Nya biståndspolitiken överger de allra fattigaste
Från lokala behov i fokus till förmån för svenska intressen. Diakonia ser en reformagenda för biståndet som rör sig bort från länder där behoven är som störst.
Ljusglimtarna i den nya biståndspolitiken är prioriteringar på att bekämpa förtryck och på att stärka kvinnors och flickors egenmakt.
När regeringspartierna efter månader av förhandlande presenterade sin nya politik för biståndet står det klart att det blir ett starkt fokus på att mobilisera privata medel och att främja svenska intressen såsom svenska företags exportmöjligheter och att främja återvändande i migrationspolitiken.
– Att utgå från givarnas intressen är varken effektivt eller modernt bistånd, det visar forskningen tydligt. I stället behöver biståndet utgå från lokala behov, definierade av de människor som bor där, säger Mattias Brunander som är generalsekreterare på biståndsorganisationen Diakonia.
Handel har länge varit en integrerad del av biståndet. Med fokus på svenska företags intressen blir konsekvensen att biståndet förskjuts från fattiga länder där det saknas förutsättningar för handel, till medelinkomstländer.
Mattias Brunander ställer sig också frågande till regeringens satsning på att villkora biståndet i syfte att mottagarländerna tar emot sina medborgare.
– Bara två procent av biståndet går till regeringar, vilket innebär att biståndet inte är mycket att förhandla med. Eftersom biståndet till stor del går till organisationer som kämpar för demokrati, mänskliga rättigheter och jämställdhet, kan en odemokratisk och korrupt regim snarast bli nöjd om biståndet försvinner, konstaterar Mattias Brunander.
Men den färdigförhandlade biståndspolitiken innehåller också prioriteringar på att främja frihet och bekämpa förtryck och på att stärka flickors och kvinnors frihet och egenmakt, något som Diakonia välkomnar.
–Den färdigförhandlade reformagendan är betydligt bättre än tidigare läckta versioner. Vi ser till exempel större betoning på demokrati och mänskliga rättigheter, konstaterar Mattias Brunander.
Han lyfter också fram att jämställdhetsperspektivet har utvecklats och är mer närvarande än i tidigare dokument. Att regeringen nu har skrivningar om att bekämpa skadliga normer och främja kvinnors politiska deltagande och inflytande är i linje med en utvecklingspolitik där jämställdhet är en förutsättning för riktig rättvisa.
Nyckelord
Kontakter
Annette WallqvistPressekreterare
Tel:08-453 69 33annette.wallqvist@diakonia.seMattias BrunanderGeneralsekreterare
Tel:08-453 69 33mattias.brunander@diakonia.seDiakonia är en biståndsorganisation som bärs av kristna värderingar och arbetar tillsammans med lokala samarbetsorganisationer för en varaktig förändring för de mest utsatta människorna i världen.
Följ Diakonia
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Diakonia
Nödläge i Libanon – Diakonia finns på plats9.10.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Situationen i Libanon är akut. Över en miljon människor har tvingats lämna sina hem efter Israels attacker. Diakonia arbetar på plats i landet och har startat en särskild insamling för att kunna bistå framför allt kvinnor och barn med skydd, mat och psykosocialt stöd.
Diakonias medarbetare Magnus Walan tilldelas Zaida Catalán-priset 20248.10.2024 18:00:00 CEST | Pressmeddelande
Diakonias mångårige medarbetare Magnus Walan tilldelas 2024 års pris i Zaida Cataláns ära för sitt långa arbete för mänskliga rättigheter.
Inbjudan till pressfrukost: Hur drabbas demokrati och pressfrihet av ett nedmonterat bistånd?3.10.2024 06:35:00 CEST | Pressmeddelande
Välkommen till ett seminarium som utgår från rapporten “Demokrati, media och bistånd”, som tagits fram i samarbete mellan biståndsorganisationen Diakonia, Reportrar utan gränser, Medieinstitutet Fojo och Svenska PEN-klubben.
Migrationsverket blir en av de största mottagarna av svenskt bistånd19.9.2024 16:19:34 CEST | Pressmeddelande
Nu står det klart att biståndet minskas ytterligare de kommande åren. Det innebär att biståndsnivån riskerar att hamna under både FN:s och EU:s lägstanivåer. Samtidigt ska pengarna i högre grad användas till migration och återvandring istället för att gå till människor som lever i fattigdom och förtryck. I regeringens budget ser Diakonia ett Sverige som alltmer sluter sig från omvärlden.
Biståndets enprocentsnivå kan återställas redan 202728.6.2024 07:03:00 CEST | Pressmeddelande
Det finns en bred enighet bland riksdagspartierna att återställa biståndsnivån till 1 procent av BNI. Det visar Diakonias partienkät 2024. Socialdemokraterna har i enkäten inte angett ett årtal men ger nu positiva besked i Almedalen inför valet 2026.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum