Ungt internationellt stjärnteam iscensätter Lorcas Yerma
När belgiska Lisaboa Houbrechts regisserar i Sverige för första gången sätter hon upp Federico Garcia Lorcas Yerma och gör pjäsen till ett modernt allkonstverk. Premiär på Stora scenen den 1 februari.
Lisaboa Houbrechts, född 1992, är ett av den samtida europeiska teaterns mest spännande namn och har hyllats för sina uttrycksfulla uppsättningar som rör sig fritt mellan teater, opera och bildkonst. Hon är också en av flera konstnärliga ledare för Toneelhuis i Antwerpen och gjorde nyligen en uppmärksammad Medea på Comédie-Française i Paris.
Med sig till Dramaten har hon ett internationellt konstnärligt team bestående av den franska scenografen Clémence Bezat, den belgisk-malinesiske modedesignern Oumar Dicko och de belgiska kompositörerna Bert & Stijn Cools som skapat musik i samarbete med den litauiske sångerskan Indrė Jurgelevičiūtė. Floriaan Ganzevoort har gjort ljussättningen.
Nina Zanjani gör rollen som Yerma och Christoffer Svensson spelar hennes man i ett drama om normer, tro, längtan och sexualitet där även Lorca själv (i Christopher Lehmanns gestalt) blir en rollkaraktär på scenen.
–Vi pratar om manlig infertilitet. Det finns också ett subtilt lager av homosexualitet i pjäsen eftersom det är ett spel mellan två män och en kvinna, säger regissören Lisaboa Houbrechts.
Yerma handlar om ett barnlöst par, där kvinnan är besatt av tanken att få ett barn. I byn där de bor skvallras det om deras olycka. Det skvallras även om diktaren Lorca, som i Houbrechts bearbetning blir en slags förtrollare som sätter drömmar och lustar i rörelse hos alla han möter – både män och kvinnor. Yermas desperata barnlängtan driver henne så småningom till att begå ett fruktansvärt brott, hon dödar sin man.
Federico García Lorca (1898–1936) var en spansk poet, dramatiker, regissör och teaterchef, som bland annat var nära vän och samarbetade med Salvador Dali. Lorca var homosexuell och på sin tid en kontroversiell person som förföljdes och mördades av nationalister. Yerma hade urpremiär 1934 och är den andra delen i den landsbygdstrilogi Lorca fullbordade strax innan sin död.
Medverkande: Elle Kari Bergenrud, Ellen Jelinek, Christopher Lehmann, Hulda Lind Jóhannsdóttir, Razmus Nyström, Tina Pour-Davoy, Christoffer Svensson och Nina Zanjani.
Nyckelord
Kontakter
Lena TörnerPressansvarig
Tel:0703-72 61 47lena.torner@dramaten.seBilder
Om oss
Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Vd är Kitte Wagner och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.
Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908 och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69, som sedan hösten 2021 drivs tillsammans med Dansens Hus.
Följ Dramaten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Dramaten
Dramaten 2024: Höga biljettintäkter och yngre publik24.1.2025 09:32:55 CET | Pressmeddelande
Biljettintäkterna för 2024 landade på 55 miljoner kronor vilket är det näst högsta någonsin i Dramatens historia. Trots färre antal föreställningar och produktioner, beroende på minskade anslag, kan ökningen förklaras med hög beläggning på Stora scenen. –Vi märker även att vi når en yngre publik vilket är mycket glädjande, säger Kitte Wagner, vd Dramaten och Mattias Andersson, teaterchef och konstnärlig ledare.
Salong Esther - kvällar om judiskt liv i Sverige22.1.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Dramaten uppmärksammar 250 år av judiskt liv i Sverige med litterära salonger fyllda med läsningar, improvisation, musik och samvaro. Skådespelarna Ellen Jelinek och Sara Key är konstnärligt ansvariga och bjuder in gäster som på olika sätt belyser judisk historia, nutid och framtid. Premiär i Dramatenbaren den 6 februari.
En av teaterhistoriens värsta mödrar på scen21.1.2025 13:40:51 CET | Pressmeddelande
Pelikanen av August Strindberg är ett intensivt kammarspel om en mor som försummar sina barn. Nu sätts den upp på Lilla scenen i regi av Emil Graffman. I rollerna: Lena Endre, Electra Hallman, Anneli Martini, Torkel Petersson och Peter Viitanen. Premiär 6 februari.
Dramaten presenterar förbjuden georgisk pjäs16.1.2025 08:55:00 CET | Pressmeddelande
Dramaten.Doc, som presenterar gestaltade läsningar om aktuella händelser i världen, fortsätter under våren med fem nya läsningar. Vid första tillfället framförs den georgiske författaren Davit Gabunias pjäs Hur jag blev kär i oligarkens dotter. Den 30 och 31 januari i Dramatenbaren.
Mattias Andersson gör Bergmans Skammen15.1.2025 09:27:32 CET | Pressmeddelande
Ingmar Bergmans film Skammen från 1968 handlar om ett konstnärspar som lever i en orolig tid där ett krig plötsligt bryter ut. Mattias Andersson, regissör, teaterchef och konstnärlig ledare på Dramaten, har här bearbetat filmen för vår samtid. I rollerna syns Adam Lundgren, Sofia Pekkari och Peter Andersson. Premiär på Stora scenen 1 februari.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum