Sju Guldbaggar för Film i Västs samproduktioner

Dela

Vid kvällens Guldbaggegala på Cirkus i Stockholm fick Film i Västs samproduktioner sju Guldbaggar. Mika Gustafsons film Paradiset brinner vann Bästa film och Lukas Moodyssons Tillsammans 99 vann två Guldbaggar var. Dokumentärfilmaren Maria Fredrikssons film Miraklet i Gullspång vann Bästa dokumentär.

– Vi gratulerar alla vinnande samproduktioner till sina Guldbaggar. Att ta hem både Bästa film och Bästa manus är fantastiskt bra av Mika Gustafson och Lukas Moodysson. De fem vinnande samproduktionerna visar på en härlig bredd i såväl berättelse som form. Det är med stolthet vi samproducerat dem. Vi vill också tacka alla duktiga filmarbetare i Västra Götaland som möjliggjort filmerna, säger Kristina Börjeson, produktionschef på Film i Väst.

Vinnande samproduktioner:

  • Karen Fabritius Gram och Pierre Vienings, Hammarskjöld, Bästa kostymdesign
  • Catharina Nyqvist Ernrooth, Paradiset brinner, Bästa produktionsdesign
  • Anja Lundqvist, Tillsammans 99, Bästa kvinnliga skådespelare i en biroll
  • Lukas Moodysson, Tillsammans 99, Bästa manus
  • Maria Fredriksson, Miraklet i Gullspång, Bästa dokumentärfilm
  • Marall Nasiri, Motståndaren, Bästa kvinnliga skådespelare i en huvudroll
  • Paradiset brinner, producent Nima Yousefi, Bästa film

Film i Västs samproduktioner hade inför årets prisutdelning 37 nomineringar fördelade på samtliga 18 kategorier. Genom åren har Film i Västs samproduktioner belönats med 181 Guldbaggar och blivit nominerade till ytterligare 416 priser.

Nyckelord

Bilder

Film i Väst är en av Europas mest framgångsrika regionala filmfonder och efter Svenska Filminstitutet näst största finansiären av svensk film och TV-drama. Sedan starten 1992 har Film i Väst samproducerat fler än 1 300 svenska och internationella långfilmer, tv-drama, dokumentär- och kortfilmer. Samproduktionerna har vunnit Oscar, Golden Globe, Emmy och European Film Awards. Även på världens främsta filmfestivaler som Berlin och Cannes har Film i Västs samproduktioner varit framträdande. Film i Väst är en del av Västra Götalandsregionen, Sveriges ledande filmregion.

Följ Film i Väst

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Film i Väst

Tre samproduktioner i tävlan i Cannes filmfestival11.4.2024 12:21:05 CEST | Pressmeddelande

Två av Film i Västs samproduktioner är uttagna i tävlan om Guldpalmen vid filmfestivalen i Cannes: Göteborgsinspelade dramat Flickan med nålen (The Girl with the Needle) av Magnus von Horn och Ali Abbasis The Apprentice om den unge Donald Trump. Båda regissörerna har tidigare firat framgångar i Cannes. Dessutom är Halfdan Ullmann Tøndels debutfilm Armand uttagen till sektionen Un Certain Regard. Festivalen pågår mellan den 15 och 25 maj.

Inspelningsstart i Västra Götaland för Kronprinsen och tyrannens återkomst29.2.2024 10:00:41 CET | Pressmeddelande

Inspelningen av biofilmen Kronprinsen och tyrannens återkomst har påbörjats i Västra Götaland. Julkalendern Kronprinsen som försvann får nu fortsättning som storfilm på bio med Suzanne Reuter i en av rollerna. För regi och manus står Tord Danielsson, som också skrev manus till Kronprinsen som försvann. Filmen produceras av Unlimited Stories i samproduktion med bland andra Film i Väst.

Älskade Tordyveln flyger i skymningen blir tv-serie på SVT30.1.2024 14:50:31 CET | Pressmeddelande

I maj påbörjas inspelningen av Maria Gripes och Kay Pollaks klassiker Tordyveln flyger i skymningen som nu äntligen blir filmatiserad. Inspelningen sker i Västra Götaland. Serien är ett spännande familjeäventyr som kommer att visas i SVT och på SVT Play under 2025. Tomas von Brömssen, Pernilla August, Dag Malmberg och Lena Endre spelar några av rollerna. Dramaserien produceras av Nordic Drama Queens (Helen Ahlsson och Josefine Tengblad) i en samproduktion med SVT, Film i Väst, Monster AS och TV2 Norge.

36 Guldbaggenomineringar för Film i Västs samproduktioner13.12.2023 10:32:18 CET | Pressmeddelande

I dag tillkännagavs Guldbaggenomineringarna för 2023 års bästa filmer. Film i Västs samproduktioner fick sammanlagt 36 nomineringar. Sju var för Hammarskjöld och Motståndaren, fyra var för Miraklet i Gullspång och Tillsammans 99, tre för Paradiset brinner och två var för En dag kommer allt det här bli ditt och Exodus. Guldbaggegalan arrangeras av Filminstitutet i samarbete med SVT och äger rum på Cirkus i Stockholm den 15 januari 2024.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye