7 av 10 kostchefer larmar: Kostnadsökningarna går ut över skolmaten
Inflationen och ränteuppgången har satt sin prägel på landets kommuner och regioner, och de ekonomiska utmaningarna växer i snabb takt. Enligt prognoser för 2024 kommer de redovisa ett samlat underskott på nära 30 miljarder. En av budgetposterna som berörs är skolmaten. Det visar LRF Mjölks stora kostchefsundersökning, som besvarats av 224 av landets 290 kommuner.

Hela 7 av 10 kostchefer varnar nu för att kostnadsökningarna hindrar dem från att bibehålla eller öka kvaliteten på skolmaten. Tre av fyra kommuner har behövt göra förändringar av skolmaten, varav 35 procent svarar att de redan har tvingats backa i sina nuvarande hållbarhetsambitioner. Bland annat prioriterar de bort svenskproducerat till förmån för billigare råvaror. Undersökningen visar även att stigande livsmedelspriser leder till minskade portioner kött och fisk, begränsat utbud av grönsaker och frukt samt ökad användning av halv- och helfabrikat. Denna utveckling riskerar att påverka ungas hälsa och välbefinnande.
- Vi vet sedan tidigare studier att en av tre elever i grundskolan ofta börjar skoldagen på tom mage. Den andelen är särskilt hög i utsatta områden och bland tjejer. Samtidigt vet vi att skolmaten inte bara är en kritisk del av barns och ungas näringsintag, den har också betydelse för deras inlärning, hälsa och långsiktiga matvanor under resten av livet, säger Ann-Kristin Sundin, nutritionsexpert på LRF Mjölk.
Kostchefernas larmsignal behöver tas på stort allvar. Mot denna bakgrund har LRF Mjölk tillsatt en oberoende skolmatskommission med sakkunniga från forskningen, restaurang- och frivilligsektorn med uppgift att lämna konkreta förslag på hur vi kan få en mer enhetlig och rättvis skolmatsservering för alla skolelever.
- Vi behöver vända trenden och avsätta mer resurser till skolmaten. Skolmaten ska inte ses som en kostnad utan som en viktig investering för Sveriges framtid, med positiva effekter på utveckling, innovation, folkhälsa och jämlikhet i hela landet, sa Skolmatskommissionens huvudsekreterare, Kajsa Asp, på dagens webbinarium om kostchefsundersökningen.
Se hela webbinariet i efterhand
Fakta
-
LRF Mjölk gör regelbundet kartläggningar om den mat som serveras på landets förskolor och skolor. Undersökningen genomfördes med hjälp av webbenkäter under september-oktober 2023. Frågorna besvarades av kommunernas kostchefer, kostansvariga eller motsvarande. Totalt medverkade 224 av landets 290 kommuner, vilket ger en svarsfrekvens på 77 %.
-
Skolmatskommissionen är en oberoende utredning finansierad av LRF Mjölk. Syftet är att lämna förslag på hur fler skolbarn kan få tillgång till en hälsosam och näringsrik kost. Slutrapporten förväntas presenteras i början av 2024. Kommissionen har bland annat uppdraget att undersöka måltidernas roll i skolan, möjligheter och utmaningar med skattefinansierade skolmåltider samt tydligheten i riktlinjer för skolmat utifrån ett samhällsekonomiskt och folkhälsoperspektiv.
Kontakter
För mera information, kontakta Johan Sjöblom, LRF Mjölk, 070-951 44 70, johan.sjoblom@lrf.se eller LRF pressavdelning 010-184 40 70
Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är en intresse- och företagarorganisation för det gröna näringslivet med cirka 140 000 medlemmar. Gemensamt för flertalet av medlemmarna är att de har sin bas i jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö. LRF är också en samlande organisation för lantbrukskooperativa företag, som exempelvis Arla och Lantmännen. LRFs medlemmar driver omkring 60 000 företag och LRF är därmed Sveriges största småföretagarorganisation. Totalt omsätter hela det gröna näringslivet, det vill säga jord- och skogsbruk, trädgård, fiske och vattenbruk samt livsmedels- och skogsindustrier, 151 miljarder kronor, vilket är 3,4 procent av landets BNP. Källa: Jordbruksverket www.lrf.se - http://www.lrf.se/
Följ Lantbrukarnas Riksförbund
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Lantbrukarnas Riksförbund
Allemansrätten och julgranen 20255.12.2025 15:04:08 CET | Pressmeddelande
Inför julen vill många skapa stämning med naturens material – mossa till julgruppen, granris på trappan eller en egenhuggen julgran. Men vad får man egentligen ta från skogen? Frågan återkommer varje år och är viktig för både naturen och markägare.
Svag lönsamhet bromsar investeringar1.12.2025 05:52:00 CET | Pressmeddelande
Konjunkturen för gröna näringar försvagas med stora skillnader mellan branscherna under fjärde kvartalet 2025 (100,7 jmf 109,1 Q4 2024). Det samlade indexet faller, drivet av fortsatt nedgång inom växtodling och ett kraftigt ras inom skogsbruket. Samtidigt står animalieproduktionen stark, medan trädgårdsnäringen och förädlingssektorn uppvisar stabilitet. Kvartalet präglas av stora skillnader mellan branscherna, från rekordlåg lönsamhet till fortsatt starka positioner. LRF gröna näringslivsindex för fjärde kvartalet 2025 visar på att nödvändigheten att få till politiska beslut i närtid för att lantbruket ska kunna producera mer.
EUs bioekonomistrategi är ett steg mot fossilfrihet och stärkt konkurrenskraft27.11.2025 13:07:31 CET | Pressmeddelande
Den svenska kommissionären Jessika Roswall har, tillsammans med EU-kommissionen, tagit ett samlat grepp presenterar nu en bioekonomistrategi. En strategi som syftar till att främja hållbarhet, innovation och konkurrenskraft inom bioekonomin. För lantbruket är detta ett viktigt steg i omställningen till en fossilfri ekonomi.
Rapportsläpp: Svensk livsmedelsproduktion kan öka med 40 procent – men det krävs flera politiska beslut för att stärka Sveriges beredskap26.11.2025 09:24:12 CET | Pressmeddelande
LRF presenterar idag rapporten ”Vi gör jobbet – ge oss förutsättningarna!”, som visar att svensk livsmedelsproduktion kan öka med upp till 40 procent. Samtidigt kan lant- och skogsbruket leverera över 50 TWh ny förnybar energi, stärka den biologiska mångfalden och bidra till en mer robust beredskap över hela landet.
Pressinbjudan: Gröna Näringslivsdagen 202526.11.2025 07:00:00 CET | Pressinbjudan
Välkommen att bevaka Gröna Näringslivsdagen 2025 som i år har temat ”De gröna näringarnas produktionspotential i Sverige och för en tryggare värld”. Det är en mötesplats där ledande beslutsfattare, forskare, näringslivsföreträdare och opinionsbildare samlas för att diskutera de stora framtidsfrågorna inom de gröna näringarna. Årets evenemang sker i närvaro av H.K.H. Kronprinsessan Victoria.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum