Byggföretagen

Byggföretagen: Det är bra att rot-avdraget utvärderas

Dela

Riksrevisionen bedömer att rot-avdraget har haft betydelse för att minska efterfrågan på svarta tjänster. Samtidigt kritiseras rot för att vara ineffektivt när det kommer till att öka arbetsutbudet.

Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef, Byggföretagen
Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef, Byggföretagen

- Det är bra att rot-avdraget utvärderas. Byggföretagen har varit tydliga med att en höjning av rot inte vänder krisen för bostadsbyggandet. Samtidigt är rot:s positiva effekter mot svarta jobb i byggbranschen tillräckligt stora för att motivera kostnaden för staten. Många av våra medlemmar är redan pressade av lågkonjunkturen och ska inte behöva konkurrera med oseriösa företag, säger Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef, Byggföretagen.

I dag finns ett tak på rot-avdraget på 50 000 kronor per år. Efter 1 juli 2024 höjs taket till 75 000 kronor.

Nyckelord

Kontakter

Byggföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation för bygg-, anläggnings- och specialföretag som vill bygga Sverige på schyssta grunder.

Följ Byggföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Byggföretagen

Fler än 5 000 anmälda byggstölder under 202329.5.2024 05:45:00 CEST | Pressmeddelande

Antalet stölder från byggarbetsplatser ökar enligt ny statistik från Brottsförebyggande Rådet, Brå. Under 2023 anmäldes 5 253 inbrottsstölder från byggarbetsplatser. - Det är en ökning med över 500 stölder jämfört med 2022. Åtgärderna som gjorts för att komma till rätta med stöldligor har inte givit tillräckliga resultat, säger Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef, Byggföretagen.

Byggföretagen lanserar skrift om byggprocessen20.5.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Byggföretagen har tagit fram en skrift som på ett enkelt och pedagogiskt sätt belyser alla steg på resan när ett hus blir till och vilka aktörer som har ansvar för varje steg. - Skriften är en genomgång av stegen som tar ett projekt från idé, genom planskede och genomförande, hela vägen fram till färdig byggnad. Den vänder sig till alla involverade och är ännu en del i Byggföretagens arbete för en högre och jämnare byggtakt, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye