Vårdföretagarna

Ny rapport: Nio av tio vårdcentraler med de svagaste socioekonomiska profilerna är privatdrivna

Dela

En kritik som riktats mot den fria etableringen av privatdrivna vårdcentraler är att de
privata utförarna påstås etablera sig där patienter inte är så vårdkrävande. Skillnaden mellan vårdcentraler drivna i privat regi respektive i regionens regi i Stockholm är sammantaget liten vad gäller socioekonomi och sjuklighet. Värt att notera är dock att privatdrivna är överrepresenterade vad gäller vårdcentraler med såväl de svagaste socioekonomiska profilerna som de svagaste profilerna för sjuklighet.

Björn Arnek - branschekonom Vårdföretagarna
Björn Arnek - branschekonom Vårdföretagarna Inga restriktioner

En kritik som riktats mot den fria etableringen av privatdrivna vårdcentraler är att de privata utförarna påstås etablera sig där patienter inte är så vårdkrävande. En konsekvens av detta, påstås det, är att personer med små vårdbehov oftare uppsöker vårdcentralen medan multisjuka och personer med svag socioekonomisk profil får allt svårare att få tillgång till vård.

Inom Region Stockholm är det stor skillnad mellan vårdcentraler vad gäller såväl de listade patienternas socioekonomiska profil som sjuklighet. I denna rapport visar vi att skillnaden inte i huvudsak beror på om vårdcentraler drivs i privat eller i regionens regi. I stället finns inom båda dessa grupper av vårdcentraler patienter med stark socioekonomisk profil och svag socioekonomisk profil. Detsamma gäller sjuklighet.

Skillnaden mellan vårdcentraler drivna i privat regi respektive i regionens regi är sammantaget liten vad gäller socioekonomi och sjuklighet. Medianvärdena för de mått på socioekonomi och sjuklighet som används av regionen är i stort sett desamma. Även spridningen av måtten är relativt likartad mellan vårdcentraler i de två regiformerna. Värt att notera är dock att privatdrivna är överrepresenterade vad gäller vårdcentraler med såväl de svagaste socioekonomiska profilerna som de svagaste profilerna för sjuklighet.

Ersättningen till vårdcentralerna baseras till cirka 80 procent på vilka som är listade där och hur deras ålder, socioekonomiska profil och sjuklighet ser ut. Poängen med ersättningsystemet är att det ska göras en riskjustering som kompenserar för skillnader mellan de listade utifrån dessa variabler. Det innebär att ersättningen är högre vid hög ålder, svagare socioekonomisk profil och svagare sjuklighetsprofil, för att kompensera för att det förväntas leda till högre sjukvårdsbehov. Därmed elimineras eventuella ekonomiska incitament kopplade till dessa faktorer vid etablering. Det finns således inget stöd för påståendet att vårdcentraler i privat regi i större uträckning än vårdcentraler i regional regi har mindre vårdkrävande patienter. 

- Det framställs ofta som privatdrivna vårdcentraler i huvudsak har välbärgade och friska patienter listade. Sanningen är dock att det är små skillnader mellan privatdrivna och regiondrivna vårdcentraler utifrån såväl de listade patienternas socioekonomiska profil som sjuklighetsprofil, säger Björn Arnek, branschekonom. 

Kontakter

Bilder

Björn Arnek - branschekonom Vårdföretagarna
Björn Arnek - branschekonom Vårdföretagarna
Inga restriktioner
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Vårdföretagarna är Sveriges ledande arbetsgivar- och branschorganisation för vård- och omsorgsgivare

Våra medlemmar bedriver vård och omsorg i privat regi, till exempel i form av aktiebolag, kooperativ eller ideella föreningar. Vårdföretagarna arbetar för ökad valfrihet och mångfald inom vård och omsorg och tydliggör den privat drivna vårdens betydelse för samhället.

Föreningen har cirka 2 000 medlemsföretag med över 100 000 årsanställda. Samtliga medlemsföretag har kollektivavtal. Vårdföretagarna ingår i Almega och är medlem i Svenskt Näringsliv.

Läs mer på Vårdföretagarna.se

Följ Vårdföretagarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vårdföretagarna

Månadens vårdkörapport: Mer än var femte kvinna som söker till specialist inom kvinnosjukvård har tvingats vänta längre än vårdgarantin2.4.2025 15:13:55 CEST | Pressmeddelande

Skillnader mellan regioner i uppfyllande av vårdgarantin för första kontakt med en specialist inom kvinnosjukvård i februari 2025. Tillgängligheten till kvinnosjukvård ser väldigt olika ut beroende på var i landet du bor. Totalt hade 22 procent av kvinnorna som väntade på en första kontakt med en specialist inom kvinnosjukvård väntat längre än vårdgarantin på 90 dagar.

Patienttoppen 2025: 73 av de 100  vårdcentraler i Sverige som har mest nöjda patienter är privat drivna. Av de 20 mest uppskattade vårdcentralerna drivs 15 i privat regi.10.3.2025 12:39:48 CET | Pressmeddelande

Vård­företagarna publicerar för fjortonde året i rad Patienttoppen, som är en analys av SKR:s nationella patientenkät för primärvården. Patientenkäten genomfördes i slutet av 2024 och omfattar 845 vårdcentraler i tio av Sveriges 21 regioner. Av dessa är 433 privat drivna, vilket motsvarar en andel om 51 procent.

Månadens vårdkörapport: 206 000 patienter har väntat längre än vårdgarantin inom specialistvården – här är regionerna där medianväntetiden ökat mest på ett år3.3.2025 11:04:47 CET | Pressmeddelande

I januari väntade 462 000 personer på ett första besök hos specialist, varav 141 000 väntat längre än vårdgarantins 90 dagar. Ytterligare 167 000 väntade på åtgärd eller operation, varav 65 000 väntat längre än vårdgarantin. Läget är i stort sett oförändrat jämfört med samma månad förra året. Detsamma gäller för medianväntetiden, alltså hur länge den typiska patienten sammantaget får vänta på ett första besök hos specialist och därefter på operation/åtgärd. Medianväntetiden skiljer sig kraftigt åt mellan regionerna, liksom utvecklingen det senaste året.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye