Svenskarnas hälsa: 3 av 10 erkänner att de tröstäter ofta

Dela

Myndigheterna uppmuntrar till hälsosammare kost och svenskarna har en önskan om att både äta och leva mer hälsosamt. Samtidigt tröstäter många om kvällarna, enligt en undersökning erkänner hela 3 av 10 svenskar till detta. – Oroväckande, men inte förvånande i tider som dessa, säger läkaren Michael Thorp.

Undersökningen av kostvanor i Norden har genomförts av YouGov på uppdrag av Herbalife. Den visar att det finns stora skillnader mellan vad vi vill göra och vad vi faktiskt gör. För även om 4 av 10 anser sig vara överviktiga och hälften av oss vill äta hälsosammare, erkänner 3 av 10 att de tröstäter ofta.

Michael Thorp, läkare och specialist i fysikalisk medicin och rehabilitering, säger att tröstätande ofta innebär ohälsosamma livsmedel med ett högt innehåll av kolhydrater, socker och fett.

– Det har en direkt påverkan på belöningssystemet i hjärnan och ger oss därför en bra känsla. Hjärnan tror att "du måste göra det här oftare", förklarar han och tillägger:

– Den typen av emotionellt ätande, eller att "äta efter vad man känner" kan bli ett hinder om du vill gå ner i vikt. Om kaloririk mat eller godis är lösningen varje gång du känner dig nere, upprörd, stressad eller för den delen bara uttråkad, då läggs kilona på snabbt, säger Thorp.

Sätt att undvika tröstätande

Thorp har full förståelse för att många behöver en paus från vardagen, speciellt när mycket är dyrt och det är mörka tider blir det extra lockande att trösta eller belöna sig själv med något gott. Han tror att fenomenet ligger djupare i oss än vad vi inser:

– Kalorierna i bröstmjölk kommer från fett, kolhydrater och lite protein. När livsmedelsindustrin vill göra något "gott" blandar de ungefär lika mycket kalorier från kolhydrater och fett. Det är därför vi tar till chips och choklad, och inte morötter, säger läkaren.

För att undvika sötsuget menar Thorp att det kan vara lämpligt att titta på varför man får det, särskilt om det orsakar oönskad viktuppgång. Han tror att en av anledningarna kan vara oregelbundna måltider. Genom att till exempel skippa frukosten kan kroppen ge signaler om att den behöver mat hela dagen och kvällen.

– Utöver vanliga måltider bör du alltid ha lite "nödmat" som bars, nötter eller frukt lättillgängligt. Om suget efter "något gott" ändå kvarstår, stanna upp och spendera trettio sekunder på att känna efter om det är något annat som du egentligen behöver, eller som kan hjälpa dig kontrollera dina känslor. Genom att ta med ditt "huvud" i beslutet tränar du på att göra mer medvetna val.

Han tillägger att det allra enklaste rådet för att undvika frestelser är att begränsa tillgången av godis hemma.

- Att köpa stora mängder läsk, godis eller chips bara för att det är på rea eller för att det blir billigare att köpa mycket är något att undvika om man blir lätt frestad, säger han.

Döljer ohälsosam mat från partnern

Vissa väljer också att hålla tröstätandet hemligt. På frågan om ifall man gömmer vissa måltider, till exempel snabbmat från sin partner, svarar 17 procent ja. Undersökningen visar också att 3 av 10 tror att deras partner tycker att de har en ohälsosam livsstil.

Thorp uppmuntrar par att vara ärliga mot varandra och hellre hitta en gyllene medelväg där man tar hänsyn till varandras behov, mål, men också önskemål.

– De flesta av oss klarar inte av en för asketisk livsstil, och att hålla saker gömda leder bara till dåligt samvete. Det kan få dig att tappa tron ​​och motivationen på att du kan åstadkomma bestående förändringar i din livsstil, om du verkligen vill, avslutar Thorp.

Om undersökningen

Den senaste undersökningen är genomförd i januari 2023 av YouGov för Herbalife. Den är genomförd i de nordiska länderna Sverige, Norge, Danmark och Finland, med ett representativt urval mellan 18 och 74 år. Undersökningen syftar till att avslöja attityder och vanor i samband med motion och kost. Den hade 4026 respondenter i Norden, och 1005 respondenter i Sverige och är därför representativ i de flesta länen.

Bilder

Michael Thorp
Michael Thorp
Ladda ned bild

Om Herbalife

Herbalife är ett globalt näringsföretag som har bidragit till positiva livsstilsförändringar sedan 1980. Deras högkvalitativa hälso- och näringsprodukter är tillgängliga exklusivt via dedikerade medlemmar av Herbalife i mer än 90 länder. Herbalife engagerar sig i att bekämpa dåliga kostvanor och fetma globalt genom att erbjuda produkter av hög kvalitet, coaching och en gemenskap som inspirerar till att leva ett sunt och aktivt liv. Herbalife engagerar sig för unga idrottare och har utvecklat ett nordiskt sponsorprogram vid namn ”Herbalife Talents”. Med detta stödjer Herbalife idrottarna inom kost och idrottsnäring, vilka är viktiga delar av att lyckas inom idrott.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye