En klimathandlingsplan utan handling
Idag presenterade Tidöpartierna Sveriges klimathandlingsplan för de kommande fyra åren. Naturskyddsföreningen är mycket kritisk till planen och djupt orolig för framtiden, eftersom planen inte levererar det som behövs för att resultera i tillräckliga utsläppsminskningar till 2030. Regeringen står fortfarande utan svar för hur Sverige ska leva upp till sina klimatmål och Parisavtalet. Här är Naturskyddsföreningens kommentarer.
– Planen levererar tyvärr inte det som behövs, eftersom den saknar tillräckligt många förslag på skarpa åtgärder som minskar utsläppen i närtid. Klimathandlingsplanens syfte är att ange hur utsläppen ska minska och hur de av riksdagen beslutade klimatmålen ska nås. Det misslyckas den med när det gäller utsläppen fram till år 2030. De utsläpp som sker nu ackumuleras i atmosfären varför kortsiktiga mål är oerhört viktiga och kan inte enbart agera kontrollstationer, säger Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen.
– Under året har vi sett häftiga stormar, bränder och översvämningar, och svenska bönder förlorade en fjärdedel av skörden i år på grund av extrem torka och nederbörd. Vi har akuta problem nu, men ändå verkar regeringen förlita sig på att kärnkraftverk om tjugo år ska lösa omställningen. Det kommer inte att skydda medborgarna, säger Beatrice Rindevall, ordförande Naturskyddsföreningen.
– Det är allvar nu. Men regeringens klimathandlingsplan innehåller tyvärr väldigt många analyser och utredningar i stället för konkret politik, samtidig som det saknas siffror på hur mycket utsläppen ska minska. Vilket gör att hela planen mer liknar en skiss än en kraftfull klimatpolitik, säger Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen.
– Transporternas utsläpp kommer inte att minska tillräckligt till 2030 med den här planen. Det behövs en mycket bredare palett av åtgärder som införs här och nu, och inte utreda det som redan är utrett, säger Beatrice Rindevall, ordförande Naturskyddsföreningen.
– Regeringen vill delvis nå de svenska klimatmålen genom internationell handel. Det innebär att regeringen köper utsläppsminskningar från andra länder. Ledande experter och även regeringens egen utredare John Hassler avråder från att använda sig av Parisavtalets artikel 6 för att köpa utsläppsminskningar från fattiga länder. De behöver allt stöd de kan få genom bistånd. Det ska inte blandas ihop med Sveriges egna mål, säger Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen.
– Regeringen vill lägga skattebetalarnas pengar på att försöka köpa utsläppsutrymme av andra EU-länder, något som riskerar att bli rejält dyrt, ineffektivt och kanske inte ens finnas möjlighet till, då något land måste ha överskott att sälja i så fall. I stället skulle pengarna kunna investeras i omställningsåtgärder på hemmaplan, säger Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen.
– I stället för att vara ett föregångsland som snabbt ställer om och gör svenska plånböcker oberoende av gas och olja, gör man exakt tvärtom. Regeringen väljer att fortsätta bygga in oss i ett fossilberoende som redan kostar skattebetalarna mångmiljardbelopp varje år, och som bara kommer att bli dyrare, säger Beatrice Rindevall, ordförande Naturskyddsföreningen.
Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.
Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare – lokalt, nationellt och globalt.
Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.
Följ Naturskyddsföreningen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen
Igelkottens taggar skyddar inte mot valborgselden29.4.2025 13:47:08 CEST | Pressmeddelande
Varje år dör igelkottar i valborgseldens flammor, där de sökt skydd i rishögarna. Genom att flytta på rishögen innan du tänder elden kan du rädda det lilla djuret. Men majbrasorna är inte det enda hotet mot igelkotten
Nej till Shein och Temu på klädbytardag24.4.2025 06:30:00 CEST | Pressmeddelande
På lördag är det dags för Naturskyddsföreningens årliga nationella klädbytardag. Att förlänga klädernas livslängd är en viktig klimatinsats. En nyhet i år är att plagg och accessoarer från Shein och Temu är portförbjudna.
Pressinbjudan: seminarium och debatt om strandskyddet 26 april23.4.2025 11:20:36 CEST | Pressmeddelande
Välkommen till Naturskyddsföreningens seminarium på Kungsbacka Outdoor Festival den 26 april där strandskyddsfrågan diskuteras och belyses ur olika perspektiv.
Extremt hög PFAS-halt i mest sålda rödvinet23.4.2025 10:12:34 CEST | Pressmeddelande
Systembolagets mest sålda rödvin innehåller extremt höga halter av PFAS-ämnet TFA – tusen gånger mer än i vanligt svenskt kranvatten. Det visar en ny europeisk studie av ett 50-tal europeiska viner, där Naturskyddsföreningen deltagit. Samtliga viner innehöll höga halter av TFA och nivåerna har ökat explosionsartat.
Här är vinnarna i SM i fågelholk 202516.4.2025 08:15:00 CEST | Pressmeddelande
Rekordmånga har röstat i årets SM i fågelholk. Nu står tre vinnare på prispallen och det är skolklasserna som gjort ”Vattenmelonen” i Vallentuna, ”Fyrholken” i Linköping och ”Korv Kiosk” i Göteborg.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum