Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg

Välkommen till Ronneby Airport vid Besök av Svenskt Ambulansflyg

Dela

Måndag den 18e december landar ett av sex regionägda Ambulansflygplan på Ronneby Airport. 

Media hälsas välkommen klockan 09.30 för presentation och visning av det toppmoderna och välutrustade ambulansflygplanet som kan ta upp till tre liggande patienter, ytterligare sittande och vårda de allra sjukaste som behöver intensivvård ombord.

Anmälan om medias deltagande ska göras senast fredag den 15e december klockan 10.00 till mariann.holmberg@svenskt-ambulansflyg.se, 073 800 86 16.

Anmälan behöver enligt flygplatsens säkerhetsregler innehålla namn, organisation och personnummer.

Vid kritiska tillstånd följer någon av Sveriges regioners specialteam patienten från avdelning till avdelning. Här är ambulansflygplan och besättning redo för att lyfta med specialteamet och utrustning för att hämta en kritiskt sjuk patient. Foto: Kenneth Wallgren
Vid kritiska tillstånd följer någon av Sveriges regioners specialteam patienten från avdelning till avdelning. Här är ambulansflygplan och besättning redo för att lyfta med specialteamet och utrustning för att hämta en kritiskt sjuk patient. Foto: Kenneth Wallgren Kenneth Wallgård Bilden får användas fritt för redaktionella ändamål.

Besöket arrangeras gemensamt av Ronneby Airport, Svenskt Ambulansflyg och Region Blekinge som är medlem och delägare av Svenskt Ambulansflyg.

Under perioden januari till oktober 2023 har Svenskt Ambulansflyg besökt Ronneby Airport 40 gånger (33 helåret 2022).

– Vi tar emot Svenskt Ambulansflyg i snitt en gång i veckan. Varje besök har betydelse och är en viktig del i att Ronneby Airport är beredskapsflygplats, säger Arri Kallonen, flygstationschef Ronneby Airport.

– Ambulansflyg är avgörande när det är bråttom och fördelen med flyg är att våra vägambulanser kan stanna i regionen och fortsatt vara i beredskap, säger Björn Tenland Nurhadi (SD), Gruppledare, Sverigedemokraterna, Region Blekinge.

– I samarbete mellan 21 regioner har alla regioner beredskap dygnet runt, året runt. Att sjuka barn och vuxna snabbt får rätt vård innebär bokstavligt att rädda liv. Svenskt Ambulansflyg är ett lyft för svensk sjukvård, säger Ola Karlsson (M), styrelseordförande Svenskt Ambulansflyg.

– Regionernas samarbete runt ambulansflyg har betydelse för hela Sveriges trygghet och landets civila försvar. Jag är mycket glad att Svenskt Ambulansflyg kommer till Blekinge, säger Heléne Björklund (S), ledamot i riksdag och försvarsutskottet.

Program

09.30 – Presentationer av Ronneby Airport, Region Blekinge och Svenskt Ambulansflyg.
Vid besöket deltar även Heléne Björklund (S), riksdagsdagen och ledamot i Försvarsutskottet

10.30 – Visning av flygplanet, utomhus (varma kläder vid kyla)

11.30 – Avslut

Deltagare från Svenskt Ambulansflyg:

Två piloter, Flightnurse, Ola Karlsson (M) styrelseordförande, Joachim Ahl, bitr. förbundsdirektör, Ola Strangeways, Accountable Manager, Mariann Holmberg, kommunikationschef.

Fakta:

Svenskt Ambulansflyg är ett kommunalförbund där samtliga Sveriges 21 regioner är medlemmar. Förbundet utför ambulanstransport med flygplan dygnet runt, året om med beredskapsbaser i Umeå, Stockholm/Arlanda och Göteborg/Landvetter. Regionerna äger gemensamt sex snabba och modernt utrustade ambulansflygplan med medicinteknik certifierad för luftfart. En elektrisk bårlyft bidrar till hög patientsäkerhet och god arbetsmiljö.

Svenskt Ambulansflyg är ett kommunalförbund och utför ambulansflyguppdrag för regionernas räkning. I huvudsak transport av patienter mellan två sjukhus till en specialistvård eller till ett hemmasjukhus efter behandling. Ambulansflyg är nödvändigt och ett kostnadseffektivt alternativ när avstånd eller tid blir för långa med vägambulans. Kommunalförbundet har i uppdrag att samordna och koordinera transporter kostnadseffektivt och patientsäkert.

Kontakter

Bilder

Flygplanet står redo för att det ska gå snabbt att komma iväg med patient som behöver komma till nästa vårdnivå. Foto: Kenneth Wallgren.
Flygplanet står redo för att det ska gå snabbt att komma iväg med patient som behöver komma till nästa vårdnivå. Foto: Kenneth Wallgren.
Ladda ned bild
Ambulansflygplan Foto: Kristoffer Berg
Ambulansflygplan Foto: Kristoffer Berg
Ladda ned bild
Ola Karlsson (M), styrelseordförande, Svenskt Ambulansflyg
Ola Karlsson (M), styrelseordförande, Svenskt Ambulansflyg
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Flygplanets kabin är utrustad likt sjukhusets intensivvårdssal med syrga, luft och vakuum infällt i paneler.
Flygplanets kabin är utrustad likt sjukhusets intensivvårdssal med syrga, luft och vakuum infällt i paneler.
Ladda ned bild
Svenskt Ambulansflyg har en elektrisk bårlyft som bidrar till en hög patientsäkerhet och god arbetsmiljö.
Svenskt Ambulansflyg har en elektrisk bårlyft som bidrar till en hög patientsäkerhet och god arbetsmiljö.
Ladda ned bild

Följ Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg

Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg gör ett positivt resultat 20239.2.2024 08:41:14 CET | Pressmeddelande

Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg gör ett positivt resultat 2023 på drygt 9,5 miljoner kronor, jämfört med budget 3,7 miljoner. Flygtimmar totalt uppgår till 6175, jämfört med budgeterat 6000 och 515 flygtimmar, genomsnittligt per månad. Förbundet har utfört 3800 patientuppdrag på helåret och 315 genomsnittligt per månad. Varje månad 2023 (september undantaget) har större volymer i uppdrag och intäkt än motsvarande månad 2022.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye