Nu startar årets hyresförhandlingar i Orust, Tjörn, Stenungsund, Kungälv och Ale
Nu inleds hyresförhandlingarna om nästa års hyror i Orust, Tjörn, Stenungsund, Kungälv och Ale. Fastighetsägarna menar att hyrorna behöver höjas med 12 procent. Utgångspunkten är att hyrorna måste utvecklas i takt med kostnaderna för att våra hyresrätter ska fortsätta förvaltas på ett långsiktigt och hållbart sätt. En aktuell Novusundersökning visar att även hyresgäster är inställda på att hyrorna kommer att behöva höjas i år.
Fastighetsägarna har påkallat hyresförhandlingar i området och yrkar att hyran höjs med 12 procent under nästa år. Yrkandet baseras på den gemensamma vägledningen som tagits fram tillsammans med Hyresgästföreningen och Sveriges Allmännytta. Förhandlingen omfattar 1461 lägenheter i de 5 kommunerna.
Inom ramen för den så kallade trepartsmodellen är Hyresgästföreningen, Sveriges Allmännytta och Fastighetsägarna överens om vilka faktorer som ska ligga till grund för att beräkna kostnadsutvecklingen för att äga och förvalta hyresrätter. De senaste tre åren har kostnaderna, enligt modellen, ökat med 14 procent.
- Hyran måste utvecklas i takt med kostnaderna. Både branschen och hushållen är hårt pressade, men om fastighetsbranschen inte får kostnadstäckning är det våra hyresgäster som drabbas när fastighetsägare tvingas till neddragningar och måste skjuta fram åtgärder som bidrar till trivsel och nöjdhet, säger Rikard Ljunggren, Vd på Fastighetsägarna GFR.
En boende i en normalstor bostadsrättstrea har under det senaste året inte sällan sett sina boendekostnader öka med 8 000 kronor i månaden. Motsvarande för en hyresrätt, med årets yrkande, ligger på cirka 800 kronor.
Även hyresgästerna förväntar sig höjda hyror. I en aktuell Novusmätning*, på uppdrag av Fastighetsägarna, uppger 82 procent av de tillfrågade hyresgästerna att de förväntar sig en höjning som är lika stor eller större än föregående år. Av dem som förväntar sig mer i hyreshöjning än förra året uppger sex av tio hyresgäster att de skulle ha lätt för att klara det ekonomiskt. En av tio hyresgäster uppger att skulle ha mycket svårt att klara en större höjning än förra året.
- Undersökningen visar att hyresgästerna är förberedda på att hyran kommer att behöva höjas mer än vad vi varit vana vid de senaste åren. Men för de hyresgäster som befinner sig i en väldigt ansträngd ekonomisk situation måste det finnas ett starkt socialt skyddsnät, till exempel behöver bostadsbidraget utvecklas och moderniseras, säger Rikard Ljunggren.
Även om förhandlingarna förväntas bli tuffa hoppas Fastighetsägarna att årets förhandlingar kan bli klara snabbare än tidigare år. Bakgrunden är de tidsfrister och den tvistelösning som sedan årsskiftet införts och som nu kan tillämpas för första gången i händelse att parterna inte kommer överens. Därtill finns en vägledning för förhandlingarna som parterna gemensamt utarbetat. Fastighetsägarna hoppas därför att förhandlingarna ska avslutas i god tid innan årsskiftet, så att hyresgästerna vet hur hög hyran blir inför nästa år.
*Undersökningen är genomförd bland 500 svenska hyresgäster och är gjord av Novus på uppdrag av Fastighetsägarna innan årets hyresförhandlingar inleddes (den 7 -12 september 2023). Målgruppen är personer i åldrarna 18-84 år som hyr sitt boende i första hand. Undersökningen är genomförd via webb-intervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel.
Kontakter
Rikard LjunggrenVd Fastighetsägarna GFR
Tel:031-755 33 16rikard.ljunggren@fastighetsagarna.seOm oss
Vi arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad
Fastighetsägarna är branschorganisationen som arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad. Våra 15 000 medlemmar äger och hyr ut bostäder och lokaler över hela landet. Vi representerar såväl de största börsnoterade fastighetsbolagen, kommunägda bostadsbolag som privata fastighetsföretag och bostadsrättsföreningar.
Följ Fastighetsägarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Fastighetsägarna
Fastighetsägarna ansöker om medling hos Energimyndigheten – prishöjningen på fjärrvärme anses orimlig22.11.2024 10:03:18 CET | Pressmeddelande
Efter att förhandlingarna med Skövde Energi om den föreslagna höjningen av fjärrvärmetaxan för 2025 inte lett till en lösning, har flera medlemmar hos Fastighetsägarna GFR nu beslutat att ansöka om medling hos Energimyndigheten. Höjningen på 17,5 procent som Skövde Energi avser att genomföra har mött skarp kritik från fastighetsägarna, som anser att prisökningen inte är rimlig med tanke på de utmaningar branschen står inför.
Nu är hyrorna i Karlskrona klara22.11.2024 08:48:33 CET | Pressmeddelande
Tidigare i höst vände sig Fastighetsägarna Syd till Hyresnämnden för att få en skiljeman utsedd som skulle avgöra hyresförhandlingarna om 2025 års hyror i Karlskrona. Nu har rekommendationen kommit. Därmed står det klart att hyrorna i Karlskrona höjs med 5,15 procent från den 1 januari 2025.
Nästa års hyror klara i delar av Sjuhärad22.11.2024 08:38:12 CET | Pressmeddelande
Nu är 2025 års hyror klara för Borås, Ulricehamn, Mark och Bollebygd. Parterna har enats i förhandling om att majoriteten av hyrorna höjs med 5,1 procent från den 1 januari. Därmed blir höjningen i nivå med de lokala rekommendationer som kom i början av november i Alingsås och Vårgårda.
Ny rapport: Långsam och osäker byggåterhämtning i Stockholm20.11.2024 10:06:35 CET | Pressmeddelande
Inflationskampen är över, räntorna faller, hushållens realinkomster ökar och tillväxten återvänder till den svenska ekonomin. Därmed är förutsättningarna goda för att bostadsbyggandet ska ta fart. Trots det kommer återhämtningen att vara både osäker och långsam, i synnerhet när det gäller hyresrätter. Det framgår av en ny rapport om bostadsbyggandet i Stockholms län. För tredje året i rad har analysföretaget Evidens tagit pulsen på bostadsbyggandet i Stockholms län. Analysen, som görs på uppdrag av Fastighetsägarna Stockholm, presenteras i dag i rapporten ”Långsam återhämtning”. Budskapet i rapporten är tydligt: efter de senaste årens kraftiga nedgång i bostadsbyggandet är de makroekonomiska förutsättningarna för en återhämning på plats. – Om inte något obehagligt händer i geopolitiken kan vi räkna med att byggandet kommer att återhämta sig. Men det kommer att gå långsamt och osäkerheten är fortsatt stor, säger Nathalie Brard, chef fastighetsmarknad på Fastighetsägarna Stockholm. Som f
Årets kostnader för vatten och avlopp, elnät, fjärrvärme och avfall historiskt höga20.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Hushåll och fastighetsägare har under året pressats hårt av mycket kraftiga prishöjningar för fjärrvärme, elnät, avfall, vatten och avlopp (VA) som har ökat med 13 procent. Det är den största uppgången som skett sedan mätningarna startade för snart trettio år sedan. Det visar Nils Holgerssonrapporten som varje år kartlägger avgifter och taxor i hela landet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum