Tullverket

Tullverket utökar beväpning

Dela

Tullverket har beslutat att den uniformerade personalen som arbetar med kontroller vid landets gränser ska kunna vara beväpnad med tjänstepistol. Det framgår av den redovisning om beväpning och annan skyddsutrustning som Tullverket överlämnar till regeringen idag.

Foto: Tullverket
Foto: Tullverket

- Vi gör allt fler stora narkotikabeslag och möter idag oftare kriminella med stort våldskapital i vårt arbete vid gränsen. Den senaste tidens utveckling med allt grövre kriminalitet har gjort att vi måste skapa tryggare arbetsförhållanden för våra anställda som arbetar i kontrollverksamheten, säger generaltulldirektör Charlotte Svensson.

Stora narkotikabeslag medför risker

Sedan tidigare är Tullverkets personal som arbetar civilklädda med bland annat spaning och husrannsakningar pistolbeväpnad. Däremot har inte den uniformerade personalen som arbetar med kontroller vid landets gränser haft rätt att bära tjänstepistol. Den regeln tas nu bort. Den organiserade brottslighetens utbredning och allt större beslag av narkotika har lett till större behov av att kunna skydda sig.

- När vi gör ett stort narkotikabeslag värt miljontals kronor slår vi också direkt mot de kriminella gängens ekonomi. Risken för att de ska försöka återta narkotikan finns där. Bevakning och transport av större beslag vid grova brott är situationer där vi redan nu gör bedömningen att kontrollpersonalen framgent kan vara beväpnad. Sedan kommer det även i framtiden finnas tillfällen då vi ska begära biträde från polisen, säger Charlotte Svensson.  

Olika behov i olika kontrollmiljöer

Den uniformerade kontrollpersonalen kommer att kunna vara beväpnad i flera olika miljöer och situationer, exempelvis när narkotikabeslag tas om hand och transporteras.  Det kan också finnas andra situationer som till följd av underrättelser eller annan förhandsinformation bedöms vara särskilt riskfyllda. Det ska då finnas möjlighet att på förhand fatta beslut om beväpning inför specifika uppdrag där en riskbedömning motiverar det. Beslutet om i vilka situationer det är motiverat med pistolbeväpning delegeras till Tullverkets kontrollavdelning.

- Det är ett bra beslut att vi får göra den bedömningen på kontrollavdelningen. Jag kommer nu sätta mig ner tillsammans med chefer och personal och gå igenom i vilka situationer ytterligare beväpning kan vara aktuellt säger Jennie von Alten, chef för Tullverkets kontrollavdelning.

Tar tid att införa

Förra året inledde Tullverket på eget initiativ en utredning om behovet av utökad beväpning och annan skyddsutrustning. I november fick också Tullverket ett uppdrag från regeringen att utreda frågan och idag överlämnas slutredovisningen av uppdraget till regeringen. Men det kommer att dröja innan förändringen är genomförd fullt ut. 

- Frågan om att utöka beväpningen är långt ifrån enkel. Medarbetare ska utbildas och vapen och all kringutrustning ska köpas in. Dessutom behövs ökade budgetanslag från regeringen. Vi prioriterar att få det på plats men det kommer att ta tid, säger Charlotte Svensson.

Annan skyddsutrustning

Utöver att utöka pistolbeväpningen har Tullverket också utrett möjligheterna att införa elchockvapen och kroppskameror som komplement. Erfarenheter från andra myndigheter och länder visar att elchockvapen kan vara effektiva men inte ersätta pistol. Därför görs bedömningen att inte införa elchockvapen i det här läget. Erfarenheter visar att kroppskameror kan bidra till att minska risken för att hotfulla situationer eskalerar. En pilotverksamhet med kroppskameror kommer att starta längre fram.

För mer information kontakta: Tullverkets presstjänst, 0771-450 590 eller press@tullverket.se


Tipsa Tullverket om smuggling, ring: 90 114.

Bilder

Generaltulldirektör Charlotte Svensson. Foto: David Lagerlöf
Generaltulldirektör Charlotte Svensson. Foto: David Lagerlöf
Ladda ned bild
Jennie von Alten, chef Tullverkets kontrollavdelning. Foto: David Lagerlöf
Jennie von Alten, chef Tullverkets kontrollavdelning. Foto: David Lagerlöf
Ladda ned bild

Om oss

Tullverket är en statlig myndighet som kontrollerar flödet av varor över Sveriges gränser. Med visionen att bara godkända varor ska passera gränsen hindrar vi olagliga varor från att komma in i landet och bidrar till ett tryggare samhälle. Vi förenklar handeln med andra länder och lägger grunden till ökad tillväxt och konkurrens på lika villkor. Tullverket, som grundades 1636, har i dag cirka 2 300 anställda och leds av generaltulldirektör Charlotte Svensson. 

Följ Tullverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tullverket

Kriminellt gäng bedrev riksomfattande narkotikaförsäljning från Skåne3.4.2025 08:48:14 CEST | Pressmeddelande

Cannabis, kokain, amfetamin och heroin. Tullverket har avslöjat en kriminell liga som ägnat sig åt riksomfattande försäljning av narkotika från några orter i Skåne. Nätverket har tagit emot insmugglad narkotika, lagerhållit drogerna och sedan med hjälp av kurirer transporterat narkotikan vidare ut i landet. På torsdagen åtalades tolv personer vid Helsingborgs tingsrätt för sina olika roller i det omfattande narkotikanätverket.

Tullverket och Försäkringskassan förstärker gemensamma insatser mot välfärdsbrott13.3.2025 06:10:00 CET | Pressmeddelande

Tullverket ska tillsammans med Försäkringskassan skärpa kontrollerna av resande för att komma åt den kriminella ekonomin och avslöja bidragsbedrägerier. Under förra året upptäcktes bedrägerier och felaktigheter för omkring tio miljoner kronor vid kontroller enbart på Arlanda flygplats. De gemensamma insatserna var så pass framgångsrika att samarbetet nu ska utökas under 2025, säger myndigheternas generaldirektörer Johan Norrman och Nils Öberg.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye