Tullverket stoppar allt mer kriminella pengar
Drygt 93 miljoner kronor. Så mycket stoppades i Tullverkets kontroller förra året. Det är en ökning med 22 miljoner jämfört med 2022. Det handlar ofta om misstänkt penningtvätt men många ärenden leder också till att Kronofogdemyndigheten kan göra distansutmätningar. Tullverket får idag inte bistå vid distansutmätningar och efterfrågar därför utökade befogenheter.

- När vi stoppar kontanter idag måste vi överlämna ärendet till polisen som i sin tur kan kontakta Kronofogdemyndigheten som gör en distansutmätning. Arbetet med att slå mot de kriminellas ekonomi skulle effektiviseras om vi själva får befogenhet att ta initiativ till distansutmätning, säger generaltulldirektör Charlotte Svensson.
Mer kontanter
2022 stoppade Tullverket 71,4 miljoner kronor i samband med kontroller i resande- och transportflödet. Resultatet för 2023 blev 93,4 miljoner. Den absoluta merparten handlar om kontanter men i några enstaka fall handlar det också om guld, smycken och exklusiva klockor. De flesta ärendena handlar om att Tullverket stoppat kontanter på väg ut ur landet.
- Brottsvinster förs ut från Sverige för att tvättas i andra länder. Pengarna hamnar sedan i fickorna på grovt kriminella som styr narkotikahandel och smuggling. Det ska vi förstås bekämpa, säger Charlotte Svensson.
Fler ärenden
51 ärenden förra året rörde misstänkt penningtvätt och det är också i de ärendena de största beloppen påträffas, sammanlagt 87 miljoner. 2022 var antalet ärenden 31. Ärenden som rör misstänkt penningtvätt överlämnar Tullverket till polisen som utreder. Beloppen i de ärenden som går till distansutmätning hos Kronofogdemyndigheten är i regel mindre, sammanlagt 6,4 miljoner, men antalet ärenden är fler. Antalet ärenden som ledde till distansutmätning ökade från tre 2022 till 137 förra året.
- Att vi stoppar allt mer kontanter och att många ärenden leder till distansutmätning visar att vi bidrar i kampen mot de kriminellas ekonomi. Med utökade befogenheter skulle vi kunna bidra ännu mer, säger Charlotte Svensson.
Befogenheter utreds
I augusti 2022 infördes nya regler som möjliggör för Kronofogdemyndigheten att göra utmätningar på distans. Det innebär att Kronofogdemyndighetens personal inte själva behöver vara på plats vid själva utmätningen utan kan genomföra den med bistånd från polisen. Förra året tillsatte regeringen en utredning som ska se över om även andra brottsbekämpande myndigheter, däribland Tullverket, ska ges möjlighet att bistå vid distansutmätningar. Utredningen ska redovisas för regeringen senast 22 februari 2025.
För mer information kontakta: Tullverkets presstjänst, 0771-450 590 eller press@tullverket.se
Tipsa Tullverket om smuggling, ring: 90 114.
Bilder

Om oss
Tullverket är en statlig myndighet som kontrollerar flödet av varor över Sveriges gränser. Med visionen att bara godkända varor ska passera gränsen hindrar vi olagliga varor från att komma in i landet och bidrar till ett tryggare samhälle. Vi förenklar handeln med andra länder och lägger grunden till ökad tillväxt och konkurrens på lika villkor. Tullverket, som grundades 1636, har i dag cirka 2 500 anställda och leds av generaltulldirektör Charlotte Svensson.
Följ Tullverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Tullverket
Falska skidturister smugglade narkotika – rekordstort amfetaminbeslag i norra Sverige14.5.2025 10:49:11 CEST | Pressmeddelande
Dagarna före jul slog tulltjänstemän och polis till mot en tysk campingbil i Hörnefors som var fullpackad med amfetamin. Beslaget på hela 130 kilo är rekord för norra Sverige. I bilen fanns ett par som hävdade att de skulle resa till Finland på skidsemester. På onsdagen åtalades paret misstänkta för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott. En svensk man som övervakade smugglingsresan åtalas misstänkt för medhjälp till synnerligen grovt narkotikabrott.
Kriminellt gäng bedrev riksomfattande narkotikaförsäljning från Skåne3.4.2025 08:48:14 CEST | Pressmeddelande
Cannabis, kokain, amfetamin och heroin. Tullverket har avslöjat en kriminell liga som ägnat sig åt riksomfattande försäljning av narkotika från några orter i Skåne. Nätverket har tagit emot insmugglad narkotika, lagerhållit drogerna och sedan med hjälp av kurirer transporterat narkotikan vidare ut i landet. På torsdagen åtalades tolv personer vid Helsingborgs tingsrätt för sina olika roller i det omfattande narkotikanätverket.
Myndighetssamverkan gav höga återkrav för felaktigt utbetalda bidrag1.4.2025 16:49:56 CEST | Pressmeddelande
De 14 myndigheter som samverkar mot organiserad brottslighet ökar sitt fokus mot den växande kriminella ekonomin. Under 2024 var återkraven för felaktiga bidrag och utbetalningar till grovt kriminella de högsta hittills.
Varning för nya livsfarliga Spicevarianter27.3.2025 07:02:00 CET | Pressmeddelande
För runt tio år sedan orsakade den så kallade Spice-epidemin flera dödsfall i Sverige och andra europeiska länder. Då sprejades syntetiska cannabinoider på olika växtdelar. Nu har liknande substanser dykt upp i Tullverkets beslag. De nya Spicevarianterna sprejas på industrihampa vilket gör det svårt att upptäcka den spetsade drogen innan det kan vara försent.
Tullverket varnar för spetsad ginseng20.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Under 2024 stoppade Tullverket ett ökat antal sändningar av ett ginsengpreparat, Ginseng Kianpi pil. Vid laboratorieundersökningar visade sig preparaten vara spetsade med antihistamin och kortison som kan vara mycket farligt. Under 2022 stoppades fem sändningar och under 2023 stoppades två. 2024 stoppade Tullverket 35 sändningar med sammanlagt över 12 000 kapslar.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum