Prästvigning i Västerås domkyrka

Dela

Söndag 21 januari 11:00 prästvigs Marie Åberg Persson i Västerås domkyrka. Prästvigningen förrättas av biskop Mikael Mogren. 

Marie Åberg Persson prästvigs i Västerås domkyrka 21 januari 2024.
Marie Åberg Persson prästvigs i Västerås domkyrka 21 januari 2024. Foto: Hanna Wallsten

Marie Åberg Persson har sedan 2004 arbetat i församlingsarbete men som diakon från 2010 i Söderbärke församling, numera tillhörande Bärke pastorat. Det är ovanligt att en diakon vigs till präst. Marie Åberg Persson har själv ett önskemål om hur hennes övergång från ett kyrkligt ämbete till ett annat ska bli uppmärksammat.

-- Jag vill återlämna mitt diakonemblem (halsbandet och broschen) till Svenska kyrkan så att det kan gå vidare till någon annan som ska vigas till diakon. Diakonemblemets symboler visar på Guds omslutande omsorg, Kristi världsvida gemenskap och på hoppet att liv kommer åter. Diakonemblemet ska bäras av en diakon och det gör ju inte någon som helst nytta i en ask hemma hos mig.

Överlämnandet av diakonemblemet ska ske innan prästvigningsceremonin. 

I sin nya roll som präst hoppas Marie Åberg Persson på att få möta och tjäna människor, nu även i samband med dop, vigsel och begravning, samt leda mässor och andra former av gudstjänster.

-- Jag ser också fram mot att försöka engagera människor till mer delaktighet i kyrkans olika verksamheter och gudstjänster. Tillsammans skapar vi kyrka och framtid, säger hon.

Efter prästvigningen kommer Marie Åberg Persson att tjänstgöra i Ludvika församling.

Marie Åberg Persson bor i Söderbärke. Tillsammans med maken Christer Persson har hon fyra vuxna barn och många barnbarn. På sin fritid gillar hon, förutom att umgås med sin familj, att cykla racercykel och mountainbike samt köra motorcykel.

-- Förhoppningsvis blir det lite mer tid för det nu när präststudierna är klara! säger Marie Åberg Persson. 

Kontakter

Marie Åberg Persson
Arbete: 0240-66 90 27 eller 073-412 51 69

Följ Västerås stift, Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Västerås stift, Svenska kyrkan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye