Unikt samarbete för bättre prehospital vård

– Lindholmen Science Park har stor erfarenhet av att bygga upp denna typ av öppna arenor för att få till kraftfulla samarbeten. Det här är en kombination av IT och hälso- och sjukvård som ger unika möjligheter till innovation för både näringsliv och sjukvård. Det skapar förutsättningar för att möta sjukvårdens utmaningar och att ge ännu bättre vård, säger Marika Hellqvist Greberg, Regionutvecklingssekretariatet på Västra Götalandsregionen som finansierar satsningen.
Prehospital ICT Arena är en öppen, neutral arena för innovation och kunskapsspridning inom prehospital sjukvård. Syftet är att undanröja de hinder som gör att IT och eHälsa inte används och utvecklas till sin fulla potential inom exempelvis ambulanssjukvård. eHälsa innebär att använda modern informationsteknik inom vården för att öka vårdkvalitet, patientsäkerhet och tillgänglighet. Det kan handla om teknik som patienten använder eller som används av vårdgivaren för diagnos, val av behandling, dokumentation, planering eller uppföljning.
– Den här typen av gränsöverskridande samarbeten är värdefulla för oss som en nationell och internationell leverantör av mobila lösningar för prehospital sjukvård. Det gör att vi kan förstå sjukvårdens kort- och långsiktiga mål och bli ännu bättre på att ta fram innovativa produkter och lösningar som svarar mot våra kunders behov, säger Carl Ekvall, VD på Ortivus, ett av företagen som deltar i arenans arbete.
Prehospital ICT Arena drivs av Lindholmen Science Park i ett unikt samarbete med ett trettiotal organisationer från sjukvård, akademi och näringsliv. Arenan är ett resultat av olika projekt som inleddes 2012
– När vi startade de projekt som nu lett fram till Prehospital ICT Arena drevs vi av en vision att det krävdes en ny form av samarbete mellan vårdaktörer, näringsliv och akademi för att på bästa sätt utveckla området. Något som i sin tur byggde på en lång erfarenhet av utvecklingsarbete och innovation inom eHälsa och prehospitalsjukvård, säger Bengt Arne Sjöqvist, professor i Healthcare Informatics på Chalmers och programansvarig för Prehospital ICT Arena.
Arenan finansieras av Västra Götalandsregionen och insatser från arenans intressenter.
För mer information kontakta:
Bengt Arne Sjöqvist, programansvarig, Lindholmen Science Park, via epost bengt.arne.sjoqvist@lindholmen.se
Simon Ungman, pressansvarig, Lindholmen Science Park, på telefon 031-764 70 21 eller via epost simon.ungman@lindholmen.se
Nyckelord
Kontakter
Maria HedlundMarknad & Kommunikationschef
Tel:031-764 70 45maria.hedlund@lindholmen.seSimon UngmanPressansvarig
Tel:031-764 70 21simon.ungman@lindholmen.seBilder
Länkar
Om

Lindholmspiren 3-5, Box 8077
402 78 Göteborg
031-764 70 00http://www.lindholmen.se
Lindholmen Science Park är en samverkansmiljö inom morgondagens mobilitet, AI, ICT, visualisering och media. Vi erbjuder en neutral arena där näringsliv, akademi och myndigheter tillsammans driver innovation för samhällsutveckling. I över 20 år har vi varit med och skapat framgångsrika samarbeten på regional, nationell och internationell nivå. Vi drivs av att skapa ökad innovationskraft för Sverige.
E-post: info@lindholmen.se
Följ Lindholmen Science Park
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Lindholmen Science Park
Pressinbjudan: Resultat från Europas största systemdemonstration av elektrifierade lastbilar29.4.2025 09:48:52 CEST | Pressinbjudan
Resultat från Europas största systemdemonstration av elektrifierade lastbilar presenteras den 7 maj i Göteborg. Under dagen medverkar flera riksdagspolitiker samt ledande näringslivsaktörer och på plats finns bland annat Scania tillsammans med Dagabs 64-tons ellastbils-ekipage som rullat i projektet i mer än tre år. Volvokoncernen kommer att ha världspremiär för en helt nyutvecklad eldriven trailer.
Mission 0 House säkrar femårig forskningsfinansiering och expanderar – fem lärosäten ansluter19.3.2025 09:03:00 CET | Pressmeddelande
Mission 0 House, ett unikt samarbete mellan industri och akademi med målet att eliminera växthusgasutsläpp från tillverkningsprocesser, har säkrat sin första långsiktiga forskningsfinansiering. Flera ledande företag, tillsammans med Stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling (KK-stiftelsen), har gemensamt garanterat nästan 100 miljoner kronor för de kommande fem åren.
Transportföretag positiva till geofencing för ökad trafiksäkerhet4.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Projektet HasT som testat geofencing för att begränsa hastighetsnivåerna i Enköping har gett unik kunskap om hur digital teknik kan användas för att öka trafiksäkerheten. Det är första gången i Sverige man testat tekniken i en skala på omkring 100 fordon av olika slag och kartlagt resultaten utifrån en rad olika perspektiv.
Fem startup som kan förändra sättet att köra21.1.2025 15:00:00 CET | Pressmeddelande
En AI som föreslår en naturskön väg för din bilresa och en röstagent som låter ditt fordon beställa kaffe åt dig. De här är några av de startup som bjudits in för att ansluta till MobilityXlab och samarbeta med branschledare
Five startups that can change the way we drive21.1.2025 15:00:00 CET | Press Release
An AI that suggests a scenic route for your roadtrip and a voice agent that lets your car order coffee for you. These are some of the startups selected to join MobilityXlab and collaborate with industry leaders.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum