Svenska kyrkan Norrköping

Unga musikstipendiater utsedda

Dela

S:t Olofs församling har utsett årets stipendiater. Det stora GT Bäckmansstipendiet på 150000kr har gått till 27-åriga Ebba Lejonclou, som en puff framåt i karriären som operasångerska. Det lite mindre Ribbingsstipendiet på 60000kr gick till 19-åriga David Hjärtström, som har kyrkorgel som främsta instrument. Stipendiaterna både tar emot sina stipendier och visar upp sina förmågor i den traditionsenliga stipendiatkonserten i S:t Olai kyrka på trettondagen. 

Att Norrköping har unga, lovande musiktalanger råder numera inget tvivel om. S:t Olofs församling har delat ut musik- och kulturstipendier sedan mer än 15 år tillbaka.

27-åriga GT Bäckmansstipendiaten Ebba Lejonclou är uppvuxen i en musikerfamilj och har alltid haft klassisk musik som en självklar del i tillvaron. Hon spelade länge tvärflöjt och hade som mål att bli orkestermusiker, tills hon hittade in i scenkonstens värld och något klickade till i henne.

-Jag insåg att det var detta jag ville göra. Att få uttrycka all den musikaliska längtan som bor i mig - att få ägna mig åt flera av mina stora intressen på samma gång; språk, dans, sång, musik och rollgestaltning. Det är det stora målet, att forma karriären vidare och att arbeta som professionell operasångerska.

Just nu är hon fullt upptagen med förberedelser inför Operahögskolans examensproduktion, där hon sjunger roller som Romeo och Beatrice. Föreställningen spelar i maj på Wermland opera. Stipendiepengarna kommer hon bland annat att använda till att resa till Tyskland för flera provsjungningar för operastudior.

-Det är ofattbar konkurrens till dessa platser med hundratals sökande från hela världen. Men jag har stor förhopppning om att få en plats. Jag älskar att resa och hoppas på att få arbeta med hela världen som arbetsplats i framtiden.

19-åriga David Hjärtström går på Kungliga musikhögskolan i Stockholm med inriktning kyrkomusik. Han har en mångårig bakgrund inom Norrköpings församlingar med orgellektioner och flera vikariat och praktikperioder. Han besitter alltså redan en gedigen erfarenhet bakom kyrkorgeln. 

Den årliga stipendiatkonserten är ett tillfälle för Norrköpingspubliken att lära känna sina unga talanger. Den är öppen för alla och kostnadsfri. Vi får även återse några av tidigare års stipendiater, bland annat den unga lovande cellisten Marcus Michelin och musikalsångerskan Vanna Manterfors. Även S:t Olofs församlings övriga, mindre stipendier delas ut till gymnasieungdom. 

Stipendiatkonsert

Lördag 6 januari 18.00 S.t Olai kyrka

Kontakt

Ebba Lejonclou, GT Bäckmansstipendiat
Mob: 070 618 89 39 / ebba.lejonclou@hotmail.com

David Hjärtström, Ribbingsstipendiat
Mob 076 829 27 88 /david.hjartström@gmail.com

Roger Sandström, stipendiekommitténs ordförande (praktiska frågor om konsert eller urvalsprocess)

Mob: 072 716 38 59 / roger.sandstrom@svenskakyrkan.se

Kyrkan finns till för dig.

Svenska kyrkan Norrköping vill vara en närvarande och öppen kyrka som ger möjlighet till eftertanke, tro och engagemang. Vi är en gemenskap och ett stöd i glädje och sorg. Vi finns med i vardagen liksom vid livets stora skiften, både hemma och långt bort. 

Svenska kyrkan i Norrköping har fyra församlingar, Borgs församling, Kolmårdens församling, S:t Johannes församling och S:t Olofs församling. Här finns också Diakonicentrum - DC som är en mötesplats och samtalsmottagning för ungdomar och unga vuxna. I Norrköpings pastorat finns även en kyrkogårdsförvaltningen, ett kansli och en utvecklingsenhet.

Tillsammans består Svenska kyrkan i Norrköping av ca 80 000 medlemmar, 25 kyrkor, 23 kyrkogårdar, 7 kapell och flertalet församlingshem och andra verksamhetslokaler.

Vi vill medverka till att Norrköping blir en bra plats att leva på för alla, vi vill vara där människor är. Kyrkan finns till för dig.

Följ Svenska kyrkan Norrköping

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan Norrköping

Hedvigs kyrka firar 350 år20.10.2023 13:30:13 CEST | Pressmeddelande

Hedvigs kyrka invigdes under allhelgonahelgen den 1 november 1673. Det innebär att den välkända kyrkan på Tyska torget firar 350 år. Med flera hundra år på nacken har kyrkan en lång historia, allra först som församlingskyrka åt den tysktalande befolkningen i staden. Nu finns en ny utställning i Hedvigs kyrka, som berättar om kyrkans historia och föremål. Kyrkan gör också en nysatsning på att hålla öppet på vissa vardagar för besökare.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye