TRR

Kraftig ökning av antalet uppsagda tjänstemän

Dela

Antalet varsel och uppsägningar har ökat markant. 16 147 privatanställda tjänstemän sades upp och fick stöd av TRR under 2023 – mer än dubbelt så många som föregående år. Men det råder fortsatt hög efterfrågan på arbetskraft och snittiden från uppsägning till ny sysselsättning var rekordkort.

Under inledningen av 2023 var arbetsmarknaden för tjänstemän fortsatt starkt trots en nedgång i ekonomin och en turbulent omvärld. Men successivt under året syntes en avmattning och omställningsorganisationen TRRs statistik för helåret visar att antalet uppsagda tjänstemän i privat sektor mer än fördubblades. Under 2023 sökte 16 147 uppsagda tjänstemän stöd hos TRR, att jämföra med 7 108 personer föregående år.                         

– Vi är inne i en osäker period med ökande antal varsel och uppsägningar. För företag och anställda med kollektivavtal är det då en extra trygghet att kunna få stöd från sin omställningsorganisation, säger Johan Lagerhäll, vd på TRR.

De branscher som tydligt drabbats av en nedgång i konjunkturen och sagt upp flest tjänstemän under året är handel och försäljning samt bygg, anläggning och fastighetssektorn.

94% av tjänstemännen lämnade TRR med positiv lösning

Det var inte en enhetligt dyster arbetsmarknad 2023, tvärtom har den visat motståndskraft. 94% av tjänstemännen lämnade under året TRR med en ny positiv lösning i form av starta eget, studier eller som för de allra flesta - till ett nytt arbete.

TRRs statistik visar också att det fortsatt råder en hög efterfrågan på tjänstemän. Omställningstiden – dvs perioden mellan uppsägning och nytt arbete – var rekordlåg. För de arbetssökande tjänstemännen hos TRR tog det i genomsnitt ca 5 månader (158 dagar) att komma ut i ny sysselsättning under året (jfr 239 dagar 2022).

– Parallellt med fler uppsägningar så råder det fortsatt stort kompetensbehov. Med nya huvudavtalet finns dock helt nya möjligheter till studier som på sikt kan minska kompetensgapet på arbetsmarknaden, säger Erica Sundberg, operativ chef på TRR.


TRRs statistik för 2023:

  • Under årets fjärde kvartal sökte 5 440 tjänstemän hos TRR (jfr 1 942 personer, fjärde kvartalet 2022)
  • Totalt 16 147 uppsagda tjänstemän sökte stöd hos TRR under 2023
  • 7 952 tjänstemän har under året fått ny positiv lösning (nytt arbete, studier eller starta eget)
  • Genomsnittstiden för att hitta en ny sysselsättning var 158 dagar
  • Totalt 10619 uppsagda tjänstemän är just nu inskrivna hos TRR (vecka 1, 2024)
  • 94% av tjänstemännen har fått ny sysselsättning under året
  • 66% gick till en tillsvidareanställning. 18%, fick en tidsbegränsad anställning. 9% har börjat studera och 6% startat eget
  • Branschen Handel & Försäljning har sagt upp flest – 20,2%. Därefter kommer Bygg/Anläggning/Fastighet – 11,3% och teknikkonsulter 8,7%.
  • Under året har TRR skrivit 3395 yttranden till CSN för anslutna tjänstemän som sökt Omställningsstudiestödet

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Antal uppsagda tjänstemän som sökt stöd årligen hos TRR sedan 2014
Antal uppsagda tjänstemän som sökt stöd årligen hos TRR sedan 2014
Ladda ned bild

Följ TRR

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från TRR

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye