Friskis&Svettis

8 träningstrender 2024

Dela

Friskis släpper varje år en trendspaning. En temperaturmätare på allas vår träningsvärld. Häng med på en titt i kristallkulan för 2024.

Friskis&Svettis gym
Friskis&Svettis gym Magnus Selander

Friskis är alltid nyfikna och öppna för nya intryck, för oliktänkande, för nyheter. I årets spaning hittar vi allt från nya träningsmönster, till AI som träningscoach och fokus på sömn.

–  Vi ser ett mer blandat träningsbeteende, med olika perioder av träning. Det kan vara väldigt bra för hälsan men det är också lätt att tappa rutinen i glappen. Därför hoppas jag på en utveckling som innehåller en mix av träningsupplevelser och platser, men som samtidigt håller i längden. Att ständigt öka närheten till träning och nå människor där de är, på jobbet eller i skolorna, kan vara en del av framgången, sammanfattar Friskis träningschef Tina Uppfeldt årets trendspaning. 

Friskis trendspaning 2024

1. Nya träningsmönster
Att det behöver gå snabbt och smidigt för att träningen ska bli av är väl känt. Närhet är ledordet vilket öppnar för träning på olika platser. Inför 2024 ser vi trenden växa sig ännu starkare när korta minipass blivit ett inslag att räkna med. I Friskis träningsapp Friskis Go har till exempel passen mellan 15-20 minuter snabbt tagit sig in på topp-listan. 

2. En ny periodare
När det gäller träningsmönster ser vi också att en ny karaktär klivit in på träningsarenan: periodaren - dock i ny tappning. För periodaren är idag inte den som lägger av med träningen helt i perioder. Periodaren väljer flexiblare lösningar; hakar på bootcamp i parken ett par veckor, löptränar på sommaren, vill köpa ett tidsobundet träningskort med en bra deal och tränar olika digitala program.

3. Ekorörelse
Att räkna steg har blivit lika självklart som att borsta tänderna. Skillnaden nu och framöver är att perspektiven har ändrats. Att gå eller cykla mellan olika platser har uppgraderats från bara transport till att räknas som ett faktiskt träningspass gärna med en extra dimension av att vara i naturen. Samtidigt som du gör ett bra miljöval. Win, win, win helt enkelt.  Vardagsmotionen har klätts i nya, snygga kläder och vi ser att den växer, inte minst bland dagens unga.

4. Biohälsa
Vi ser ett ökat intresse för helhetshälsan och att ha en bra livsstil. Ett helhetstänk där inte minst sömn står i fokus och mäts med allt från klockor till appar. Longevity, ett långt och gott liv, är det nya mantrat där vi tränar för ökat välbefinnande och psykisk hälsa. Som en detox där vi får släppa skärmen, vara i nuet och rena oss från allt som tröttar ut.

5. AI som coach
Träningsklockor och appar är fortsatt intressanta. Dagens teknik lär sig våra mönster och anpassar budskapen efter våra rutiner – eller bryter dem. AI-coachning intresserar allt fler och vi ser även att gym-maskiner som använder data om dig som individ för att utmana och bidra till utveckling, är på frammarsch. Kanske innebär det att mötet mellan människor blir mer exklusivt och kommer värderas högre i framtiden?

6. Min grupp
Gruppträning av idag handlar alltmer om ”min grupp” och ofta om en mindre grupp än tidigare. Fler och fler tränar tillsammans med kollegor, familj och kompisar. Det kan vara en följd av att träning som är extra het nu, passar bra i ett mindre format och att möjligheten till individuell bekräftelse och feedback förbättras. Men kanske har vi också tappat lite av suget efter att blanda oss med många okända i riktigt stora gruppträningssalar. Vi går, i större utsträckning, i grupp till träningen som då fyller också ett socialt behov.

7. Nya varianter av tävling och utmaningar lockar
Som tillägg till att vi tar med oss vårt umgänge till träningen växer mångas nyfikenhet och sug efter att tävla och prestera ihop. Inte strikt tävla inom gruppen, utan hellre hitta möjligheter att tävla mot andra. Koncept som Hyrox, med tävlingsmoment hämtade från gymträningen, växer starkt. Det är tillgängliga tävlingar som inte är tekniskt avancerade och funkar för alla åldrar. Även utmaningar som t ex att klara ett visst antal armhävningar eller att träna ett kort pass varje dag under en viss tid ger ny träningsmotivation. Tävlingsmomentet synliggör progress inom träningen på ett lekfullt sätt, vilket uppskattas av allt fler. 

8. Det heta är fortsatt hett
Gymträningen är fortsatt stekhet och allt fler målgrupper har blivit "gym-goers". Friskis koncept Pass i gymmet och Plaza, med gruppträning förlagd direkt i gymmet, växer och lockar allt fler. Tröskeln för att delta är lägre för gymfrälsta och passet syns och hörs mer. Samma tendens ser vi när det gäller rak fysträning med hög intensitet, som Friskis succépass Multifys. Fler pass som utgår från gymträningen, gärna i mindre grupp och med schysst inramning i form av ljus och ljud, spås en fortsatt ljus framtid.

Kontakter

Bilder

Friskis&Svettis gym
Friskis&Svettis gym
Ladda ned bild

Följ Friskis&Svettis

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Friskis&Svettis

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye