och medordförande för The Monitoring Committee on Attacks on Lawyers of the International Association of People’s Lawyers (IAPL).
Jury
Caroline Edelstam, barnbarn till Harald Edelstam och medgrundare av Edelstampriset är ordförande i den internationella prisjuryn. Asien representeras av domare Shirin Ebadi, som tilldelades Nobels Fredspris år 2003 för hennes insatser för demokrati och mänskliga rättigheter, Mocambiques tidigare premiärminister, Pascoal Mocumbi och Fatou Bensouda, tidigare chefsåklagare vid internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC), representerar Afrika. Philp Alston, FN:s tidigare specialrapportör för extrem fattigdom och mänskliga rättigheter representerar Oceanien och ambassadör Eileen Donahoe, Executive Director för Global Digital Policy Incubator på Stanforduniversitetets center för demokrati, utveckling och rättssäkerhet, samt USA:s tidigare ambassadör till FN:s råd för mänskliga rättigheter, representerar Nordamerika. Patricia Linares Pietro tidigare domare i Columbias särskilda rättsmekanism för fred (JEP) representerar Latinamerika och Europa representeras av Baltasar Garzón, som arbetade för Spaniens centrala brottmålsdomstol och som konsekvent kämpar för de mänskliga rättigheterna. Baltasar Garzón är mest känd för att han försökte få den chilenske diktatorn, general Pinochet dömd i domstol, för de påstådda dödsfallen och tortyr av spanska medborgare.
Kontakter
Caroline Edelstamordförande i Edelstamprisets jury och styrelsemedlem i Stiftelsen Harald Edelstam
Tel:+46 (0)706 98 72 23caroline.edelstam@edelstamprize.orgLise BerghOrdförande i Edelstamprisets nomineringskommitté
Tel:+46 (0)707 57 48 58lise.bergh@edelstamprize.orgBilder
Dokument
Länkar
Stiftelsen Harald Edelstam
Stiftelsen Harald Edelstam (Edelstam Foundation) administrerar Edelstampriset som delas ut för exceptionella insatser och stort civilkurage till försvaret av de mänskliga rättigheterna. Vidare uppmuntrar stiftelsen till civilkurage i ambassadör Harald Edelstams anda och arbetar med opinionsbildning och påverkansarbete, utbildning och information, forskning och observation inom försvaret av mänskliga rättigheter. Stiftelsen står för en humanistisk livssyn, som grundar sig på de värderingar och principer som i huvudsak kommer till uttryck i FN:s för förklaring om de mänskliga rättigheterna av år 1948 med efterföljande konventioner och internationellt accepterad folkrätt. Stiftelsen är en politiskt och religiöst obunden organisation. www.edelstam.org
Följ The Edelstam Foundation
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från The Edelstam Foundation
Dawit Isaak tilldelades Edelstampriset under en ceremoni i Stockholm19.11.2024 21:51:50 CET | Pressmeddelande
Edelstampriset 2024 delades ut ikväll under en högtidlig och rörande ceremoni på Riddarhuset i Stockholm. Pristagaren, Dawit Isaak, en svensk-eritreansk journalist och världens mest långvariga godtyckligt frihetsberövade journalist, uppmärksammades för sitt exceptionella mod i att stå upp för yttrandefriheten och mänskliga rättigheter.
LE JOURNALISTE DÉTENU ARBITRAIREMENT LE PLUS LONGTEMPS AU MONDE REÇOIT LE PRIX EDELSTAM11.11.2024 11:02:00 CET | Press Release
Le Prix Edelstam 2024 est décerné à M. Dawit Isaak pour ses contributions exceptionnelles et son courage remarquable à défendre la liberté d'expression, ses convictions et les droits de l'homme. Le prix sera remis lors d'une cérémonie à la Maison de la Noblesse à Stockholm, en Suède, le 19 novembre 2024. Étant donné que Dawit Isaak est un prisonnier d'opinion et le journaliste détenu le plus longtemps au monde, il ne pourra pas être présent. Sa fille, Betlehem Isaak, recevra le prix en son nom.
VÄRLDENS LÄNGST GODTYCKLIGT FRIHETSBERÖVADE JOURNALIST FÅR EDELSTAMPRISET11.11.2024 11:02:00 CET | Pressmeddelande
Edelstampriset 2024 tilldelas Dawit Isaak för hans enastående insatser och exceptionella mod i att stå upp för yttrandefriheten, sin övertygelse och försvaret av de mänskliga rättigheterna. Priset kommer att delas ut vid en ceremoni på Riddarhuset i Stockholm den 19 november 2024. Eftersom Dawit Isaak är samvetsfånge, och den journalist i världen som hållits fängslad längst, kan han inte närvara. Hans dotter, Betlehem Isaak, kommer att ta emot priset på hans vägnar.
Stiftelsen Harald Edelstam träffar Chiles President19.12.2023 11:22:28 CET | Pressmeddelande
En delegation från Stiftelsen Harald Edelstam (Edelstam Foundation), bestående av Caroline Edelstam, ordförande, och Stefan Löfven, styrelsemedlem och tidigare statsminister i Sverige besökte under förra veckan Santiago de Chile och träffade då Chiles president, Gabriel Boric. Besöket skedde med anledning av den 10 december 2023, som markerar 75-årsjubileet av den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna (UDHR) och avslutar minnesåret av statskuppen i Chile för 50 år sedan.
Pressinbjudan att delta i svensk-chilenskt seminarium om skydd av mänskliga rättigheter12.12.2023 07:25:06 CET | Pressinbjudan
Stockholm, den 12 december 2023 Tisdagen den 12 december arrangerar Stiftelsen Harald Edelstam seminariet ”Mänskliga rättigheter: Erfarenhet av skydd” på Universidad de Chile, i Santiago de Chile med anledning av 75-årsjubileet av den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna (UNDHR) och avslutningen av minnesåret av statskuppen i Chile för 50 år sedan. I seminariet medverkar tidigare statsminister Stefan Löfven, Caroline Edelstam, ordförande i Stiftelsen Harald Edelstam samt dr. Carlos Castresana-Fernandez, åklagare i Spaniens högsta domstol och författare av åtalet mot Pinochet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum