Julresande svenskar uppmanas rapportera sexuella övergrepp mot barn
Visste du att den som begår sexuella övergrepp mot barn utomlands kan dömas i Sverige? Det är budskapet i kampanjen Resekurage som lanseras på Sveriges största flygplats Arlanda. Den som reser utomlands och ser misstänkt sexuell exploatering av barn ska få stöd att vända sig till polisen med tips.
Få svenskar vet hur man ska anmäla ett misstänkt fall av sexuell exploatering av barn under resan. Det är något som kampanjen Resekurage vill ändra på.
- Vi vill att turister från Sverige ska veta att man kan anmäla. Att polisen får in tips är avgörande för att få stopp på övergreppen. Vi vet att det är vanligt att personer som utsätter barn för övergrepp också kan utnyttja många andra barn. Så genom att våga ta fasta på magkänslan så kan fler göra skillnad, säger Catrin Sandman, senior utredare på Jämställdhetsmyndigheten.
Resekurage är en informationskampanj som lanserades 2014 och syftar till att informera svenska turister om sexuell exploatering av barn. I år kommer kampanjen synas fysiskt på Arlanda flygplats.
- Det är viktigt att lyfta fram att tipsen kan göras anonymt. Antingen hos den lokala polisen eller direkt till polisen hemma. Om det är ett pågående brott så är det bra att kontakta polisen lokalt för att snabbt kunna agera. Till polisen i Sverige går det enkelt att tipsa genom deras tipsfunktion. På Jämställdhetsmyndighetens webbsida för Resekurage finns det också råd om hur man bör agera, säger Catrin Sandman.
Projektet är ett samarbete mellan Jämställdhetsmyndigheten, Nationella samordningen mot prostitution och människohandel (NSPM), Sveriges länsstyrelser, Polisen, samt World Childhood Foundation och Ecpat.
- Ett barn är alltid ett barn oavsett vart i världen man är. Med denna kampanj vill vi sprida kunskap så att fler barn får det stöd och skydd de har rätt till, säger Catrin Sandman.
Nyckelord
Kontakter
Yasmin HusseinJämställdhetsmyndigheten
Tel:031-392 90 52press@jamstalldhetsmyndigheten.sejamstalldhetsmyndigheten.seLänkar
Om oss
Jämställdhetsmyndigheten är en statlig expertmyndighet som följer och analyserar utvecklingen inom jämställdhetsområdet. Myndigheten arbetar med att säkerställa att regeringens jämställdhetspolitiska prioriteringar får genomslag, genom att bidra till ett effektivt genomförande av jämställdhetspolitiken.
Följ Jämställdhetsmyndigheten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Jämställdhetsmyndigheten
Stor potential när män arbetar för jämställdhet19.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Männen är nödvändiga för att nå jämställdhet och stoppa mäns våld mot kvinnor. De män som engagerar sig gör det ofta för att de fått upp ögonen kvinnors verklighet. Det visar en rapport från Jämställdhetsmyndigheten på Internationella mansdagen.
Svårtolkad lag gör att människohandlare går fria18.10.2024 07:59:00 CEST | Pressmeddelande
För den som bedriver människohandel i Sverige är riskerna låga och vinsterna stora. Oklarheter i hur domstolarna ska tolka lagarna gör att nästan ingen blir dömd för människohandel eller människoexploatering.
Äldre som utsätts för våld får inte det stöd de behöver16.9.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Våldet mot personer över 65 år blir många gånger inte upptäckt av myndigheterna. Äldre personer vet ofta inte heller att de kan ta del av samhällets stöd till våldsutsatta. Samtidigt saknar personal inom bland annat äldreomsorgen och hälso- och sjukvården kunskap om våld mot äldre.
Statsbidrag ska främja jämställdhet bland unga25.6.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Jämställdhetsmyndigheten beviljar elva projekt statsbidrag för jämställdhetsprojekt. Åtta av dem har fokus på jämställdhet mellan unga, ett område som var särskilt prioriterat i år.
Tvångsarbete vanligast vid upptäckta fall av människohandel8.5.2024 07:58:00 CEST | Pressmeddelande
Tvångsarbete är nu vanligare när det gäller upptäckta fall av människohandel än människohandel för sexuella ändamål. Det visar den senaste rapporten från de regionkoordinatorer som arbetar mot prostitution och människohandel i hela Sverige.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum