Utrikeshandel kan ge ökad försörjningstrygghet
Frågor om utrikeshandel behöver få en större plats i den svenska försörjningsmodellen. Det skulle stärka Sveriges motståndskraft vid kris och krig.

I den säkerhetspolitiska debatten har totalförsvaret en given roll. Men för att stärka Sveriges försörjningstrygghet behövs ökat fokus på fungerande internationella handelsflöden och handelsrelationer.
Kommerskollegium, som är Sveriges myndighet för utrikeshandel och EU:s inre marknad, har analyserat handelns betydelse för motståndskraften och försörjningen i tider av kris och krig.
Under Rikskonferensen Folk och försvar presenterade Kommerskollegiums generaldirektör Anders Ahnlid några av slutsatserna.
– Vår analys visar att en hög grad av internationell handel med flera olika länder ger möjlighet till snabbare omställning, bland annat eftersom företagen då har fler alternativ än vid högre grad av inhemsk självförsörjning. Det visar erfarenheten från pandemin och kriget in Ukraina. För Ukraina har närheten till EU:s inre marknad betytt oerhört mycket för landets motståndskraft, säger Anders Ahnlid.
Svenska företags största marknad är EU. En fungerande inre marknad inom EU är därför avgörande för den svenska försörjningstryggheten. Men under kriser sätts den inre marknaden på prov. Med nya och starkare krisinstrument för EU skulle såväl Sverige som andra medlemsländer klara framtida kriser på ett bättre sätt, än under till exempel pandemin.
Men även flera nationella åtgärder kan vidtas för att öka Sveriges motståndskraft.
– Utrikeshandeln bör bli en egen beredskapssektor med en ansvarig myndighet, precis som Försvarsberedningen har föreslagit. Sverige behöver också en starkare infrastruktur för import av varor, till exempel skulle Fehmarn Bält-förbindelsen mellan Danmark och Tyskland göra stor skillnad men även snabbare tullprocedurer vid våra nordiska gränsövergångar skulle öka försörjningstryggheten, säger Anders Ahnlid.
Här kan du ta del av hela Anders Ahnlids anförande på Folk och försvar.
Kontakter
Presstelefon
Tel:08-690 49 00press@kommerskollegium.seKommerskollegium är Sveriges myndighet för utrikeshandel, EU:s inre marknad och handelspolitik.
Följ Kommerskollegium
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Kommerskollegium
Västra Götaland bidrar mest till Sveriges varuexport19.3.2025 14:53:08 CET | Pressmeddelande
Västra Götaland är den region som bidrar mest till Sveriges varuexport. Regionen stod för nära 30 procent av Sveriges totala export under 2023. Det visar ny statistik från Kommerskollegium.
Utländska investeringar minskar svenska företags utsläpp14.3.2025 09:46:38 CET | Pressmeddelande
Utländska investeringar kan bidra till att minska intensiteten av koldioxidutsläpp och energianvändning i svenska företag, något som kan bidra till den gröna omställningen. Det visar en ny rapport från Kommerskollegium.
Inget samband mellan höga tullar och positiv handelsbalans10.3.2025 13:22:43 CET | Pressmeddelande
En central del av den amerikanska handelspolitiken, under den nya Trump-administrationen, är att höjda tullar minskar USA:s handelsunderskott. Det kan verka rimligt, men i själva verket påverkar höjda tullar bara handelsbalansen marginellt och de kan lika gärna spä på ett handelsunderskott. Det visar en ny analys från Kommerskollegium.
Att revidera GDPR kan stärka EU:s digitala handel och konkurrenskraft5.3.2025 13:57:38 CET | Pressmeddelande
Dataskyddsförordningen GDPR har satt en global standard för dataskydd, stärkt förtroendet för digitala marknader och påverkat internationella regleringar. Samtidigt har den skapat regulatorisk osäkerhet, höga efterlevnadskostnader och hämmat gränsöverskridande dataflöden. Det bromsar EU:s handel och produktivitet, visar en ny analys från Kommerskollegium.
Stora ekonomiska värden står på spel – dataflöden måste fungera bättre för företag i EU6.2.2025 09:49:09 CET | Pressmeddelande
Det är för krångligt för företag i EU – otydlighet och svårtolkade regelverk håller tillbaka den digitala ekonomin och minskar därmed EU:s konkurrenskraft. EU:s lagstiftning måste säkerställa att data kan flöda fritt över landsgränser. Det visar en ny rapport från Kommerskollegium.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum