En kontraproduktiv klimatpolitik står i vägen för en fossilfri industri
Klimatmötet COP28 har enats om att länderna ska ställa om från fossila bränslen. Ett steg i rätt riktning. Nu måste regeringen, med klimatminister Romina Pourmokhtari i spetsen, skapa de förutsättningar som krävs också för svensk industri.

Kolatomerna är en förutsättning för att kunna producera allt det som krävs i vårt moderna samhälle, såsom vacciner, kläder och rent dricksvatten. Och i takt med att allt fler människor i världen lyfts ur fattigdom kommer efterfrågan på kolatomer att fördubblas till år 2050.
– Industrin måste ges tillgång till alternativa kolkällor. Omställningen beräknas kräva alla sopor och så mycket bioråvaror som det hållbart går att skörda. Rådande klimatpolitik är tyvärr kontraproduktiv, säger Nils Hannerz, näringspolitisk chef, IKEM.
Politiken har byggt ett system som ger hushåll och kommuner incitament att elda upp värdefulla resurser, resurser som i stället hade kunnat ersätta svenskt fossilberoende.
– Sverige importerar och eldar ca 500 kg sopor per person för att skapa värme i hushållen, det är ohållbart. Industrin vill och behöver använda kolatomerna i avfallet som insatsvaror. Det besparar världen dels utsläpp från eldandet, dels upptag av nya fossila råvaror, säger Nils Hannerz, näringspolitisk chef, IKEM.
Innovations- och kemiindustrins produktion är i stor utsträckning beroende av fossila källor. Men företagen är redo att göra de investeringar som krävs för att ställa om. För att det ska bli verkligen måste politiken bana vägen.
– Faktum är att Sverige har så pass stora resurser bioråvara att vi hade kunnat exportera den för att hjälpa andra länder att ställa om. Men i dagsläget prioriteras att elda biobränslen i stället för att göra råvaror tillgängliga för svensk industri, säger Nils Hannerz, näringspolitisk chef, IKEM.
Nyckelord
Kontakter
Linn FrimanPressekreterareIKEM
Tel:072-201 98 59linn.friman@ikem.seOm oss
IKEM – Innovations- och kemiindustrierna i Sverige är en bransch- och arbetsgivarorganisation som företräder 1.250 svenska och utlandsägda företag med cirka 70.000 medarbetare. Företagen arbetar med kemi i vid bemärkelse och står för en fjärdedel av industrins exportvärde och för en femtedel av industrins förädlingsvärde.
Följ IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB
IKEM:s ordförande kommenterar tullmötet med statsministern10.4.2025 15:33:53 CEST | Pressmeddelande
IKEM:s ordförande tillika vd Borealis Sverige, Anders Fröberg, har idag tillsammans med andra industrirepresentanter träffat statsminister Ulf Kristersson, finansminister Elisabeth Svantesson och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa för att diskutera Trumps handelskrig.
Trumptullar väcker oro inom innovations- och kemiindustrin3.4.2025 09:47:59 CEST | Pressmeddelande
President Trump meddelade natten till 3 april att USA nu inför 20 procentiga tullar på EU. USA är en viktig marknad för IKEM:s medlemmar och totalt gick cirka 10 procent av företagens export till USA år 2023, vilket motsvarar en fjärdedel av Sveriges varuexport till USA. Situationen är allvarlig, menar IKEM.
Märket är satt och nya kollektivavtal tecknade1.4.2025 06:38:55 CEST | Pressmeddelande
Efter oväntat svåra förhandlingar har IKEM och fackförbunden inom industrin nått en överenskommelse om 6,4 procent i kostnadsökningar under en tvåårsperiod.
Välkomna steg för ny kärnkraft – nu krävs åtgärder på kort sikt27.3.2025 13:10:56 CET | Pressmeddelande
För att industrin ska kunna fortsätta bidra till ekonomisk tillväxt krävs en stabil och tillförlitlig tillgång till el. IKEM välkomnar därför regeringens ambition att bygga ut kärnkraften, men det krävs fler åtgärder för ett motståndskraftigt och resilient elsystem.
Lägg ner Kemikalieinspektionens produktregister26.3.2025 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Regeringen har gett ett flertal svenska myndigheter i uppdrag att jobba med regelförenklingar för näringslivet. IKEM menar därför att det är dags att lägga ner Kemikalieinspektionens produktregister till förmån för ett bättre system. Ansvaret bör dessutom flyttas till en myndighet som har i uppdrag att värna svensk beredskap och konkurrenskraft.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum