PayPal

Hälften av svenskar vill ha pengar i julklapp

Dela

Har du inte hunnit göra dina julklappsinköp än? Lugn, att ge pengar fungerar lika bra – om inte bättre. En ny undersökning från PayPal visar att närmare hälften av svenskar anser att pengar är en bra julklapp och att många dessutom föredrar att få pengar framför julklappar.

Svenska hushåll har fått allt mindre pengar att röra sig med under året, något som kan ha att göra med att pengar är en extra uppskattad gåva i år. Närmare hälften av svenskar, 47 procent, anser att pengar är en bra julklapp och endast två av tio (22 procent) uppger att de hellre vill ha julklappar än pengar. Bland de som är mellan 40-49 år är det endast 17 procent som föredrar fysiska gåvor.

- Att ge pengar i julklapp gör att personen som får dem kan köpa det hen vill ha, istället för att kanske få en sak som lämnas tillbaka eller ligger hemma och samlar damm. Idag kan man  också ge pengar på så många sätt, något som gör det extra smidigt, säger Jonas Breding, chef för norra Europa på PayPal.

Undersökningen visar att något fler kvinnor (25 procent) än män (19 procent) hellre vill hitta julklappar under granen istället för att få påfyllning på kontot. Geografiskt är det norra Norrland  som utmärker sig – här tycker hela 57 procent att pengar är en bra julklapp. I mellersta Norrland är dock läget det omvända – här vill tre av tio hellre ha julklappar än pengar.

Trots att 2023 varit ett utmanande år på många sätt, visar undersökningen att fler än sex av tio (63 procent) är nöjda med sin ekonomiska situation, något som är särskilt tydligt i åldersgruppen 60-70 år. De som är minst nöjda är de som befinner sig i åldersgruppen 30-39 år. Geografiskt sett är de som bor i östra Mellansverige mest nöjda medan de som bor i mellersta Norrland är de som är minst nöjda.

- Det är intressant att se att gemene man trots allt är nöjd med sin ekonomi, trots det globala läget som haft stor påverkan på hushållen, säger Jonas Breding.

Undersökningen genomfördes under perioden 22–25 november 2023 av Sifo och besvarades av 1030 personer runtom i Sverige i åldern 18–70 år.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

PayPal har legat i framkant av den digitala betalningsrevolutionen i mer än 20 år. Genom att utnyttja teknik för att göra finansiella tjänster och handel bekvämare, billigare och säkrare ger PayPals plattform mer än 425 miljoner konsumenter samt handlare på mer än 200 marknader möjlighet att ta del av- och lyckas i den globala ekonomin. Mer information finns på paypal.com.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye