Alga Insulation vinner Familjen Spendrups stipendium
Familjen Spendrup vill uppmuntra och stödja unga entreprenörer i Sverige genom ett årligt återkommande stipendium som har delats ut till tidigare UF-elever sedan 2008. I år går stipendiet till Janna Nasser och William Khzouz som driver Alga Insulation – med ambitionen att bidra till en mer hållbar byggindustri genom miljövänlig isolering gjord av alger.

Syftet med Familjen Spendrups stipendium är att uppmuntra och stärka unga entreprenörer som visat på god affärsmässighet och utmärkande entreprenörsegenskaper. Målet är att flera unga ska våga ta steget att starta eget. Prissumman är på 50 000 kronor.
Stipendiet delas ut till tidigare UF-elever som har startat eller har för avsikt att starta upp ett företag efter UF-året. Årets stipendiater heter alltså Janna Nasser och William Khzouz och driver företaget Alga Insulation, med affärsidén att ta vara på alger och ge dem nytt liv som isolering inom byggindustrin.
För en hållbarare byggindustri
Idag står byggindustrin för 20 procent av Sveriges totala utsläpp varje år. Byggindustrins utsläpp är en faktor som ofta glöms bort i hållbara lösningar för klimatet.
– Vi på Alga vill bidra till en hållbarare byggindustri genom vår isolering. Det sker en ökad efterfrågan på isolering och många tilläggsisolerar för att minska energianvändningen på grund av dagens höga elpriser. Med tanke på utsläppen som dagens isoleringsmaterial bidrar till har betydelsen av ett miljövänligt alternativ aldrig varit större, säger Janna Nasser och William Khzouz på Alga Insulation.
För närvarande arbetar Alga Insulation med prototyputveckling och laborativa tester i syfte att få de certifieringar som krävs för försäljning. Det gör dem i samarbete med forskare och branschexperter. Produkten ska finnas på den svenska marknaden inom två år.
Till nytta för både miljön och kustkommunerna
Ytterligare en miljöfördel med produkten är att den förväntas bidra till renare stränder. I dagsläget samlas alger upp och förvaras för att sedan tillföras till havet igen i slutet av sommaren. Återföringen av alger bidrar till övergödning i haven och påverkar den biologiska mångfalden när alger i stora mängder tar upp syre från havsbottnarna, vilket utgör en fara för både växter och djur.
De ofantligt stora volymer, 400 000 ton alger årligen, som spolas upp bara i södra Sverige gör alghanteringen till ett återkommande och kostsamt problem för kustkommunerna varje år. För kommunerna innebär det därför en fördel att algerna samlas upp, då det bidrar till en ökad turism och renare stränder och hav.
Nyligen träffade stipendiaterna Jens och Ulf Spendrup och kusinerna Sara och Anna Spendrup på Spendrups huvudkontor i Stockholm för att prata entreprenörskap med familjen och diskutera Algas framtid, utmaningar och möjligheter.
- Janna och William är verkligen värdiga mottagare av Familjen Spendrups stipendium och de är inspirationskällor för vad som är möjligt med sitt UF-år. Det är extra glädjande att de drev UF-företag som elever på naturvetenskapsprogrammet, där vi ser ett allt större intresse för entreprenörskap, och stärker oss i vår drivkraft att UF-företagande är för alla. Ska vi bygga en mer hållbar framtid behövs fler innovationer, säger Tove Jarl, vd på Ung Företagsamhet.
Motiveringen:
Årets vinnare av Familjen Spendrups stipendium går till två kreativa entreprenörer med ett nytänkande so städar stränder, håller oss varma och löser byggindustrins klimatmål. Med en tydligen plan för de kommande fram åren är vi övertygade om att de når sina mål och verkligen gör skillnad och blir en förebild inom hållbart företagande.
Bilder


Om Spendrups
Spendrups är ett svenskt familjebryggeri som förenar starka traditioner med nytänkande. Bryggeriet grundades 1897 i Grängesberg och drivs av familjen Spendrup i fjärde generationen. Vi finns på ett antal orter i Sverige med huvudkontor i Stockholm och produktion i Grängesberg, Hällefors, Stockholm och Visby. För oss står alltid hantverket och dryckesupplevelsen i fokus. I vårt breda sortiment finns varumärken som Mariestads, Norrlands Guld, Melleruds, Loka, Trocadero, Briska och vin- och spritproducenter som El Coto, Cantina Zaccagnini, Plantation och Tamnavulin. Spendrups har 1 100 medarbetare och omsätter cirka 4,6 MDKR årligen. I Spendrupskoncernen ingår dotterbolagen Spring Wine & Spirits, Gotlands Bryggeri, OMAKA, Grythyttans Glöggfabrik och Hellefors Bryggeri. Våra anläggningar är certifierade enligt internationella standarderna ISO 14001 och FSSC 22000 avseende miljö respektive kvalitet och livsmedelssäkerhet.www.spendrups.se
Följ Spendrups Bryggeri AB
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Spendrups Bryggeri AB
Meteor gör entré i Sverige – Spendrups breddar sin portfölj med fransk öltradition2.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Det franska bryggeriet Brasserie Meteor tar steget in på den svenska marknaden och introducerar sina två populära ölsorter, Meteor Lager och Meteor Blanche, genom Spendrups Bryggeri. Lanseringen markerar en unik möjlighet för svenska ölentusiaster att upptäcka det bästa av fransk öltradition.
Michael Andersson lanserar årets upplaga av Melleruds Mästarbrygd – en amber lager24.3.2025 10:00:00 CET | Pressmeddelande
Vinnaren av Årets Kock 2024, Michael Andersson, har skapat årets Melleruds Mästarbrygd – en ljust bärnstensfärgad amber lager, bryggd med ekologisk humle och malt. Årets Mästarbrygd bjuder på en utsökt rostig maltighet, friska inslag av citrus och avrundas med ett vitt krämigt skum
Lampa som drivs av saltvatten eller urin – Salt Tech vinner familjen Spendrups stipendium för sin unika innovation19.3.2025 12:27:31 CET | Pressmeddelande
Familjen Spendrup vill uppmuntra och stödja unga entreprenörer i Sverige genom ett årligt återkommande stipendium som har delats ut till tidigare UF-elever sedan 2008. I år går stipendiet till William Asefaw som driver Salt Tech. Företaget har en unik lösning med en lampa som drivs av saltvatten eller urin – som en av lösningarna på elfattigdomen i världen.
Svenskarnas favoriter från Spendrups nu på norska butikshyllor11.3.2025 08:30:00 CET | Pressmeddelande
I höstas aviserade Spendrups ett samarbete med Stordalen-ägda dryckesgruppen Belmonte Beverage Group AS. Nu är samarbetet synligt på de norska butikshyllorna med svenska brygder anpassade för den norska marknaden.
Melleruds & Årets Kock Michael Andersson presenterar det perfekta pilsnersnacket6.2.2025 13:00:00 CET | Pressmeddelande
Årets Kock 2024, Michael Andersson, har i samarbete med Melleruds skapat det perfekta tilltugget – pilsnersnack med matjescrème, exklusivt framtaget för att avnjutas tillsammans med en iskall Melleruds pilsner. Med sin enkla tillagning och eleganta presentation blir det en given succé vid minglet, middagsbjudningar och andra festliga tillställningar.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum