Ledande bolag och startup testar lågemissionsmaterial i fordon
På MobilityXlab kommer CEVT, Polestar och Volvo Group att samarbeta med det svenska startup-företaget Reselo för att testa möjliga tillämpningar av gummi producerat från träbark inom bilindustrin. I projektet deltar också Volvo Cars.

I ett banbrytande initiativ kommer CEVT, Polestar och Volvo Group att samarbeta i ett valideringsprojekt med Reselo, en svensk startup som använder björkbark för att producera ett lågemissionsalternativ till gummi. Målet är att gemensamt utforska möjliga tillämpningar av det mer hållbara materialet i fordonsproduktion. I projektet, som faciliteras av MobilityXlab, deltar också ett av samarbetsplattformens grundare, Volvo Cars.
Relationen mellan alla parter började i januari 2023, när Reselo anslöt sig till MobilityXlab. Programmet för startup-acceleration, som Lindholmen Science Park står värd för, fokuserar på att främja strukturerat samarbete mellan framväxande företag och ledare inom mobilitetssektorn.
Den gemensamma satsningen markerar ett betydande steg framåt i bilindustrins engagemang för produkter med låg- och nollutsläpp. När transporter blir alltmer elektrifierade och beroendet av fossila bränslen minskar, ligger utmaningen i att ytterligare utveckla nya material, som polymerer och elastomerer, vilka ger minskade växthusgasutsläpp.
Det nya gummit är utvecklat av Reselo, som grundades 2020 i Halmstad, Sverige. Det tillverkas helt av björkbark, en biprodukt av skogsindustrin. Denna elastomer använder 100% biomassaavfall och erbjuder ett mer hållbart alternativ till fossila motsvarigheter.
En annorlunda metod för att driva innovation
Detta nya samarbete går bortom det traditionella affärslandskapet. Eftersom företagen arbetar gemensamt med projektet istället för att göra individuella tester och valideringar får de tillgång till en bredare pool av erfarenheter och best-praxis, samt minskar risker och kostnader som normalt är förknippade med att driva innovationsprojekt.
Katarina Brud, programansvarig för MobilityXlab, förklarar att detta är ett av kännetecknen för programmet. Hon säger:
— Kärnan i det vi gör går bortom att bara matcha startup och företag. Det handlar om att erbjuda en neutral arena tillsammans med strukturerade samarbetsprocesser, så att våra partner kan komma samman och tackla komplexa innovationsfrågor tillsammans. Det ökar potentialen för konkurrensfördelar för startup, våra partner, liksom det unika fordons- och transportekosystemet vi befinner oss mitt i här i Västsverige.
För Reselo innebär samarbetet tillgång till en ny branschvertikal för deras produkter. Josefin Larsson, medgrundare och Chief Product Officer på Reselo säger:
— Att engagera sig i projekt med globala företag är avgörande för oss, och dynamiken mellan små och stora företag har visat sig vara en utmärkt grund för acceleration och förverkligande av innovation, en verklig win-win.
Projektet stöds även av Vinnovas Accelerate Startup Partnership, en satsning inom ramen för Vehicle Strategic Research and Innovation (FFI) -programmet.
__________________________________________________
Kontakt
MobilityXlab
Katarina Brud, Director
katarina.brud@mobilityxlab.com
+46 70 866 2977
Reselo
Josefin Larsson, Co-founder & CPO
josefin.larsson@reselo.se
+46 73 448 86 07
Volvo Cars
media@volvocars.com
Nyckelord
Kontakter
Katarina BrudDirectorMobilityXlab
Tel:+46 70 866 2977katarina.brud@mobilityxlab.comMobilityXlab i korthet
MobilityXlab är en samverkanshubb som grundades 2017 av globala företag för att skapa och utveckla nya innovationer inom framtidens mobilitet – med varandra och med startupföretag. Våra partners är CEVT, Ericsson, Polestar, Magna, Volvo Group och Zenseact. Lindholmen Science Park är värdorganisation. MobilityXlab stöds även av Västra Götalandsregionen och Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet. Under de första six åren har MobilityXlab fått ansökningar från startupföretag i 50 länder. Samverkansplattformen har resulterat i 112 koncepttester och 19 accelerationer, i form av kommersiella kontrakt eller partnerskap.
Reselo i Korthet
Reselo utvecklar och producerar fossilfria material för gummiindustrin, utformade för att minska det totala koldioxidavtrycket för produkter för flera marknadssegment. Valorisering av restprodukter stödjer uppdraget att vara uppmärksam på den träiga biomassan som finns tillgänglig och möjliggör hållbara produkter. Den bakomliggande tekniken utvecklades vid Kungliga Tekniska Högskolan och stöddes av Wallenberg Wood Science Center innan kommersialiseringsresan tog fart och företaget grundades 2020.
Andra språk
Följ Lindholmen Science Park
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Lindholmen Science Park
Mission 0 House säkrar femårig forskningsfinansiering och expanderar – fem lärosäten ansluter19.3.2025 09:03:00 CET | Pressmeddelande
Mission 0 House, ett unikt samarbete mellan industri och akademi med målet att eliminera växthusgasutsläpp från tillverkningsprocesser, har säkrat sin första långsiktiga forskningsfinansiering. Flera ledande företag, tillsammans med Stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling (KK-stiftelsen), har gemensamt garanterat nästan 100 miljoner kronor för de kommande fem åren.
Transportföretag positiva till geofencing för ökad trafiksäkerhet4.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Projektet HasT som testat geofencing för att begränsa hastighetsnivåerna i Enköping har gett unik kunskap om hur digital teknik kan användas för att öka trafiksäkerheten. Det är första gången i Sverige man testat tekniken i en skala på omkring 100 fordon av olika slag och kartlagt resultaten utifrån en rad olika perspektiv.
Fem startup som kan förändra sättet att köra21.1.2025 15:00:00 CET | Pressmeddelande
En AI som föreslår en naturskön väg för din bilresa och en röstagent som låter ditt fordon beställa kaffe åt dig. De här är några av de startup som bjudits in för att ansluta till MobilityXlab och samarbeta med branschledare
Five startups that can change the way we drive21.1.2025 15:00:00 CET | Press Release
An AI that suggests a scenic route for your roadtrip and a voice agent that lets your car order coffee for you. These are some of the startups selected to join MobilityXlab and collaborate with industry leaders.
Morgondagens digitala godståg testas i Sverige24.9.2024 12:25:26 CEST | Pressmeddelande
Nu rullar det första demonstrationståget med digitalt automatkoppel på sträckan Nässjö–Göteborg. Kopplet möjliggör elektrifiering och dataöverföring mellan vagnarna. Det skapar förutsättningar för att öka säkerheten och järnvägens kapacitet samt bidrar till samhällsnytta och ökad konkurrenskraft.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum