VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut

Pressinbjudan: Transportforum 2024

Dela

Möt infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson och generaldirektörerna för Sveriges transportmyndigheter. Träffa ledande företrädare för transportbranschen och lyssna till landets vassaste forskare inom transportområdet. Allt vid ett och samma tillfälle. Välkommen till Transportforum 17–18/1.

Inledning av tidigare Transportforum. Foto: Hejdlösa bilder AB
Inledning av tidigare Transportforum. Foto: Hejdlösa bilder AB

Alla kommer att vara på plats när transportforskningskonferensen Transportforum fyller 40 år i januari 2024.

Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson och VTI:s generaldirektör Tomas Svensson talar vid inledningssessionen som drar i gång konferensen onsdag 17/1 i Linköping. Temat är visioner och framtid för transportsektorn.

Samma dag deltar generaldirektörerna och de högsta cheferna för sju transportmyndigheter – VTI, Trafikverket, Transportstyrelsen, LFV, Sjöfartsverket, Trafikanalys och Energimyndigheten – vid ett gemensamt myndighetstorg i Linköping Konsert & Kongress där Transportforum arrangeras. Denna GD-panel hålls under eftermiddagen.

Konferensens andra dag 18/1 inleds av Victoria Wibeck, professor vid Linköpings universitet och ledamot av regeringens klimatpolitiska råd, och ledande företrädare för transportorganisationer som Näringslivets transportråd, Drivkraft Sverige och Transportföretagen. De kommer att diskutera vad EU:s klimatpolitik betyder för Sveriges transporter.

Under båda dagarna presenteras förstås också massor av forskningresultat om trafik, transporter och resande. Programmet innehållet hundratals presentationer som samtliga är öppna för media att ta del av. Passa på att intervjua forskarna före eller efter deras presentationer eller när som helst under konferensens två dagar.

Transportforum är ett utmärkt tillfälle att ta del av alla möjliga aspekter av aktuell transportforskning – från beteende och psykologi till klimatanpassning och vägteknik. Några exempel ur programmet:

Cykling (Cykelgator/ Infrastruktur/ Modellering och analys)

Kollektivtrafik (Tillgänglighet och inkludering/ Kostnader och effektivitet/ Attraktiv kollektivtrafik)

Elektrifiering (Elbil för alla/ Elflyg/ Laddinfrastruktur/ Elbussar)

Trafiksäkerhet (Hastighet/ Tung trafik/ Vägarbeten och andra olycksdrabbade platser)

Flyg (Drönare och drönartjänster/ Luftfart och ny teknik/ Vad driver framtidens flyg?)

Resande (Resvanor och resval/ Trender och mönster/ Närhet och vardagsmobilitet/ Tillgänglighet i landsbygd)

Representanter för media är varmt välkomna att bevaka hela eller delar av konferensen. Anmäl dig här för att bli ackrediterad: Press och ackreditering

Ta del av hela programmet här: Konferensprogram

Ta del av VTI:s medialista med kontaktuppgifter inom aktuella områden: Expertlista VTI (dec 2023)

Nyckelord

Kontakter

VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, är ett oberoende och internationellt framstående forskningsinstitut inom transportsektorn. Vår huvuduppgift är att bedriva forskning och utveckling kring infrastruktur, trafik och transporter. Vi arbetar för att kunskapen om transportsektorn kontinuerligt ska förbättras och är på så sätt med och bidrar till att uppnå Sveriges transportpolitiska mål. VTI har kontor i Linköping, Stockholm, Göteborg och Lund.

Följ VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut

Cykling och ledarskap i fokus på Forum Vätternrundan 202410.4.2024 09:47:11 CEST | Pressmeddelande

Förra årets Forum Vätternrundan, som lanserades i samband med Vätternrundans Cykelvecka, blev en milstolpe för att lyfta cykelns betydelse i samhället. Den 14 juni är det återigen dags att samla branschexperter, forskare, politiker, folkhälsovetare, visionärer och cykelentusiaster till en dag av diskussioner och föreläsningar. I spetsen för årets program står Ari Riabacke, besluts- och ledarskapsexpert inom näringslivet.

Forskare: ”Utspridda skolstartstider kan göra kollektivtrafiken billigare”8.2.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Ny forskning visar att utspridda skolstartstider kan minska rusningstrafiken och kostnaderna för kollektivtrafiken. En senarelagd skolstart för tonåringar har även gynnsamma effekter för hälsa och skolprestationer. I en nypublicerad forskningsrapport ger forskarna rekommendationer för ett lyckat införande. Rapporten har tagits fram inom K2, Nationellt kunskapscentrum för kollektivtrafik, av forskare från Linköpings universitet, VTI och Lunds universitet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye